Droom jij ook over een jaar vol avontuurlijke reizen naar tropische bestemmingen? Zoveel mogelijk gave ervaringen van je bucketlist afstrepen? Dat begint bij het plannen van je reis, wat ons betreft een van de leukste dingen om te doen. Laat de voorpret alvast beginnen! Heb je een bestemming uitgekozen, dan is het een kwestie van zo snel mogelijk een vliegticket boeken. Dat is soms makkelijker gezegd, dan gedaan. Want waar, wanneer en hoe boek je nu eigenlijk goedkope vliegtickets? In dit blog leer je de beste deals vinden en delen we tips & tricks die we zelf ook toepassen.
In dit blog:
Geld besparen op vliegtickets
Je verdiepen in het vinden van goedkope vliegtickets, is de tijd dubbel en dwars waard. Een vliegticket is vaak de grootste uitgave die je moet doen om je reisbestemming te bereiken. De makkelijkste manier om te besparen op vliegtickets, is natuurlijk door lekker lang op je bestemming te blijven. Waarom voor twee weken naar de andere kant van de wereld vliegen, als je er ook zes maanden kunt verblijven? Zeker bij goedkope bestemmingen is het de moeite waard om op deze manier naar vliegen te kijken. In veel gevallen is thuisblijven zelfs duurder!
We proberen het aantal vluchten te beperken, want dat is beter voor ons én beter voor de wereld. Maar over land en zee naar Nieuw-Zeeland of Indonesië reizen, wordt nu eenmaal een beetje lastig. En als we dan toch gaan vliegen, doen we dat natuurlijk het liefst goedkoop. Het geld dat we overhouden, kunnen we dan bijvoorbeeld gebruiken om de CO2-uitstoot van onze reis te compenseren. Of voor een paar extra overnachtingen ;-). Wist je dat we ook altijd proberen om plasticvrij te reizen? Wil je geld besparen op vliegtickets, probeer bekijk dan eens de onderstaande tips.
Wanneer kan ik het beste mijn vliegtickets boeken?
Deze vraag krijgen we regelmatig. Er zijn hele theorieën over wanneer je een vliegticket het beste kunt boeken. Zo moet je vooral niet in het weekend boeken en zou een dinsdag of woensdag het goedkoopste zijn. In de praktijk denken we dat dit niet heel veel uitmaakt, maar we werken dan ook niet bij een airline. Je kunt best eens een tijdje in de gaten houden wat de prijs van een vliegticket doet, maar over het algemeen zal de dag weinig uitmaken. Toch zijn er een aantal tips die je goed op weg kunnen helpen in je zoektocht naar goedkope vluchten.
Niet te lang van tevoren
Vaak wordt er gezegd: “als je maar vroeg genoeg boekt…” Dat is niet helemaal waar. Vliegtickets worden ongeveer een jaar voor de datum van de vlucht aangeboden. Vóór die periode hoef je dus nog niet op zoek te gaan, dan zijn de ticketprijzen nog niet bekend. Kort nadat ze online komen, krijg je sowieso niet de laagste tarieven. Zeker als je met budget luchtvaartmaatschappijen vliegt, kun je beter pas een paar maanden van tevoren kunt boeken. Voor langere vluchten raden we je aan tussen de drie en de zes maanden van te voren vliegtickets te boeken.
Last minutes: wel of niet?
De tijd van op de bonnefooi met je rugzak naar het vliegveld gaan, is voorbij. Last minutes zijn tegenwoordig niet heel goedkoop meer. Vakanties en vliegtickets worden steeds later geboekt, waardoor er meer mensen (vooral zakenmensen en bedrijven) bereid zijn om hogere ticketprijzen te betalen, ook voor last minutes. Je kunt echt wel goedkope last minute vliegtickets scoren, maar dan moet je heel flexibel zijn. Niet weten wanneer je precies op vakantie gaat, zorgt vaak voor onrust, niet iedereen wil of kan dit. Maakt het jouw niet uit en kun je weg wanneer je wilt? Go for it!
Waar begin ik met het zoeken van goedkope vliegtickets?
Internet is je beste vriend(in). Gelukkig wordt het steeds makkelijker om goedkope vliegtickets te vinden. Er zijn veel verschillende zoekwebsites die vliegtickets van allerlei maatschappijen vergelijken maar je kunt ook direct op de websites van de luchtvaartmaatschappijen zelf kijken. De beste prijzen krijg je door verschillende websites te vergelijken. Iedere. Keer. Weer. Iedere website heeft namelijk weer net andere zoekfuncties en laat andere resultaten zien. Websites die je in ieder geval wilt checken zijn Skyscanner, Kiwi, Momondo en Cheaptickets.
