The Salty Beachbums

Een visum voor Indonesië aanvragen: alles wat je moet weten!

visum Indonesië aanvragen

Indonesië is één van onze favoriete bestemmingen, we komen er bijna elk jaar.  Het is – als Nederlander – gelukkig niet heel lastig om het land binnen te komen. Toch is het slim om je vooraf in te lezen, want de visumregels veranderen nogal eens. Voorheen kon je een gratis visum van 30 dagen krijgen bij aankomst, die optie is er helaas niet meer. Heb je een visum voor Indonesië nodig, maar weet je niet precies welk visum het meest geschikt is voor jou? En wat er allemaal komt kijken bij het aanvragen daarvan? In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over het aanvragen van een visum voor Indonesië, zodat je zorgeloos aan je reis kunt beginnen.

In dit blog:

Visum aanvragen voor Indonesië

In vergelijking met andere landen in Zuidoost-Azië, loopt Indonesië behoorlijk achter wat betreft (logische) visumsystemen. Inmiddels kun je eindelijk een visum voor Indonesië kopen, wat het hele proces veel makkelijker maakt. Althans, dat zou je denken, want in de praktijk gaat er behoorlijk veel mis. Er is veel onduidelijkheid over alle soorten visa, de vereisten veranderen regelmatig, en online betalingen lukken vaak niet. We hebben ervaring met zowel een visum online regelen, als het ter plakken aanvragen én het verlengen. Omdat we merken dat veel reizigers hier vragen over hebben, bundelen we alle informatie in dit artikel. Er zijn flink wat soorten visa voor Indonesië, we praten vooral over de meest aangevraagde type visa (zie hieronder).

Heb je een visum voor Indonesië nodig?

Ja, als Nederlander heb je een visum nodig om in Indonesië te reizen. De officiële website om een online visum aan te vragen is: https://evisa.imigrasi.go.id/ Je paspoort moet altijd nog zes maanden geldig zijn van de datum van aankomst in Indonesië. Ook moeten er minimaal twee lege pagina’s in staan. 

Soorten visa voor Indonesië

Afhankelijk van je reisplannen en de duur van je verblijf, zijn er verschillende soorten visa beschikbaar voor reizigers naar Indonesië. In dit blog gaan we uit van visa voor een toeristisch verblijf, dus als je op vakantie gaat naar Indonesië. Er is tijdens en na de coronatijd het een en ander veranderd; voorheen kon je 30 dagen gratis rondreizen (visumvrije entree). Bij de douane kreeg je een stempel en klaar! Je kon niet verlengen, maar dat was voor de meeste reizigers geen probleem, aangezien de gemiddelde vakantie 2 tot 3 weken duurt. Dit zijn nu de beste opties:

  • Visa on Arrival (VOA)
  • E-Visa on Arrival (e-VOA)
  • Single Entry Tourist Visa (211A)

Visa on Arrival (VOA)

Inplaats van een niet-verlengbaar 30 dagen visumvrije entree, is er een betaald & verlengbaar 30 dagen visum ingevoerd (B213). Je kunt dit visum bij aankomst krijgen, inmiddels is er ook een online versie (zie hieronder). Het is dus niet persé nodig om vooraf een visum aan te vragen voor Indonesië. Een nadeel van een VOA is dat de rijen op het de populaire vliegvelden best lang zijn. Het is in ieder geval een geruststelling dat je zowieso Indonesië binnenkomt, bijvoorbeeld als je online aanvraag te laat binnenkomt of niet lukt. Dan kun je altijd nog een visum on arrival kopen. De VOA is een single entry visum, dat houdt in dat je maar één keer het land in mag reizen tijdens de 30 dagen. Ga je bijvoorbeeld na 2 weken Indonesië weer uit? Dan vervalt dit visum automatisch.

  • Duur: 30 dagen 
  • Kosten: IDR 500.000 / €35
  • Verlengbaar: Ja, 1x voor IDR 500.000 
  • Maximaal verblijf: 60 dagen, na verlenging.
  • Single entry visum

Visa on arrival voor Indonesië kopen

Heb je een Nederlandse nationaliteit, dan kom je vrij makkelijk Indonesië binnen. Er zijn een paar voorwaarden, maar die zijn niet heel spannend. Zo moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst en moet je een retour- of dooreisticket hebben, als bewijs dat je binnen 30 dagen Indonesië weer uit bent. Heb je vooraf geen visum geregeld, dan moet je dit regelen op het Internationale vliegveld van aankomst, bijvoorbeeld op Denpasar, Bali. Zo gaat het meestal:

  1. Ga naar de Visa on Arrival balie
    Voordat je door de paspoortcontrole gaat, zoek je de balie voor Visa on Arrival. Dit staat meestal goed aangegeven met borden. Weet je het niet zeker, vraag het dan gewoon aan het personeel op het vliegveld. Soms is er een rij, de aanvragen gaan gelukkig vrij snel.

