Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Tropische smoothiebowls: Tips, recepten & beste cafés!

smoothiebowl

Wie kent ze niet: de kleurrijke en rijk versierde smoothie bowls die inmiddels op mening Instagram feed voorbij komen. Inmiddels zijn ze in Nederland ook redelijk bekend, maar wij zijn vooral tijdens onze reizen verslaafd geraakt aan deze tropische caloriebommetjes. “Huh? Maar smoothiebowls zijn toch gezond?” horen we je denken. Je kunt zeker een gezond ontbijt of lunch maken met een smoothiebowl, maar let dan wel op welke ingrediënten je erin stopt. In dit blog ontdek je onze favo recepten, inspiratie en tips voor lekkere smoothiebowls in Nederland.  Houd dat vakantiegevoel nog even vast! 

Wat staat er in dit artikel?

Wat is een smoothiebowl?

Tijdens een reis door Azië kun je er haast niet omheen, de smoothiebowl staat in hippe cafés en koffiebars standaard op het menu. En laten wij dat nou helemaal niet erg vinden; smoothiebowls zijn ons favo ontbijt op vakantie. Natuurlijk kun je ze ook als lunch nemen of als snack. Mocht je nog niet bekend zijn met smoothiebowls: dit zijn dikke smoothies in een ontbijtkom versierd met allerlei toppings van fruit en noten. Het is de bedoeling dat je ze met een lepel eet, want om te drinken zijn ze vaak te dik. Daarnaast is het ook veel beter om te kauwen 😉 Populaire bowls zijn de acai bowls, die gemaakt worden met de açaibes, een superfruit vol met antioxidanten uit Brazilië. 

smootiebowl filipijnen
Smoothiebowl Amed Bali

Is een smoothiebowl gezond?

Nou, daarover zijn de meningen verdeeld en geheel afhankelijk van wat je erin stopt. Over het algemeen zitten er in de meeste smoothiebowls teveel suiker en flink wat calorieën. Zo kan je favoriete ontbijt net zoveel calorieën bevatten als een flinke geglazuurde donut! Ben je fan van smoothiebowls en komt dit als een shock voor je? Maak je niet te druk, je zult vast niet elke dag een bowl naar binnen werken. Toch is het wel iets om rekening mee te houden. Om je smoothiebowl wat gezonder te maken:

♡ Gebruik suikervrije/eiwitrijke/kokos yoghurt of kwark als basis
♡ Voeg wat proteïnepoeder toe voor extra eiwitten
♡ Gebruik suikervrije toppings zoals kokossnippers, chiazaad en hennepzaad

Hoe maak je een smoothiebowl?

Als je perfect opgemaakte smoothiebowls voorbij ziet komen, denk je vast dat het zelf maken erg lastig is. Gelukkig valt dit reuze mee! Als je alle ingrediënten hebt verzameld en klaargezet, dan ben je vaak binnen no time klaar. Het enige wat je nodig hebt is een goede en krachtige blender, aangezien je er bevroren fruit mee moet vermalen. Wij gebruiken deze blender, waar we super tevreden mee zijn, maar er zijn ook genoeg andere goede blenders te vinden. Handig is om te kijken naar een blender met een ‘crushed ice’ functie, die kun je mooi gebruiken bij bevroren fruit.

tropische smoothiebowl

Kies het fruit en/of groentes van je voorkeur en gooi alles in de blender. Wij houden ervan als het niet té smooth is, er mag best nog wat te kauwen zijn. Liever zonder stukjes? Laat de blender net zo lang aan tot alles goed glad is. Zorg ervoor dat je smoothie wel romig blijft en je niet teveel sap/kokoswater/yoghurt toevoegt. Perongeluk toch te dun? Voeg dan extra banaan of havermout toe om het wat dikker te krijgen. Ook kun je een handje chiazaad erdoorheen roeren, als je een paar minuten wacht, nemen de zaadjes veel vocht op. Helpt dit allemaal niets, dan kun je de smoothie bowl altijd nog met een (duurzaam) rietje drinken.

De basis van de meeste smoothies is bevroren banaan (zonder schil natuurlijk), hierdoor wordt het lekker romig. Schenk dit vervolgens in een kom en voeg de toppings eraan toe. Hierbij kun je denken aan gedroogd of vers fruit, noten & zaden en granen. Om het tropische gevoel helemaal compleet te krijgen, kun je bamboekommen of coconutbowls gebruiken. Ziet toch wat leuker uit dan een saaie witte kom van de ikea 😉

hoe maak je een smoothiebowl

Tip: gebruik voor je smoothie bevroren fruit, dat is een stuk goedkoper dan vers fruit. Haal je bevroren fruit iets ervoor uit de vriezer, dan gaat je blender een stuk langer mee en ben je sneller klaar met blenden. Gebruik je fruit als topping zoals blauwe bessen of mango, kun je dit beter wel vers doen.

Onze favoriete recepten

Helaas hebben we niet alle recepten kunnen verzamelen van de smoothie bowls die we tijdens onze reizen proefden, maar de bowls hieronder zijn onze favoriet. Heerlijk voor in het weekend als je jezelf wilt verwennen met een tropisch ontbijt!

Tropische smoothiebowl met havermout

Jouw favoriete ontbijt moet er niet alleen goed uitzien, maar ook goed smaken. Deze bowl gebruikt havermout als basis, waardoor de smoothie erg vullend is. We gebruiken havermout zowieso vaak als basis voor ons ontbijt, dus dit recept is daar ideaal voor. Wat heb je nodig?