Indirecte vluchten
Indirecte vluchten kunnen een stuk goedkoper zijn dan directe vluchten. Je denkt misschien dat vluchten met één of twee stops vooral gedoe en slapeloze nachten opleveren, maar je kunt er ook heel goed gebruik van maken! Behalve dat je flink geld kunt besparen door indirecte vluchten te boeken, kun je de tussenstop meestal verlengen. In plaats van een aantal ongemakkelijke, lange uren op een of ander vliegveld, heb je ineens de mogelijkheid om een paar dagen een nieuwe bestemming te verkennen. Zo hebben wij eens een langere tussenstop van drie dagen gehad in Dubai, tijdens onze reis naar Azië. Dit kan zonder dat je extra moet betalen voor je vlucht, sterker nog: we bespaarden er geld door! Skyscanner heeft de handige functie ‘multi-stad’ waarmee je moeiteloos dit type vluchten opzoekt.
Het verschil tussen een tussenstop en een overstap
Let met het vergelijken altijd op het aantal tussenstops of overstappen. Ideaal heb je natuurlijk een directe vlucht, of met maximaal 1 tussenstop. Je kunt dit vaak van tevoren instellen, dan weet je zeker dat de vlucht in het zoekresultaat rechtstreeks zijn. Een tussenstop in een korte landing op een vliegveld om bijvoorbeeld te tanken of extra passagiers op te halen. Vaak moet je wel het vliegtuig uit, maar voor je het weet, vlieg je weer door met hetzelfde vliegtuig. Je ruimbagage blijft gewoon in het vliegtuig, je neemt alleen je handbagage mee.
Met een overstap, stap je letterlijk over naar een ander vliegtuig. Je bagage wordt naar het andere vliegtuig gebracht, soms moet je zelfs weer opnieuw inchecken. Een overstap kan lang duren, zeker als de tijden van de vlucht niet lekker aansluiten. Zoek een goedkoop vliegticket, let dan op de combinatie van aantal stops met de prijs. Voorbeeld: Zoek je een retourticket van Amsterdam naar Bangkok, dan kan dat rechtstreeks met KLM voor € 600 (circa 12 uur vliegen). Het kan nog goedkoper, namelijk met AirFrance voor €450. Alleen dan heb je een lange stop in Parijs en doe je er 25 uur over! Het spreekt voor zich dat je in dit geval dus beter iets meer kunt betalen
TIP ♥ – let op welke luchthaven je zoekt. Sommige landen hebben meerdere luchthavens, zowel nationaal als internationaal. Beetje rot als jij denkt een goedkoop vliegticket te hebben gescoord en je komt erachter dat je op de verkeerde luchthaven staat, twee uur van je accommodatie. En nee, we maken geen grapje, dit gebeurt echt!
Flexibel met data
Hoe flexibeler je bent en hoe meer tijd je hebt, hoe goedkoper iets vaak is. Dit geldt voor het boeken van vliegtickets maar ook voor andere dingen in het leven. Heb je weinig tijd, dan betaal je vaak meer. Ben je flexibel of heb je tijd om dingen uit te zoeken, dan kun je veel geld besparen. Betaalbare vluchten vinden, is heel makkelijk als het je helemaal niets uitmaakt waar je naartoe gaat, of als je volledig flexibel bent qua data. Wil je op een specifieke datum of naar een bepaalde bestemming vliegen, wordt het moeilijker om dat voor de laagste prijzen te doen. Heb je de datum én de bestemming vast staan, zal je waarschijnlijk moeten accepteren dat de vliegtickets niet heel goedkoop zullen zijn. Lees hier de beste tips voor het vinden van goedkope vluchten, door flexibel te zijn met je reisdata.
Maanden met de goedkoopste vluchten
We hoeven je vast niet te vertellen dat vliegtickets in het hoogseizoen duurder zijn. Als je niet afhankelijk bent van schoolvakanties of feestdagen, is het dus verstandig om niet rondom die data te reizen. Zo kun je ervan uitgaan dat vliegtickets in juli duurder zijn dan bijvoorbeeld in januari. In de meeste tools voor het zoeken van goedkope vliegtickets (waar we hieronder op terugkomen), kun je in heldere schema’s zien wat goedkopere en duurdere maanden zijn om te vliegen.