  2. Vul het formulier in
    Bij de VOA balie krijg je een formulier dat je moet invullen, waaronder je persoonsgegevens en reisdetails.

  3. Betaal de kosten
    Betaal de kosten voor en visum en bewaar het ontvangstbewijs goed, omdat je dit nog moet laten zien bij de douane. Een visum on arrival voor Indonesië kost IDR 500.000. Je kunt contant betalen in USD of de lokale vatua. Betalen met creditcard (Visa of Mastercard) is ook mogelijk. 

  4. Ga naar de paspoortcontrole
    Als het goed is, heb je een visumsticker in je paspoort. De immigratiebeambte zal alles controleren en je paspoort stempelen om de geldigheid van je visum bevestigen. Let op: sommige Indonesische luchthavens (Bali & Jakarta) hebben elektronische poortjes waar je doorheen kunt, je paspoort wordt dan niet gestempeld. 
visa on arrival Indonesië
VOA visum Indonesië

Visa on arrival Indonesië verlengen

Wil je toch langer dan 30 dagen blijven, moet je naar een immigratiekantoor ter plekke. Zit je rondom de grotere steden, is dat geen probleem. Het vergt wel wat planning, want je bent gemiddeld 2-5 dagen je paspoort kwijt. Hoelang het duurt, hangt voornamelijk af van de dag waarop je naar het immigratiekantoor gaat, en de werkwijze per immigratiekantoor. Ga je op maandag, dan heb je jouw paspoort met verlenging vaak donderdag of vrijdag wel terug. Hou rekening met feestdagen en weekenden, want dan zijn de ‘kantor imigrasi’ gesloten. Ga je het visa on arrival verlengen, hou dan voor de zekerheid rekening met 5 werkdagen. Gaat het sneller, dan is dat mooi meegenomen. 

*We lezen hier en daar dat je de – op het vliegveld gekochte  – VOA tegenwoordig ook online kan verlengen, maar dat durven we niet met zekerheid te zeggen. Wil je jouw visum voor Indonesië online verlengen, vraag dan voor de zekerheid gewoon een e-VOA aan. 

Zelf visa on arrival verlengen 

Je hebt twee opties om je visa on arrival te verlengen; je doet het zelf of je laat de visa verlenging doen door een Visa Extension Agent. Ons advies? Gewoon lekker zelf regelen, het is echt niet zo moeilijk én goedkoper. Dit heb je nodig:

  • paspoort
  • kopie van je paspoort
  • kopie van een ticket uit Indonesië
  • pasfoto’s (niet altijd nodig)

Bij een bezoek aan een immigratiekantoor verwachten ze dat je netjes gekleed gaat. Een lange broek, een shirt of blouse met lange mouwen en normale schoenen. Wij verlengden onze VOA in Ambon, in de Molukken. Er was geen afspraak nodig; we liepen het immigratiekantoor binnen, vulden een aantal formulieren in en gaven onze paspoorten + andere benodigde documenten. Daarna maakten ze een foto en namen onze vingerafdrukken. Na een half uur stonden we alweer buiten met een afhaalbewijs. De betaling (IDR 500.000 p.p.) ging via een lokale supermarkt (Indomaret), die in ons geval gelukkig tegenover het immigratiekantoor lag.  Twee dagen later konden we ons paspoort alweer ophalen.

E-Visa on Arrival (e-VOA)

Dit is de online variant van het visum hierboven. De naam is wat verwarrend, want het is helemaal geen visum on arrival / visum bij aankomst. Je vraagt het E-visa on arrival vooraf aan via de officiële website: https://evisa.imigrasi.go.id/. Je kunt het e-VOA aanvragen vanaf 14 dagen tot 48 uur voor de aankomst in Indonesië. We raden je aan om de aanvraag meteen te doen zodra dit kan, dan heb je het e-visum alvast maar binnen. In de meeste gevallen is de e-VOA binnen 3 werkdagen akkoord. Ben je te laat met aanvragen, dan zit er niets anders op dan een normale VOA te halen bij aankomst. 

  • Duur: 30 dagen 
  • Kosten: IDR 500.000 / €35
  • Verlengbaar: Ja, 1x voor IDR 500.000 (online) 
  • Maximaal verblijf: 60 dagen, na verlenging.
  • Single entry visum, inreizen binnen 90 dagen

Er is een lijst met alle luchthavens binnen Indonesië, waar je op mag vliegen met een e-VOA. Je hoeft hier eigenlijk geen rekening mee te houden, want hier staan de meest bezochtte luchthavens op, waaronder Denpasar (Bali), Jakarta (Java), Manado (Noord-Sulawesi) en Mataram (Lombok). 

