Tijdens een vakantie naar Tarifa, aan de zuidkust van Andalusië, zagen we op Google Maps de plaats Bolonia staan. Een klein dorp aan de kust, waar vroeger een Romeinse nederzetting stond. Hiervan is een groot deel goed bewaard gebleven, en zelfs gratis (ja, echt) te bezoeken. Maar dat is nog niet alles. In de omgeving van Bolonia vind je o.a. een van de mooiste stranden van Andalusië én een aantal wandelingen met geweldige uitkijkpunten. In dit blog lees je onze ervaringen en tips over Bolonia.
Route naar Bolonia
Vanaf Tarifa rijd je in ongeveer een half uur naar Bolonia. Volg de N-340, totdat je de afslag ziet naar Bolonia. Het landweggetje slingert door de weilanden en heuvels, met uitzicht op de bergen. Focus niet teveel op de omgeving, want de weg is niet al te best 😉 Al gaan ze dit wel aanpakken, de vraag is alleen wanneer. Eenmaal bij het dorpje; sla linksaf om naar het strand te gaan. Volg de bocht mee naar rechts om naar de ingang van de Romeinse ruïnes te rijden. Na zo’n 400 meter zie je een groot ijzeren hek, rijd hier naar binnen. In Bolonia is het wat lastig parkeren, zeker in het hoogseizoen. Hoe vroeger je er bent, hoe beter.
TIP ♥ – Bolonia is het makkelijkste te bereiken met een huurauto. Wij boeken zelf altijd een huurauto via Sunny Cars. Ze hebben een all-inn prijs, zodat je geen onverwachte kosten hebt. Ook kun je jouw reservering makkelijk annuleren als je plannen veranderen.
Baelo Claudio ruïnes
Waan jezelf terug in de tijd als je door de eeuwenoude Romijnse overblijfselen loopt. De stad lag aan de kust van de Straat van Gibraltar, op een strategische plek voor handel met Noord-Afrika (Tanger). Ondanks de aardbevingen en invallen is de site erg goed bewaard gebleven. Met een beetje inbeelding zie je het voor je. Zo stond hier onder andere:
- Het forum, een centraal plein waar vroeger winkels, administratieve gebouwen en tempels stonden.
- Basilica, een gebouw voor juridische en commerciële activiteiten.
- Diverse tempels, waaronder die voor de Egyptische Isis.
- Theater
- Romeinse badhuizen
- Aquaducten
- Viszouthallen (salazones)
Wij vonden het erg fijn dat we deze plek gewoon op ons eigen houtje konden verkennen. Er is geen gids nodig. Meld je bij de informatiebalie aan de ingang en registreer je bij de medewerker. Loop daarna door het hoofdgebouw via de trappen naar beneden richting het buitengedeelte. Goed om te weten; op de benedenverdieping zijn toiletten.
Thermale baden
De thermen in Baelo Claudia waren Romeinse badhuizen waar mensen naartoe gingen om zich te wassen, te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Een soort combinatie van een spa en een ontmoetingsplek. Er waren verschillende ruimtes: een koude ruimte om af te koelen, een lauwwarme ruimte om te wennen, en een hete ruimte om flink te zweten. De Romeinen gebruikten een slim verwarmingssysteem waarbij warme lucht onder de vloer door stroomde. Eigenlijk bizar als je bedenkt wat ze in die tijd al konden bouwen!
Klein museum
Deze archelogische site is één groot openluchtmuseum. Binnen in het moderne hoofdgebouw vind je een kleine tentoonstelling met bijzondere vondsten, zoals keramiek en beelden. Om een beter idee te krijgen van hoe het er vroeger uitzag, staat er plattegrond / schaalmodel van de stad. Verder zijn er schermen met 3D-beelden en filmpjes die laten zien hoe de tempels, het theater en andere gebouwen er in hun glorie uitzagen. Het gebouw is mooi ontworpen, maar heeft het zichtbaar zwaar; op veel plekken zijn lekkages en scheuren zichtbaar. Nou hadden wij in maart ook behoorlijk wat regen, normaal gesproken is het vrij droog en zonnig in deze regio.
TIP ♥ – Wij bezochten het museum als laatste, maar eigenlijk is het handiger om dit meteen bij binnenkomst te doen. Het wordt dan een stuk logischer wat je buiten allemaal ziet.