Goedkope dagen om te vliegen
Heb je eenmaal een beeld van de goedkopere maanden om te vliegen, of ben je gebonden aan een bepaalde periode in het jaar, dan kun je nog extra flexibel zijn met je reisdagen. In bijna alle zoekmachines voor vliegtickets kun je tabellen aflezen waar je kunt zien wat goedkope dagen zijn om te vliegen. Dit zijn gemiddelden, het klopt dus niet altijd. Op bijna alle zoekwebsites kun je aangeven dat je wilt zoeken met flexibele data voor zowel je heenreis als de terugreis. Zo kun je precies die dagen uitkiezen dat de vliegtickets het goedkoopste zijn. Over het algemeen wordt gezegd dat vliegen op dinsdag, woensdag en donderdag het voordeligst is.
Flexibel met je bestemming
Zoals we hierboven al vertelden, is flexibel zijn één van de beste manieren om te besparen op vliegtickets. Heb je reisdata vaststaan, maar maakt het je niet zoveel uit waar je precies vakantie gaat vieren? Dan ligt de wereld letterlijk aan je voeten!
Destination unknown
Ben je in voor een avontuur? De beste manier om echt de allergoedkoopste vlucht te vinden, is op zoekmachines zoals Skyscanner, ‘overal’ als bestemming in te vullen. Je kiest wel vanaf welke luchthaven of vanuit welk land je vertrekt, maar laat je verder verrassen door waar de goedkoopste vluchten op de door jouw gekozen datum naar toe gaan. Wij zijn heel benieuwd waar je op uit komt…
Alternatieve luchthavens
Voorheen was dit echt een flink zoekwerk maar gelukkig is het steeds makkelijker om via websites van luchtvaartmaatschappijen, vluchten naar alternatieve luchthavens te vergelijken. Je kunt bijvoorbeeld meerdere luchthavens invullen zowel als vertrek locatie als bestemming. Dit is vooral handig als je centraal woont, en Schiphol bijvoorbeeld net zo ver ligt als de luchthaven van Düsseldorf of Brussel. Vluchten vanaf Rotterdam of Eindhoven Airport kunnen goedkoper zijn, en dankzij de kleine vliegvelden vooral ook sneller en makkelijker. Als je met het openbaar vervoer naar de luchthaven wilt reizen, is het wel verstandig om goed naar de vluchttijden te kijken. Op zondagochtend om 07.00 uur naar Eindhoven Airport reizen, kan best een uitdaging worden.
Tips voor goedkope vliegtickets
We hebben inmiddels meer dan 15 jaar reiservaring en organiseren al onze reizen zelf, van het boeken van vliegtickets, tot aan accommodaties en excursies. We hebben gaandeweg dan ook flink wat kennis verzameld en kennen de beste tips en trucjes om goedkope vliegtickets te vinden. Welke van de onderstaande tips pas jij al toe?
Bespaar geld door losse vliegtickets te boeken
Het klinkt helemaal niet logisch, maar soms zijn twee enkele tickets goedkoper dan een retourticket. Ja, echt! Dit komt doordat je regelmatig beperkt wordt door de luchtvaartmaatschappij. Het grootste voordeel van twee losse tickets is dat je zelf kiest vanaf welke luchthaven je terugvliegt. Een standaard retourticket gaat namelijk altijd van en naar dezelfde luchthaven. Misschien is de goedkoopste optie wel om heen vanuit Rotterdam naar Barcelona te vliegen, maar terug vanuit Barcelona naar Amsterdam. Dit heet een ‘open jaw’ ticket en is vooral handig als je een rondreis maakt. Misschien wil je niet terugvliegen vanuit Barcelona, maar vanuit Malaga.
Op diezelfde manier kun je ook luchtvaartmaatschappijen met elkaar combineren. Misschien is de heenvlucht het goedkoopst met Transavia, maar is op jouw voorkeursdatum terugvliegen met Ryanair voordeliger. Een belangrijke tip daarbij is om bij airlines van over de hele wereld te kijken en te combineren. Ryanair en Transavia zijn misschien goedkope maatschappijen voor korte vluchten binnen Europa, maar op andere continenten zijn er natuurlijk andere budget airlines. Het kan goedkoper zijn om naar Indonesië te vliegen en vandaar met een andere maatschappij naar Australië, dan direct vanuit Nederland naar Sydney.
Stel een prijsalarm in
Al die verschillende websites in de gaten houden en ook nog eens iedere keer allerlei verschillende reisroutes en –data vergelijken, is een tijdrovend klusje. Gelukkig zijn er een paar manieren om het jezelf een stuk makkelijker te maken. Ook zijn er een aantal andere mogelijkheden om extra korting te krijgen op vliegtickets. Op websites zoals Skyscanner en Google Flights kun je een prijsalarm instellen. Zo krijg je meteen een melding als er een vlucht beschikbaar komt die aan jouw wensen voldoet. Bovendien is het op die manier een stuk makkelijker om echt de goedkoopste vlucht te boeken, ondanks de voortdurend veranderende prijzen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ja, wij vinden ze ook vervelend, die eindeloze hoeveelheid nieuwsbrieven in onze mailbox. Maar soms zijn ze echt handig. In de nieuwsbrieven van luchtvaartmaatschappijen vind je namelijk aanbiedingen, wél goedkope last minutes en introductieprijzen van nieuwe vluchtroutes.