E-VOA aanvragen

Ga naar de officiële website en klik rechtsboven in het menu op “inloggen / sign in”. Klik daarna op “create account” om een account aan te maken. Vul je persoonlijke gegevens en paspoortinformatie in en klik op “submit / verzenden”. Check je e-mail voor een notificatie en activeer je account. Log daarna in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Ga naar het menu Home en klik op de knop “apply / aanvragen” om je e-VOA aan te vragen. Een account aanmaken is niet verplicht trouwens, je kunt ook meteen een visa aanvraag doen.

Vul het aanvraagformulier voor je visum in (zie afbeelding hieronder). Ondanks dat je al een account hebt, moet je nogmaals je pasfoto en paspoort uploaden. Lekker omslachtig haha! Net als de betaling, want die vind je alleen door je batchnummer aan te klikken en de aanvraag te bevestigen. De status verandert van ‘draft’ naar ‘waiting for payment”. Klik nu op “transation number” en ga door met de betaling via creditcard. Wanneer de betaling succesvol is, wordt je e-VOA verwerkt. Je ontvangt een e-mail zodra je visum akkoord is (vaak direct). Daarin staat een knop / link waar je de e-VOA kunt downloaden. Een digitale versie is voldoende, al nemen we voor de zekerheid toch altijd een geprinte versie mee. 

TIP ♥ – Het is mogelijk om de e-VOA aanvraag tegelijkertijd voor maximaal 5 personen in te dienen. Handig als je met je gezin of vriendengroep gaat bijvoorbeeld. Scheelt weer tijd!

E-VOA verlengen

Wil je jouw e-VOA verlengen? Dit kun je eenvoudig online doen, vanaf 14 dagen voordat je e-visum verloopt. Ga weer naar de officiële e-visa website van Indonesië, login en klik op “Extend my visa”. Heb je geen account aangemaakt? Ga naar https://evisa.imigrasi.go.id/web/find-batch. Vul je paspoortnummer, land van herkomst en geboortedatum in en klik op “find / zoek”. Als het goed is, zie je nu jouw e-VOA staan. Je hoeft dan alleen maar de IDR 500.000 te betalen, en je bent good-to-go voor een extra 30 dagen (géén maand). 

Single Entry Tourist Visa (211A)

Wij hebben een tijdje getwijfeld of we zouden gaan voor dit online 60 dagen visum of een 30 dagen e-VOA en deze verlengen met 30 dagen. Ben je van plan om zowieso langer dan 30 dagen in Indonesië te blijven? Dit type visum is wat duurder, maar dan hoef je niet meer na te denken over verlengen. De online aanvraag is iets meer werk, maar nog steeds vrij eenvoudig. Waar je het e-VOA vrij snel hebt, duurt de goedkeuring van dit visum maximaal 5 werkdagen. Wij kregen het visum einde middag van de 5e werkdag, voor de zekerheid uit van een volle week. 

  • Duur: 60 dagen 
  • Kosten: IDR 1.500.000 / €90
  • Verlengbaar: Ja, 2x voor IDR 500.000 (online) 
  • Maximaal verblijf: 180 dagen, na 2x verlenging.
  • Single entry visum, inreizen binnen 90 dagen

TIP ♥ – Check alle gegevens goed en doe exact wat er van je gevraagd wordt. Is de door jou gegeven informatie onjuist of onvolledig, dan duurt de verwerking een stuk langer. Wordt je aanvraag om de een of andere reden afgekeurd, dan ben je je geld kwijt. Vrij apart, maar zo werkt het nou eenmaal. 

Documenten voor het 211A visum Indonesië

Start je de online aanvraag voor het 211A visum van 60 dagen, is het handig om alvast een paar dingen bij de hand te hebben:

  • je paspoort en een digitale kopie daarvan
  • een recente kleurenpasfoto in .jpg formaat
  • bewijs van minimaal €2000 aan financiële middelen (PDF)
  • retourticket / doorreisticket (PDF)

    Het spreekt allemaal wel voor zich, lees het goed door en kijk naar de eisen waar alle documenten aan moeten voldoen. Bij het overzicht van je bankrekening is het handig als ook je naam en een datum zichtbaar is. Dit kun je vaak downloaden vanuit de online omgeving van je bank. De kopie van je paspoort gaat het makkelijkste door in te scannen. Maak je een foto met bijvoorbeeld je mobiel, let dan op dat je vingers er niet opstaan. De kleurenpasfoto hoeft geen officiële pasfoto te zijn. Na het invullen is het afwachten, je krijgt vanzelf een mail. Na goedkeuring van het visum heb je ruim 3 maanden de tijd om Indonesië in te reizen. Vraag je visum ruim van tevoren aan, dat scheelt een hoop stress. 
211A visum Indonesië
visum Indonesië

TIP ♥ – Vink de Indonesische betaalwijze uit om problemen te voorkomen.

