Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Met een backpack door de wildernis: Roel op avontuur!

avontuurlijk reizen

Zit reizen in je bloed? Wij denken van wel, waar komt anders die onweerstaanbare drang vandaan om de wereld te ontdekken… Het maakt niet uit wat je leeftijd is, als het avontuur je roept, dan kun je dat lastig negeren. Er zit maar één ding op: gaan! Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en meer over hun leven te weten komen.

In dit gastblog deelt Roel zijn verhaal, die als klein jongetje al droomde om te reizen. Die droom is uitgekomen, en hoe! Het liefst reist hij naar avontuurlijke outdoor bestemmingen, opzoek naar bijzondere ervaringen. Momenteel zit Roel in Bulgarije, en maakt de mooiste hikes. Hij deelt alle reismomenten op Instagram en op zijn reisblog. Nieuwsgierig hoe Roel zijn leven er momenteel uitziet en wat de plannen zijn? Lees snel het blog.

Even voorstellen

Ik ben Roel, 38 jaar oud, opgegroeid in de buurt van Den Bosch. Zo lang ik me kan herinneren, droomde ik van een leven ‘on the road’; reizend van plek naar plek, overal nieuwe dingen zien, beleven en proeven. Toen ik zeventien jaar oud was, heb ik een jaar in Thailand doorgebracht via een cultureel uitwisselingsprogramma. Ik woonde bij Thaise gezinnen thuis en ging naar een Thaise middelbare school. Dit bijzondere jaar heeft mijn reislust voorgoed aangewakkerd; sindsdien was reizen (en een reizend bestaan) alles wat ik wilde in mijn leven!

Sindsdien heb ik veel avonturen beleefd, van wekenlang liften door West-Europa tot voettochten van meerdere weken in onder meer Schotland, Turkije, Azië en de Balkanlanden. Door de jaren heen heb ik mijzelf ontpopt tot een copywriter met de ambitie om fulltime reisjournalist te worden. Met mijn reisblog Beat The Trail breng ik avontuurlijke outdoor bestemmingen en bijzondere locaties onder de aandacht van een wereldwijd publiek.

Roel Beat the trail
balkan landen

Wat voor type reiziger ben je?

Ik richt mijzelf vooral op bestemmingen die een beetje buiten de gebaande toeristenpaden vallen. Ongerepte wildernis, minder bekende bergwandelpaden, dat soort dingen. Maar ik ga ook graag op zoek naar bijzondere ervaringen in het algemeen: een avond op zoek naar verborgen barretjes in Tokyo, paardrijlessen van nomaden in Mongolië of werken op een paardenranch in Servië.

Voor mij is een goede bestemming een plek waar je makkelijk in contact kan komen met authentieke manieren van leven, zonder grote groepen toeristen of Instagram-fotoshoots met verklede locals bijvoorbeeld. Plaatsen waar de aanwezigheid van massatoerisme weinig invloed heeft op de lokale cultuur, of waar men simpelweg niet veel toeristen tegenkomt.

avontuurlijke reizen
paarden servië

TIP: bezoek de Balkan. Huur een auto of ga met openbaar vervoer en ga het platteland en de natuur verkennen. Gewoon doen, je ziet vanzelf waarom!

Hoe ben je digital nomad geworden?

Mijn bestaan als digital nomad is eigenlijk langzaam tot stand gekomen. Het is meer een logisch gevolg geweest van een wens om met mijn rugzak ongerepte wildernis over de hele wereld te willen ontdekken. Op een gegeven moment moet je natuurlijk stilstaan bij het feit dat dit ook geld kost; op zo’n moment ga je kijken naar wat je zou kunnen doen om onderweg geld te verdienen zonder je iedere keer ergens te moeten vestigen. Ik kwam al snel op het idee om als copywriter aan de slag te gaan. Mijn reisblog was meteen een mooi visitekaartje. Voordat de pandemie toesloeg, was ik aardig op weg om een verzameling vaste klanten op te bouwen. Na de moeilijke Covid-jaren is de wereld van online werk echter sterk veranderd, dat is iets waar ik graag wel beter op voorbereid had willen zijn!

Sinds een jaar of twee zijn remote functies enorm in populariteit gestegen, en heeft AI ook in mijn branche zijn intrede gedaan. Hierdoor is de concurrentie voor freelance en remote opdrachten gigantisch gestegen. Dit betekent dat ik mijn plannen enigszins om moet gooien, maar het biedt ook kansen om te blijven leren en mezelf aan te passen aan de vraag naar nieuwe vaardigheden!