Kortingscodes en loyaliteitsprogramma’s
Sta je op het punt om een ticket te boeken? Stop! Zoek eerst even of er nog kortingscodes beschikbaar zijn. Ze zijn makkelijk te vinden en leveren direct korting op. Ook kun je vaak airmiles inwisselen, dus misschien is het voor jou zinvol vaker je creditcard te gebruiken. Als je heel regelmatig vliegt, is het sowieso de moeite waard om lid te worden van luchtvaartmaatschappijen. Met je gespaarde punten kun je korting krijgen of upgraden naar Business Class. Bonus: uit ervaring weten we dat deze lidmaatschappen en punten erg van pas kunnen komen in het geval van geannuleerde vluchten door bijvoorbeeld stakingen of weersomstandigheden. Grote kans dat je voorrang krijgt bij het omboeken van je vlucht.
Het boeken van je goedkope vliegtickets
Na een uitgebreid onderzoek ben je eindelijk klaar voor het boeken van de voordeligste vliegtickets. Het is belangrijk dat je hierbij alert blijft, anders is al het gedane werk voor niks. Tijdens het boeken sluipen er namelijk zomaar extra kosten bij in. Luchtvaartmaatschappijen rekenen steeds meer toeslagen voor allerlei diensten. Aan de ene kant is dat een voordeel, want dan kun je zelf kiezen waar je wel of niet gebruik van wilt maken en waar je voor betaalt. Aan de andere kant is het een nadeel, want voor je het weet is je vliegticket toch ineens een stuk duurder dan je dacht. Ook wijzigingen kunnen flink aantikken. Het belangrijkste om rekening mee te houden:
- Reis je met handbagage om kosten te besparen? Zorg dan dat je bagage goed aan de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij voldoet, want anders kan het alsnog een duur grapje worden.
- Extra betalen om vooraf een stoel te kiezen is echt onzin. Meestal kun je bij het inchecken alsnog kiezen. Wij hebben nog nooit meegemaakt dat we niet naast elkaar zaten.
- Check of er geen hokjes al aangevinkt staan zoals maaltijden of verzekeringen. Tenzij je die echt wilt of nodig hebt natuurlijk, maar kost allemaal extra.
- Controleer voordat je daadwerkelijk boekt, altijd nog een keer of je de juiste bestemming, luchthavens, tijd en prijs hebt staan. Ook moet je naam zoals in je paspoort goed staan, als je dit moet wijzigen na boeking, kost dat vaak ook geld.
- Soms kan een flexibel ticket voordeliger zijn als je nog geen echte planning hebt. Met een flexibel ticket kun je bijvoorbeeld 1 of 2 keer een vlucht kosteloos wijzigen. Let wel op, dat je geen misschien geen wijzigingskosten betaald, maar wel een eventueel verschil in tarief! Toch kan het nog altijd goedkoper zijn dan een normaal ticket kopen en die achteraf wijzigen. Check daarom zeker even de ticketvoorwaarden voordat je boekt om verrassingen te voorkomen.
Geld besparen na het boeken van je vlucht
Ja, je leest het goed. Zelfs na het vinden en boeken van de goedkoopste vliegtickets zijn er nog manieren om geld te besparen. Dit doe je door de eerder ingestelde prijsalarmen nog een tijdje te laten doorlopen. Soms kun je een refund vragen als je later een goedkoper tarief voor jouw vlucht tegenkomt. Daarbij zijn er luchtvaartmaatschappijen waar je binnen 24 uur gratis kunt annuleren. Zie je binnen die 24 uur een goedkopere vlucht? Dan cancel je het eerder geboekte ticket en boek je de goedkopere vlucht. Kijk wel even of het annuleren echt gratis is, anders ben je niet voordeliger uit.
Waar zou jij graag naartoe vliegen zodra we weer vrij mogen reizen? En welke bovenstaande tips ga je gebruiken bij het boeken van jouw vliegtickets? wij zijn benieuwd! Check ook zeker even onze tips voor het inpakken van je backpack.
*In dit blog staan meerdere affiliate links. Als je op een link klikt en iets koopt, verdienen wij een kleine commissie, zonder dat het jou extra kost. Zo kunnen we blijven reizen en onze beste tips en ervaringen met je delen. Alvast bedankt voor je steun en het volgen van onze reisavonturen!
Liefs, Lizette & Leon