The Salty Beachbums

Klaar voor een lange reis? Dit moet je weten + tips

lange reis

Het maken van een lange reis of wereldreis is voor velen een droom. Je komt even helemaal los van alles, en ervaart dat ultieme gevoel van vrijheid. Met reizen is het motto vaak: hoe langer, hoe beter. “Ik ben blij dat mijn vakantie erop zit” – hebben we nog niemand horen zeggen. Heb je plannen om een lange reis te maken? Daar komt nog best wat bij kijken, zeker als je maanden wegblijft. Een goede voorbereiding is dan erg belangrijk. En hoewel je echt niet alles tot in de puntjes hoeft te regelen, is het slim om een aantal zaken vooraf te bekijken. Wij maken elk jaar een lange reis, en delen onze ervaringen en tips in dit blog.

In dit blog:

Lange reis maken: kies je bestemming(en)

Waar ga je naartoe? De wereld is groot, er valt zoveel te zien. Wat een goed bestemming is voor jou, hangt helemaal af van wat jij zoekt in een reis. Hou je van wandelen in de natuur of struin je liever door een stad? Hou je van tropische temperaturen, of zit je liever op een skipiste? Elke bestemming heeft weer wat anders te bieden, dat maakt het soms lastig kiezen. Wij denken graag met je mee, stuur ons gerust een berichtje. 

The salty beachbums Gili Meno
Strand zuid-lombok

TIP ♥ – Heb je nog niet zoveel reiservaring, dan zijn landen als Thailand, Spanje, Vietnam of Australië erg fijn. Wil je niet meteen ver weg, dan is een roadtrip door Europa een goede start voor een lange reis.

Bepaal je reisbudget

Hou ook rekening met je budget. Grote kans dat je flink hebt gespaard voor deze lange reis. Als we één ding hebben geleerd van onze reizen, is dat geld altijd sneller op gaat dan je denkt. Maak een ruime begroting, zodat je niet halverwege zonder geld komt te zitten. Zorg altijd dat je wat extra geld op je rekening hebt staan, voor geval van nood of onverwachte gebeurtenissen. Het land dat je kiest, is van grote invloed op je budget, net als je leefstijl / uitgavepatroon. In Indonesië gaat je geld een stuk langer mee dan in Canada bijvoorbeeld. Hou daar rekening mee en geef jezelf desnoods een dagbudget. Hoe je weet wat je ongeveer kwijt bent in een land? Vraag het aan reizigers die er net zijn geweest of nog zijn.

Check alle reisdocumenten

Bestemming uitgekozen? Dan is het tijd om te kijken naar belangrijke zaken zoals de inreisregels per land. Check altijd of je paspoort nog lang genoeg geldig is, en of je een visum nodig hebt. Maak je een lange reis, dan raden we aan om een creditcard mee te nemen. Doet je bankpas het een keer niet, dan heb je altijd een back-up. Ben je van plan een auto of scooter te huren? In veel gevallen heb je een internationaal rijbewijs nodig. Dit soort dingen regelen is nooit het leukste klusje, maar wel super belangrijk. Zet alle belangrijke documenten op de mail (Google Drive, Dropbox etc.), zodat je ze makkelijk kunt vinden en inzien.

paspoort reizen
VOA visum Indonesië

Regel een reisverzekering

Je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar tijdens het reizen kan er weleens wat misgaan. Misschien wordt je mobiel gestolen, gaat je camera kapot of maak je een ongelukkige val. Het komt ook regelmatig voor dat bagage kwijtraakt. Een reisverzekering afsluiten altijd een slim, het geeft rust om te weten dat dit geregeld is. De maximale reisduur die gedekt wordt door een standaard reisverzekering verschilt per verzekeraar. Wij hebben een doorlopende Reis- en Annuleringsverzekering bij Allianzdirect.nl en zijn daar erg blij mee. Gemiddeld betalen we daar zo’n €200 per jaar voor, maar het uiteindelijke bedrag hangt natuurlijk af van wat je allemaal verzekerd. De maximale reisduur per reis is 60 dagen.

We hebben al enkele keren een declaratie ingediend, en dat gaat erg makkelijk (online). Het gaat bij ons vaak om kapotte apparatuur, zoals een laptop of camera. Maar ook een keer een ziekenhuisopname in Egypte, toen waren we erg blij met deze reisverzekering. Alles werd geregeld en we hoefden niets te betalen.

Wat doe je met woonruimte?

Ga je voor een langere periode op reis, dan is de kans groot dat je woning leeg staat. Bij een huurwoning of appartement kun je eventueel – met toestemming – onderverhuren. Zo betaalt iemand anders je huur terwijl jij lekker aan het rondreizen bent, dat scheelt flink in de kosten. Dit heeft weinig zin voor een maandje, maar met de huidige woningnood weet je het maar nooit. Er zijn ook genoeg mensen die bijvoorbeeld tijdens een verhuizing tijdelijke woonruimte nodig hebben.

Bij een koophuis is het wat lastiger. Heb je een hypotheek op je huis (wie niet), dan moet je officieel toestemming vragen aan je hypotheekverstrekker om je huis te verhuren. En guess what? De meeste partijen zijn daar niet zo happig op. Ze zien het als een extra risico en mogelijke waardevermindering van je huis. Veel mensen verhuren hun koopwoning (denk aan Airbnb of verhuren aan expats) tijdens een lange reis. Het levert extra geld op en er wordt amper gecontroleerd. Je huis verkopen is ook een optie, maar niet aan te raden in deze tijd. Het word erg lastig om weer woonruimte te vinden als je terugkomt van je lange reis.

Uitschrijven bij de gemeente

Veel reizigers weten dit niet, maar je moet je officieel uitschrijven als je langer dan 8 maanden buiten Nederland verblijft. Dit geldt voor zowel aaneengesloten als onderbroken periodes. Tijdens onze wereldreis van 1,5 jaar schreven we ons uit bij de gemeente. Hier moet je op letten:

  • Zorgverzekering
    Je Nederlandse zorgverzekering vervalt bij uitschrijving. Het is dan belangrijk om je medische kosten goed te verzekeren in je reisverzekering. Twijfel je, overleg dan met je zorgverzekeraar en/of gemeente.

  • Belasting, toeslagen & uitkeringen
    Sommige toeslagen (zoals huur- of zorgtoeslag) stoppen als je niet meer in Nederland woont. Ook een studiefinanciering of uitkeringen kunnen stopgezet worden.

  • Postadres regelen
    Waar gaat je post heen zonder woonadres? Gelukkig wordt tegenwoordig veel online geregeld. En anders kun je een postadres regelen bij vrienden of familie, al betalen ze dan soms wel meer aan belastingen. Een andere optie is een postbus gebruiken.

Lange reis maken: wat neem je mee?

Heb je de bovenstaande zaken allemaal geregeld, dan is het tijd om alle spullen voor je lange reis te regelen. Je hoeft hier niet meteen van in de stress te schieten, want het meeste kun je gewoon ter plekke kopen. Al hoewel; het is voor Leon soms een behoorlijke uitdaging om kleding en schoenen te vinden (vooral in Azië). Hij is 1.93 meter lang en heeft schoenmaat 46. En in bepaalde landen zijn goede reefsafe zonnebrand of vrouwelijke hygiëneproducten (tampons etc.) lastig te vinden. Maak een paklijst als je bang bent om wat te vergeten. Doe dit minimaal een paar weken voor vertrek, zodat je zat tijd hebt dingen te kopen of bestellen.

nomad backpack
packing cubes inpakken

Het beste advies na ontelbare reizen: neem niet teveel kleding mee! Ook in het buitenland zijn er gewoon wasmachines 😉 Zeker op een lange reis, ontkom je er niet aan om af en toe je kleding te wassen. En één van onze grootste ergernissen op reis, is dat we onze backpack of koffer niet / moeilijk dicht krijgen. Idealiter blijf je onder de 20kg.

TIP ♥ – Op een lange reis zijn artikelen zoals een powerbank, universele wereldstekker, drybag (waterdichte tas), oordoppen, sneldrogende reishanddoek en een kleine EHBO-kit echt onmisbaar!

Lange reis plannen: blijf flexibel

Met alleen een bestemming en praktische zaken geregeld, ben je er natuurlijk nog niet. Wat wordt je reisroute? Hoe kom je van A naar B? En waar ga je eigenlijk slapen? Ondanks dat het fijn is om wat vastigheid te hebben, raden we toch aan om zoveel mogelijk flexibel te reizen. Zo blijft er ruimte voor spontane tripjes en onverwachte ontmoetingen. Heb je het ergens naar je zin, dan hoef je niet persé door te reizen. Boek accommodaties en activiteiten hooguit een paar dagen van tevoren. Tenzij het erg druk is vanwege het hoogseizoen of het gaat om unieke ervaringen zoals de bootexpeditie van Coron naar El Nido (Filipijnen) bijvoorbeeld.

Coron boottocht

Dit artikel is in samenwerking met Alianzdirect geschreven. We geven altijd onze eerlijke mening en raden alleen reisproducten aan die we zelf ook gebruiken of waar we helemaal achterstaan.

Heb je vragen of advies nodig voor één van jouw reizen? Volg ons op Instagram, Tiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

E-Book 9-5 naar wereldreiziger

Droom je van méér vrijheid en reizen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Download  dit gratis E-book met 25 tips voor een vrijer leven.

Help ons winnen! 🏆

We zijn genomineerd voor de Dutch Travel Blog Awards, super trots! Hoe gaaf zou het zijn als we winnen, help je ook mee? Onwijs bedankt!