Een dag uit je leven op reis

Een gemiddelde dag begint wanneer ik mijn ogen opendoe en het rumoer van een vreemde stad mij tegemoet komt door het open raam. Het was een warme nacht, dus de keuze tussen een snikhete nacht of willekeurig lawaai door het open raam was snel gemaakt. Ik ontbijt op mijn gemak terwijl ik een plan maak voor de dag: ik ben net terug van een tweeweekse hike door een prachtig berggebied, en ik moet nu beginnen om mijn verzameling notities en beeldmateriaal om te zetten naar blogs, artikelen en social media content.

Ik kan dit gelukkig op mijn eigen tempo doen, en ik neem dan ook de middag vrij om deze nieuwe stad te ontdekken. Gewapend met mijn fotocamera loop ik door steegjes, over boulevards en langs de drukke havenkade terwijl ik de unieke sfeer van deze plek probeer vast te leggen. Ik zou mezelf geen professioneel fotograaf willen noemen, maar dit soort oefeningen zorgen er wel voor dat ik steeds betere foto’s maak!

hike
Kasteel op berg

Altijd onderweg

Ergens in de hete middag koel ik af in de schaduw van een restaurantje langs de kade. Vanuit hier heb ik een goed uitzicht over het drukke tafereel langs de waterkant, waar vissers, handelaren en wandelaars als mieren over elkaar lijken te kruipen. Terwijl ik van het uitzicht geniet, gaat het werk uiteraard gewoon door. Ik open mijn laptop en probeer een plan te maken voor de komende weken. Flaneren langs de kade van een vreemde stad is leuk, maar mijn tijd in de stad is van korte duur; volgende week reis ik verder naar Montenegro, waar uitgestrekte natuurgebieden wachten om te worden ontdekt!

"Mijn reistip is om altijd net iets verder te kijken dan de massa. Gaat iedereen naar een bepaalde stad? Ontdek dan de omgeving daaromheen. Maakt iedereen dezelfde foto op hetzelfde uitzichtpunt? Klim dan net even wat hoger of verder!"

De nadelen van fulltime reizen

Soms zit het wel eens tegen inderdaad. Geld raakt op, nieuwe klanten zijn onvindbaar en dan komt er een periode waarin ik op zoek moet naar een tijdelijke baan en mijn rugzak eventjes in de kast moet. Totdat mijn reisbudget weer is aangevuld, woon en werk ik dan een aantal maanden op één plek. Dit is tot nu toe drie keer voorgekomen, en iedere keer merk ik dat het tijdens zo’n periode lastig is om met hetzelfde enthousiasme over reizen te blijven schrijven, of in ieder geval regelmatig content te blijven plaatsen. Dit is iets waar ik zeker nog aan moet werken, merk ik. Mijn oplossing is om mijn reisstijl iets aan te passen, zodat ik meer ruimte heb om een structureel inkomen op te bouwen, in plaats van steeds zo lang mogelijk met mijn spaargeld te doen.

Een bijzondere ervaring

Wat ik nooit meer zal vergeten? Een mistige zonsopgang op de steppe van Mongolië, wilde paarden die om mij heen rennen, een solo fietstocht langs de prachtige noordkust van Japan, talloze interessante mensen die ik heb mogen kennen, ook al was het maar voor een avond. Mijn eerste avond alleen onder de sterren, tijdens mijn eerste solo thru-hike. En mijn eerste zenuwaanval, nadat ik alles in Nederland had opgegeven en ik me in een willekeurig hostel in Istanboel besefte dat het enige tussen mij en een dakloos bestaan een steeds kleiner wordende spaarrekening was, haha.

steppe mongolië
Tokyo reis

Grappige momenten op reis

Ik herinner me een dag waarop ik in een Bosnisch bergdorpje aan het liften was om bij de start van een bergpad te kunnen komen. Ik werd uiteindelijk opgepikt door twee mannen in een auto die nauwelijks Engels spraken. Met wat handen- en voetenwerk heb ik kunnen uitleggen waar ik heen wilde, en even later waren we onderweg. Halverwege de rit stopte de auto ineens langs de kant van een verlaten bergweg. Ik zag dat de mannen onderling iets aan het bespreken waren, alsof ze iets aan mij wilden vertellen, maar niet wisten hoe ze dit moesten doen. Ik vroeg, enigszins gespannen, waarom we waren gestopt, en ik kreeg het antwoord in gebroken Engels: “We…I, brother. He come from village. He speak Engleski.”