211A Tourist Visa verlengen

Het verlengen van dit 60-dagen visum is helaas wat minder eenvoudig dan je zou willen. Dat komt omdat je een ‘sponsor’ nodig hebt, iemand die garant staat voor jouw verblijf. Precies om deze reden kiezen reizigers er vaak voor om het 211A Tourist Visa te verlengen via een visumbureau of -agent. Het visumbureau is dan vaak je sponsor. Gemiddeld betaal je rond de IDR 2.800.000 / 168 euro als je dit visum verlengd via een tussenpersoon. Hier hebben we zelf geen ervaring mee.In plaats van een verlening van dit visum, kun je ook kijken naar een visa run (zie verderop).

Visum overstay

Het komt regelmatig voor dat reizigers langer blijven van de toegestane dagen van hun visum, dit heet een “overstay”. Is je visum 30 dagen geldig, dan denk je misschien al snel aan een maand. Let bij het boeken van je vliegticket goed op wat de laatste dag is van je visum. Soms gaat er wat fout met verlengen of vergeten reizigers om te verlengen. Of het nu bewust of onbewust is, je betaalt een flinke boete voor overstay: IDR 1.000.000 / 58 euro per dag. Dat kan snel oplopen, en is zonde van je geld. Ben je langer dan 60 dagen over je visumperiode heen is dat strafbaar, met serieuze gevolgen zoals een uitzetting, inreisverbod of gevangenisstraf.

Wij hadden een keer een overstay van 1 dag, dit was niet eens onze eigen schuld. Al hoewel, het was inderdaad vrij krap om op de laatste dag van ons visum uit Indonesië te reizen. Lang verhaal kort; vanwege een as-spuwende vulkaan ging onze vlucht vanaf Bali naar Nieuw-Zeeland pas een dag later. We dachten dat de douanebeambten dit wel zouden begrijpen, maar nee. We moesten gewoon betalen, gelukkig een stuk minder dan het overstay-bedrag van tegenwoordig. 

Jemeluk, Amed
vulkaan bij Lombok

Visa run

Soms is het sneller en makkelijker om Indonesië te verlaten en de volgende dag weer terug te vliegen, zodat je een nieuw visum krijgt. Dit wordt een visa-run genoemd. Stel je zit op Bali, dan gaan er regelmatig goedkope vluchten naar Singapore, Bangkok of Kuala Lumpur. Hoelang je moet wegblijven? Dat is een goede vraag, waar geen direct antwoord op is. Sommige reizigers vliegen op dezelfde dag weer terug en hebben geen problemen. Je kunt onbeperkt een VOA krijgen, zolang elke keer opnieuw “inreist”. Toch is het wat veiliger om een paar dagen ertussenuit te gaan, maak er gewoon een leuke citytrip van. Je kunt onbeperkt een VOA krijgen, zolang elke keer opnieuw “inreist”.

Langer reizen door Indonesië

Wij weleens 3,5 maand in Indonesië gebleven. Eerst met een 60 dagen 211A Tourist Visa, toen deze afliep, maakten we een visa run naar Kuala Lumpur (daar wilden we toch al eens naartoe). Vervolgens vlogen we terug naar Indonesië en haalden op het vliegveld een VOA. Deze hebben we ter plekke verlengd met 30 dagen, om zo bijna 4 maanden door Indonesië te kunnen reizen. Heel eerlijk, het blijft wat omslachtig. We hopen echt dat de Indonesche overheid nog eens komt met een digital nomad visum van 6 maanden ofzo!

Kuala lumpur gratis bezienswaarsdigheden
hindoe tempel kuala lumpur

Werkvisum Indonesië / KITAS

Dit is een verblijfvergunning van 1 jaar, waarbij je mag werken in Indonesië. Het is niet heel makkelijk om aan te vragen en er zitten een aantal voorwaarden aan. Goedkoop is het ook niet, gemiddeld betaal je tussen de 1000 – 1500 euro voor een werkvisum. Let op: ook voor vrijwilligers werk heb je een KITAS nodig. Digital nomads zijn een grijs gebied; zolang je remote werkt voor een werkgever of klanten in Nederland, moet het geen probleem zijn. Het gaat er meer om dat je geen werk ‘afpakt’ van de lokale bevolking. Werk je toch zonder vergunning, dan kun je daar flinke problemen door krijgen, en zelfs het land uitgegooid worden. De Indonesische regering is hier heel fel op, en we begrijpen dat wel. Wil je werken in Indonesië, doe dit dan via de officiële weg: met een werkvisum. 

Voor welk visum ga jij? We hopen dat dit blog je keuze wat makkelijker én duidelijker maakt. Er leiden meerdere wegen naar Rome.. of ehh.. Indonesië in dit geval 😉 


Heb je vragen of advies nodig voor één van jouw reizen? Volg ons op Instagram, Tiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

salty beachbums logo