Playa de Bolonia
Het strand van Bolonia is lang, breed en schoon. Wij hadden in maart slecht weer voor die tijd van het jaar. Het was dan ook helemaal uitgestorven in Bolonia, geen toerist te bekennen. Al is dat in dit gedeelte van Spanje niet zo vreemd. In het laagseizoen zijn winkels en restaurants nog gesloten, of minder vaak open. In de zomer is dat wel anders, en ligt het strand vol met mensen. Wil je een hapje eten, dan is restaurant Otero Bolonia een aanrader, met uitzicht op de ruïnes, het strand en de duinen.
Aan het einde van Playa de Bolonia zie je – net als bij Valdevaqueros – grote zandduinen liggen. Het duingebied is alleen wat lastig te bereiken. Je kunt er komen vanaf het strand, maar dan moet je wel helemaal omhoog klimmen. Op Google Maps lijkt het alsof je via de weg CA-8202 er makkelijk heen kunt rijden, maar dat is niet zo. Er ligt een militaire basis en daar mag je niet in. Verder zijn er geen parkeerplekken, tenzij je het risico wilt nemen om langs de weg te parkeren. Lang verhaal kort; wil je deze duinen bezoeken, ga dan gewoon over het strand.
Mirador Camarinal
Ben je in Bolonia, dan is een bezoek aan de vuurtoren een aanrader. Als je de CA-8202 afrijdt, kom je uit bij een splitsing van twee wegen. Neem de linkerweg en rijdt voorzichtig door. De weg is smal en niet zo goed onderhouden. Rijd door tot aan deze parkeerplaats. Vanaf hier is het zo’n 20 minuten / 1,5 km lopen naar de vuurtoren. De wandeling is makkelijk, je loopt gewoon over een verharde weg. We zagen trouwens ook auto’s over dit pad naar de vuurtoren rijden, maar wandelen door Parque Natural del Estrecho is veel leuker toch?
Vanaf de vuurtoren heb je uitzicht op twee stranden: aan de rechterkant Playa los Alemanes en links Playa de El Cañuelo. Toen wij deze plek bezochten in maart, was het aardig ruig weer met veel wind en golven. voor een goed uitzicht, volg je vanaf de vuurtoren de houten trap naar beneden. Onderweg kom je een oude bunker tegen, en aan het eind een vervallen gebouw. De vuurtoren is een goede plek om de zonsondergang te bekijken.
Playa los Alemanes
Vanaf de vuurtoren is het mogelijk om naar Playa los Alemanes te wandelen. Wat ons betreft een strand zoals het hoort te zijn; geen ligbedjes, restaurants of andere bebouwingen, gewoon puur strand. In de heuvels liggen enorme villa’s en luxe vakantiewoningen. Waar de naam “Strand van de Duitsers” vandaan komt? In de jaren ’40–’50 werden er kavels verkocht aan buitenlanders, waaronder een aantal Duitse families. Er woonden dus naar verhouding veel Duitsers. Je kunt trouwens ook naar Playa los Alemanes rijden via Zahara de los Atunes, al is dat wel een aardige omweg. En parkeren is lastig, vandaar dat het strand nooit echt druk is.
Playa de El Cañuelo
Een rustig en ongerept strand met uitzicht op de vuurtoren. Het pad ernaartoe is niet heel makkelijk (afdaling over stenen), met als voordeel dat je meestal de enige bent. Rustige stranden betekenen in spanje vaak nudisme. Niets mis mee, maar wel handig om rekening mee te houden. Sportschoenen zijn wel aan te raden. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 2 km lopen naar het strand. Vanaf de vuurtoren nog zo’n 700 meter. Er zijn geen voorzieningen, dus neem genoeg water en eten mee.
Cueva del Moro
Voor een nóg hoger uitzicht rijd je met de auto naar Cueva del Moro, wat ‘Moorse grot’ betekent. Op de foto’s lijkt het alsof je de grot in kunt, maar dat is alleen te doen voor bergbeklimmers. De ingang van de grot zit namelijk helemaal bovenin de top van een hoge rots (40 meter hoog). Niet dat je daar hoeft te zijn voor een mooi uitzicht, want ook vanaf ‘beneden’ zie je de uitgestrekte kustlijn. Aan het begin van de weg naar de grot ligt het uitkijkpunt Mirador del Camarinal. Op een heldere dag heb je een geweldig uitzicht over Bolonia en daar voorbij.
TIP ♥ – Kijk of je gieren of andere roofvogels kunt spotten; die vliegen regelmatig rond de hoge bergtoppen.
Wil je meer weten over reizen door Spanje, of heb je vragen of advies nodig voor één van jouw aankomende reizen? Volg ons op Instagram, Tiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!