Een onverwachte twist

Na tien minuten ongemakkelijke stilte verscheen er een andere auto op de weg, die naast ons stopte. Het raam werd omlaag gedraaid en er verscheen een joviale man met volle glimlach. “Hello my friend! Where are you from? Ah, Netherlands, nice! Amsterdam! Okay, nice to see you! Goodbye!” En voor ik het wist, reed hij weer weg. Mijn chauffeur deed hetzelfde, en met een glimlach werd ik afgezet op mijn bestemming. Wat bleek? Hij had tijdens de rit zijn broer aan de lijn, die in het naburige dorp was. Die broer wilde eventjes zijn Engels oefenen, en had hen gevraagd te wachten met hun buitenlandse gast; midden op de weg, zonder uitleg of context. Bizar, spontaan, en een onvergetelijke interactie, haha.

Let’s talk money

Ik bevind me nu in een soort overgangsfase. Eerst reisde ik op een extreem budget van ongeveer 400 euro per maand, waarbij ik mij vooral richtte op het schrijven van outdoor-gerelateerde reisartikelen. Ik verbleef gemiddeld 1 week per maand in een hostel, en kampeerde de rest van de nachten in de natuur. Ook reisde ik uitsluitend door goedkopere landen in Azië en Oost-Europa en ging ik niet vaak stappen.

De afgelopen twee jaar heb ik het wat anders aangepakt, en ben ik meer bezig om online werk te zoeken (het schrijven over outdoor bestemmingen doe ik er naast). Omdat ik nu meer online beschikbaar wil zijn, breng ik meer tijd door in omgevingen waar ik rustig kan werken en altijd wifi heb. Dit kost meer, en ben ik dus gemiddeld zo’n 800-900 euro per maand kwijt. Nog steeds erg laag, vooral omdat ik nog steeds naar goedkope bestemmingen reis en ik bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk of housesitting doe wanneer ik ergens langer wil verblijven. Het meeste geld gaat altijd in vervoer en accommodatie zitten. Uitgaan doe ik af en toe, maar eigenlijk alleen als ik in een wat goedkoper land zit.

boot gestrand
europa

Zou je een leven als digital nomad aanbevelen?

Dit is een levensstijl die zeker niet voor iedereen is weggelegd. De droom om iedere dag op luxe terrasjes te ontbijten of met uitzicht op een strand wakker te worden is natuurlijk mooi, maar je moet je niet vergissen in de hoeveelheid werk die nodig is om daar te komen! Vind je niche, zet een goed businessplan op of zorg dat je eerst genoeg ervaring hebt in een vaste baan in dezelfde branche. Bouw je netwerk op. Zodra je zeker weet dat je gemiddeld 800-1000 euro per maand kan verdienen, kun je eigenlijk al op reis. Begin met reizen in goedkopere landen en let op je uitgaven, slaap in hostels of doe vrijwilligerswerk in ruil voor onderdak en maaltijden terwijl je aan het uitbreiden van je bedrijf werkt.

"Stap voor stap, en met realistische verwachtingen is het zeker mogelijk om een bestaan als digital nomad op te bouwen!"

Thailand
azië reizen

Hoe ziet je droomleven eruit?

Op dit moment ben ik mijzelf meer aan het richten op online freelance werk. Mijn droom om met mijn rugzak de wildernis door te zwerven heb ik nu wel geleefd, nu is het tijd om hier een bepaalde mate van comfort in te kunnen passen. Een bestaan als fulltime reisjournalist zou voor mij een droombestaan zijn. Helaas is er niet veel geld te verdienen met alleen het schrijven over mooie bestemmingen, hiervoor moet je óf heel bekend zijn, óf je moet er een andere business naast hebben (zoals een affiliate blog of succesvol Youtube- of social media kanaal).

Mijn plan om dit te bereiken? Drie tot vier dagen online werk om geld binnen te halen, dan de rest van de week besteden aan het zoeken van mooie bestemmingen, het verzamelen van materiaal voor artikelen of video’s, het schrijven en editen van materiaal en het benaderen van potentiële partners en klanten. Op den duur hoop ik dan lang genoeg bezig te kunnen blijven om langzaam te groeien als reisjournalist, zodat ik dit meer kan doen!

rendier zweden

Roel is hard aan het werk om zijn droom als reisjournalist werkelijkheid te maken. Wij moedigen het alleen maar aan als mensen hun passie volgen, al gaat dat vaak niet zonder slag of stoot. Dat geeft niets, want zolang je door blijft gaan, kom je er vanzelf. Wat zijn jouw dromen en heb je al stappen gezet om deze te bereiken? 

Wil je ook graag een leven waarin je werken en reizen combineert, lees dan ons blog over locatie-onafhankelijk werken

Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten en volg ons op InstagramTiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

Nog meer reisverhalen: