Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Samen op wereldreis? Zo overleeft je relatie het avontuur…

locatie onafhankelijk werken

Reizen is fantastisch; je ontdekt nieuwe plekken, doet de gaafste ervaringen op en ontmoet vrienden voor het leven. Een wereldreis maken, is de droom van elke reiziger. Prima om alleen te doen, maar met z’n tweeën nog veel leuker. Althans, dat vinden wij. Misschien reis je liever alleen… dan kun je stoppen met lezen 😉

Ga je als stel een wereldreis of lange reis maken, ga je een te gekke tijd tegemoet. Al kan het ook wel eens lastig zijn. Je leert elkaar namelijk écht goed kennen. Volgens velen is dit de perfecte relatietest. Je komt geheid voor uitdagingen te staan; wanneer je verdwaald bent, een paar slapeloze nachten achter de rug hebt of een vlucht mist. De eerste ergernissen en ruzies zijn dan een feit. Hoe voorkom je irritaties en hoe houd je het reizen leuk? In dit artikel geven we tips hoe jullie relatie het overleeft tijdens je reis.

Wat staat er in dit artikel?

Onze ervaringen op wereldreis

Daar stonden we dan, op Schiphol, klaar voor onze wereldreis van twee jaar. We hadden vaker samen gereisd, maar als langste hooguit drie weken. Dit was toch andere koek. We zijn inmiddels meer dan 9 jaar bij elkaar, waarvan we 4 jaar samen woonden, voordat we op wereldreis gingen. Als je samenwoont, leer je elkaar al aardig kennen. Maar heb je (als het goed is), toch nog redelijk je eigen leven.

Ga je samen op wereldreis, zit je vaak letterlijk 24/7 op elkaars lip. Klinkt leuk, en dat is het ook, maar soms kun je elkaar echt even niet zien of luchten. En weet je wat? Dat is normaal! Ons beste advies is om altijd te blijven communiceren. Wees eerlijk als je even je dag niet hebt. Ga ook zeker eens wat los van elkaar doen. Dat we dit blog schrijven, betekent dat onze relatie een wereldreis heeft overleefd (woehoe!). Het was de beste ervaring van ons leven, een begin van herinneringen waarvan er hopelijk nog veel komen. Omdat samen reizen niet alleen rozengeur en maneschijn is, nemen we je graag mee in onze ervaringen.

samen op wereldreis
the salty beachbums avonturen

Zorg voor een goede start

Hoe goed passen jij en je partner bij elkaar? Hebben jullie hetzelfde idee van hoe jullie wereldreis eruit komt te zien? Door vooraf te bespreken wat jullie verwachtingen zijn, voorkom je een hoop gezeur tijdens of na je reis. Het is niet erg romantisch, maar maak afspraken. Hij wil misschien veel activiteiten doen, terwijl jij liever aan het strand ligt. Helemaal niet erg om verschillende voorkeuren te hebben, maar stem de reisplannen op elkaar af. Je kunt altijd nog een compromis sluiten.

Tip: Maak een lijstje met alles wat jullie mee moeten nemen, maar pak je rugzak zelf in. Mocht je wat vergeten, dan kun je dit de ander niet verwijten. Zo heeft Leon een keer op reis ergens dure Nike schoenen laten liggen, omdat hij dacht dat ik ze wel had meegenomen. We hebben ze terug, maar vraag niet hoe! Een knallende ruzie over schoenen is echt niet wat je wilt…

Maak afspraken over het reisbudget

Niets is zo frustrerend als discussies voeren over geld. Ook hier kun je maar beter duidelijk over zijn. Voor de een is €1000 euro al heel veel, terwijl de ander dit misschien met gemak over de balk gooit. Reizen kost altijd geld, maar het verschilt nogal hoeveel je uitgeeft. Heb je al een dagelijks of maandelijks budget bepaald? Hoeveel spaargeld hebben jullie nodig? Het is vooral verleidelijk om de eerste weken van je reis lekker met geld te gooien, je hebt het immers verdient. Ga je langer reizen, probeer dan om rustig aan te doen.

In onze ervaring gaat geld altijd sneller op dan je vooraf denkt. Zelfs als je een budget hebt. Overleg met elkaar en maak duidelijke afspraken wat betreft jullie financiën. Bedenk wat je ongeveer per dag wilt besteden, probeer hierover op één lijn te zitten. Hou je zo goed mogelijk aan dit dagbudget, maar onthoud ook dat je waarschijnlijk maar één keer op wereldreis gaat. Je mag dus best wat extra geld uitgeven aan die meerdaagse zeilboottocht of voor het spotten van walvissen, dan dat je er later voor terug moet vliegen. Doe dit wel in overleg.

reiskoppel op reis

De grootste irritaties op reis bij stellen

Het lijkt onvermijdelijk als je voor langere tijd samen gaat reizen: ruzies en irritaties. Ook wij hebben ze gehad. Als Leon weer eens wat kwijt was en zijn hele backpack overhoop haalde, Lizette dagen chagrijnig was door het slechte weer of we elkaar gewoon even zat waren. In Nieuw-Zeeland leefden we een jaar in een minibusje. Super leuk, maar op een gegeven moment irriteerde ik mij zelfs aan de manier waarop hij at, deed en ook ademde hij te hard 😉 Haha.

Achteraf gezien grappig, maar ik kon er niets aan doen. Ik wilde het ook niet, maar toch voelde ik me zo. Nadat we elkaar een paar dagen wat ruimte hadden gegeven, was het weg. Gelukkig hebben we niet veel van deze momenten gehad, de goede en leuke dagen overheersen. Om irritaties op reis zoveel mogelijk te voorkomen, geven we de volgende tips:

Voorkom slaapgebrek

Door slaapgebrek wordt je gewoon chagrijnig, of je nu wilt of niet. Je hebt een kort lontje en kunt geïrriteerd reageren. Aangezien je partner de enige in de buurt is, wordt hij/zij het slachtoffer hiervan. Nog leuker als je beide moe bent. Probeer zoveel mogelijk uitgerust te zijn om dit te voorkomen. Slaap voldoende en plan rustdagen in bij een druk reisschema. Probeer vluchten in de avond/nacht te plannen, zodat je makkelijker in slaap kunt komen. Om beter te kunnen slapen, zijn goede oordopjes en een slaapmasker aan te raden.

Zorg dat je geen honger hebt

Hangry alert! Tja, we kunnen er niets aan doen als we in monsters veranderen als we honger hebben. De een heeft er meer last van dan de ander. Ben jij zo iemand die heel geïrriteerd wordt als niet (genoeg) hebt gegeten? Wees je hongergevoel voor en stop altijd wat snacks in je tas. Het helpt ook om op vaste tijden te eten.

Probeer niet te verdwalen

Ja, menig ruzie ontstaat als je ergens een verkeerde afslag hebt genomen en je in de middle of nowhere staat. En dan wordt het ook nog eens bijna donker…Je kunt een goede kaart meenemen, maar nog veel handiger is de app Maps.me. Hiermee kun je van tevoren online kaarten downloaden, zodat je ook offline ervan gebruik kunt maken. Heb je een heel slecht richtingsgevoel (Lizette), dan kun je er voor kiezen om op pad te gaan met een reisgids. Kun je nooit verdwalen. Of zorg voor een goede ouderwetse routekaart. Benieuwd welke apps nog meer handig zijn tijdens het reizen?

samen reizen indonesië

Respecteer elkaar

Misschien blijkt nu wel dat jouw liefje helemaal niet zo reislustig is, terwijl jij nu net bruist van energie om van alles te ondernemen. Dit kan gebeuren, maar laat dit de ander wel weten. Wij hebben het geluk dat we veel dezelfde interesses hebben en veel dezelfde activiteiten leuk vinden. Zo houden we allebei van de natuur, dieren en duiken. En van rustige accommodaties. Ben jij super actief en je partner een ‘beachbum’ ? Kom elkaar dan eens tegemoet. Ook al moet je daarvoor dingen doen je minder leuk vindt. Je bent immers samen op vakantie. Verschil je echt teveel van elkaar, kunnen jullie misschien beter apart reizen. Bijvoorbeeld met een beste vriend (in), of familie.

samen reizen griekenland
samen reizen cambodja

Neem tijd voor elkaar op reis

“Hoe kun je nou geen tijd voor elkaar hebben op een lange reis of wereldreis”, horen we je denken. Want je bent continue bij elkaar toch? Dat je bij elkaar bent, wil nog niet zeggen dat je ook echt de tijd neemt voor elkaar. Soms ben je vooral druk bezig met het zoeken naar een restaurant, bustickets of hotel. Neem de tijd voor quality-time onderweg, ga samen op date of naar de film. Uit je waardering, vertel je partner hoe gaaf je het vind dat jullie samen deze reis maken. Op jullie wereldreis vakantie beleef je mooie momenten en maak je herinneringen die je leven lang bij blijven. Je mag elkaar best vertellen hoe mooi je dit vind.

Praat met elkaar

Praten jullie thuis voornamelijk over het werk, familie en jullie vrienden? Dan wordt het tijd om hier verandering in te brengen en over andere dingen te leren praten. Plaats je werk en familie even op de achtergrond. Je hoeft echt niet om het kwartier je mobiel te controleren of je niets mist. Zit je ergens mee, zeg dit en praat erover! Praat over de toekomst, jullie dromen, verlangens en ambities. Als je 24/7 bij elkaar bent, komen de irritaties vanzelf. Je kunt dus maar beter eerlijk zijn.

samen op reis
plezier op reis als stel

Goede tijden, slechte tijden

Ehhh, nee we bedoelen niet de televisieserie. Al kan het er soms wel op lijken wan tijdens het reizen kun je in rare situaties terecht komen. Bereid je maar voor dat je elkaar goed gaat leren kennen. De kans is aanwezig dat één van jullie op wereldreis ziek wordt. Als je goed voorbereid bent, heb je standaard paracetamol, pleisters en ORS in je toilettas zitten. De hele dag op de wc doorbrengen door slecht eten of griep is al geen pretje. Nog minder wanneer je op reis bent. Samen op wereldreis gaan, betekent ook voor elkaar zorgen en naar elkaar omkijken. Het is niet altijd perfect!

Maak vrienden

Samen op reis, wil niet zeggen dat jullie geen contact met anderen mogen hebben. Quality time is leuk, maar overdrijf niet. Zoek en sluit je aan bij gezellige medereizigers en stel voor om samen iets te eten of ’s avonds een drankje te drinken. Eigenlijk gaat dit vrijwel altijd vanzelf. Dit zorgt voor de nodige gezellig avondjes zorgen en is een fijne afwisseling van het constant met zijn tweeën zijn. Zo hebben wij talloze mensen ontmoet waar we geweldige dagen mee hebben beleefd.

Denk aan goede gesprekken rond een kampvuur op het strand, sterren kijken met een fles wijn, samen barbecueën bij het zwembad, salsa dansen en stapavonden met nachtelijke snackmomenten. Het zijn er teveel om op te noemen. We hebben vrienden gemaakt met reizigers uit heel de wereld. Dat is het mooie van reizen. Als je een passie voor reizen hebt, en de mensen om je heen ook, dan zit het al snel goed.


Tip: Sta open voor nieuwe contacten. Als je samen reist, is het voor anderen vaak een drempel om op jullie af te stappen. Maak eens een praatje met de mensen aan de tafel naast je, of met die leuke groep waar je een activiteit mee doet. Vrienden maken tijdens het reizen is echt super makkelijk!

quokkaselfie

Ga samen, maar ook alleen op pad

Hou leuk het ook klinkt om 24/7 bij elkaar te zijn, toch hebben we allemaal tijd voor onszelf nodig. Laat elkaar los tijdens de reis, misschien wil jij dolgraag die ene hike doen en wil je partner graag zijn/haar duikbrevet halen. Gun elkaar dit plezier. Je mag best weleens wat voor jezelf doen en dit kan ook iets simpels zijn: jij zit heerlijk met je boek op een strandbedje, terwijl hij/zij even wil winkelen. Door dingen alleen te doen, hebben jullie weer nieuwe gespreksonderwerpen.

samen op avontuur reizen
reisblog tropisch

Stap uit je comfortzone

Ga je op wereldreis? Gefeliciteerd! Je hebt dan al een stap uit je comfortzone gedaan. Elke stap is er een, van de eerste keer vliegen en reizen door Europa tot het opzeggen van je baan en fulltime reizen. Probeer tijdens je reis uit je comfort zone te stappen. Misschien zie je een bepaalde activiteit helemaal niet zitten, denk aan ziplinen of een 4-daagse hike door de bergen, maar als je dit dan toch doet, zal zo’n actie hoogst waarschijnlijk een van de mooiste herinneringen van je reis worden. Je hoeft echt geen dingen te doen je niet wilt. Maar wie weet, vind het toch leuker dan je dacht!

Een wereldreis is geen relatietest

Leuk, al die mensen die zeggen dat een lange reis of wereldreis samen een relatietest is. Laat dit meteen maar weer los. Je gaat gewoon met elkaar op reis, daar hoef je je vooraf helemaal niet druk over te maken. Geniet vooral van het avontuur dat je samen gaat beleven. Schiet je tijdens de reis toch in de stress of krijg je gigantisch last van heimwee? Je kan altijd nog naar huis. Soms alleen de gedachte hieraan kan de druk van de reis al wegnemen.


Misschien gaat het niet zoals jullie gehoopt hadden. Dat kan altijd. Er zijn stellen die tijdens het reizen erachter komen dat ze toch niet zo goed bij elkaar passen. Of je ziet ineens eigenschappen van elkaar die je niet leuk vind. Reizen moet vooral leuk zijn. Vliegen jullie elkaar continue in de haren om de kleinste dingen? Dit kan je reis en alle ervaringen flink verpesten. Kom je er niet uit met praten, dan kun je ervoor kiezen om alleen verder te reizen of terug naar huis te gaan. Maar hé, daar gaan we niet vanuit natuurlijk! In de meeste gevallen groei je dichter naar elkaar toe en heb je samen geweldige herinneringen gemaakt.

Staan jullie op het punt om samen te reizen? Super gaaf! Je hebt vast nog veel dingen te regelen. Heb je bijvoorbeeld al een goede backpack? Check ook ons blog boordevol tips over wat je moet weten voordat je op wereldreis gaat.

Nog meer reisinpiratie en tips? Volg voor meer reisinspiratie ons Instagram account @thesaltybeachbums. We ontmoeten graag andere reizigers! 

P.S. We denken dat je ook onze tips kunt gebruiken in het blog: Hoe bespaar je geld om meer te reizen?

the salty beachbums reisbloggers

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijgen wij een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van maar dit helpt ons wel enorm om deze blogs te kunnen blijven schrijven. We zullen nooit producten aanbevelen waar we zelf niet achter staan!