♡ 1 bevroren banaan
♡ 125 ml magere yoghurt/kwark
♡ 100 gram havermout
♡ 100 gram rood fruit

Meng eerst de yoghurt, banaan en yoghurt. Voeg daarna de havermout toe en blend tot je de stukjes havermout niet meer ziet. Of als je net als ons meer ‘bite’ wilt, kun je iets minder lang blenden. Je zult zien dat de smoothie een beetje paars wordt. Voor de toppings kun je bijvoorbeeld verse banaan, aardbei, blauwe bessen en een eetlepel havermout gebruiken.

Smoothiebowl Amed Bali

Choco-, pinda en banaan smoothiebowl

De meeste mensen worden he-le-maal gek bij het zien van deze combinatie en ja, ook wij vinden deze smoothie erg lekker. Ook als je glutenvrij eet, kun je genieten van deze smoothie. Wat heb je nodig?

♡ 2 bevroren bananen
♡ 100 ml amandel- of havermelk
♡ 1 eetlepel pindakaas
♡ 2 eetlepels rauwe cacao poeder
♡ 1 theelepel vanille extract

Als eerste stop je de bananen en pindakaas in de blender en pureer je deze glad tot een dikke smoothie. Daarna voeg je het vanille extract en de rauwe cacao toe, ook even kort blenden. Giet het geheel in een kom en het versieren kan beginnen. Goede toppings bij deze smoothiebowl zijn: gebroken lijnzaad, zonnebloempitten, cacao nibs, (gehakte) pinda’s/walnoten en stukjes banaan. Koud is deze smoothie het allerlekkerst, dus wacht niet te lang met opeten.

smoothiebowl Siqijor filipijnen

Frambozen en avocado smoothiebowl

Misschien klinkt het niet meteen als een goed idee om avocado te gebruiken in je smoothiebowl, maar geloof ons, hierdoor wordt je smoothie super romig! Daarnaast is een avocado qua smaak niet heel overheersend, dus gemengd met ander fruit proef je het niet eens. Voordeel ervan is dat je wél de gezonde vetten en vezels binnen krijgt. Wat heb je nodig?

♡ 1/2 avocado
♡ 125 gram bevroren frambozen
♡ 100 ml kokoswater

Doe het vruchtvlees van de avocado samen met de bevroren frambozen en het kokoswater in de blender. Voor een extra crunchy topping kun je sesamzaad, pompoenpitten en paranoten roosteren in een koekenpan zonder olie. Andere opties voor de topping zijn verse frambozen, pure chocolade, chiazaad en granola. Eet smakelijk!

smoothiebowl framboos

De leukste smoothiebowl plekken in Nederland

In het buitenland vind je genoeg plekken waar je een smoothiebowl kunt bestellen, maar in Nederland is de zoektocht toch iets lastiger. Ben je op zoek naar een café, beachclub of barretje waar kleurrijke smoothiebowls op het menu staan? Wij hebben de leukste plekken op een rijtje gezet (in willekeurige volgorde) zodat jij dit niet meer hoeft te doen. Je moet alleen nog kiezen waar je nu weer een lekkere smoothiebowl gaat eten, vréselijk natuurlijk 😉

Het is ons opgevallen dat de meeste cafés en restaurantjes voor een goede smoothiebowl in Amsterdam liggen. En heel erg gek is dat natuurlijk niet, Amsterdam wordt door ontzettend veel mensen en toeristen bezocht en is een logische plek voor een hip smoothiebowl tentje. Een echte topper is Bam Boa, waar je behalve goede bowls ook meteen helemaal in de vakantiestemming komt door het tropische interieur. Vooral de Acaï bowl met kokosnoot, granola en seizoensfruit is hier favoriet. Nog zo’n pareltje is Coffee and Coconuts, waar het net lijkt of je op Bali zit. Voor een goede start van je dag, raden we de green coconut bowl aan. Andere toffe plekken in Amsterdam zijn Benji’s en Juice Brothers, waar je ook slow juiced sapjes kunt scoren. Alsof een normale smoothiebowl niet genoeg is, gaat Rainbowls nog een stapje verder: hier maken ze van je bowl een waar kunstwerk!

Shaka Maolboal Filipijnen
smoothiebowl Shaka Moalboal

In Rotterdam vind je heerlijke ontbijtbowls bij Picknick, ook hier is de Açai bowl erg populair. Het menu verandert regelmatig, waardoor je elke keer weer nieuwe bowls kunt proeven! Ook bij The SUE Store en Backyard kun je terecht voor verse smoothiebowls met bevroren fruit, groenten, kokosmelk en lekkere toppings. In Den Haag zit je goed bij Feeling Good Juices, Açaí & more. Deze bar heeft diverse açai bowls, verse sapjes en heerlijke koffie! Bij Angie’s Juicebar in Delft haal je heerlijke smoothiebowls met namen als ‘blue ocean bowl’ en ‘Coffee healthy bowl’. Ze hebben ook vegan panini’s, normale smoothies en sapjes. Kek is een andere favoriet in Delft. Vegan smoothiebowls? Die vind je bij Pele Surf Shack, een redelijk nieuwe strandtent in Hoek van Holland. Geheel in Hawaï style en met je voeten in het zand, kun je genieten van een smoothiebowl en een goede kop koffie.

Smoothiebowl Cangu Bali

Wat is jouw favo smoothiebowl?

Er zullen vast nog veel meer leuke plekken zijn voor goede en lekkere bowls, we hebben nog flink wat te proeven! Wat is volgens jou DE PLEK voor de allerbeste smoothiebowl ever? Laat het ons weten in een reactie hieronder of stuur ons een berichtje op Instagram.

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijgen wij een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van maar dit helpt ons wel enorm om deze blogs te kunnen blijven schrijven 🙂