Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Van treinreizen tot petsitting: Lizet deelt haar passie voor duurzaam reizen

duurzaam reizen

Ze zeggen weleens dat de drang om te reizen in je bloed zit (wanderlust). Dat kan best kloppen, zeker als je kijkt naar bijna-naamgenoot Lizet. Haar familie zit vol digital nomads, dus het duurde niet lang voordat ze zelf ook op pad ging. Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en meer over hun leven te weten komen.

Reisblogger, tekstschrijver en treinreisexpert Lizet heeft een duidelijke missie: meer mensen motiveren om duurzaam te reizen. Momenteel deelt ze al haar avonturen op Instagram en haar website Awanderfoodworld.
Nieuwsgierig hoe haar leven eruit ziet en wat haar plannen zijn? Lees snel het blog.

Even voorstellen

Hi, ik ben Lizet (31) en ben in Leiden geboren en opgegroeid. Na 27 jaar vond ik het wel mooi geweest en besloot ik rigoureus naar Praag te verhuizen. Voor een jaartje, of misschien zelfs iets korter. Dat werd uiteindelijk 2,5 jaar en inmiddels ben ik al meer dan een jaar digital nomad dankzij mijn bedrijf als SEO content schrijver. Daarbij ben ik een duurzaam reisblog begonnen, waarvoor ik hele toffe treinreizen maak.

Pamukkale Turkije
Treinreis duurzaam reizen

Passie voor reizen

De passie voor reizen is er altijd al geweest en zit echt in de familie. Mijn grootouders verhuisde in de jaren ’50 naar Nieuw-Guinea (Azië) omdat mijn opa daar een baan had. Daar is mijn moeder ook geboren. Mijn zus is ook al heel lang digital nomad en mijn nicht woont momenteel in een zelfgebouwde bamboe hut op Bali. Het was echt een kwestie van tijd tot ik de hort op ging. Momenteel reis ik vooral veel met de trein in Europa. Ik heb echt ontdekt dat we op een prachtig continent wonen waar meer dan genoeg te ontdekken is! Volgend jaar wil ik wel buiten Europa gaan reizen, maar eerst nog even sparen.

Favoriete land

Tot nu toe is Marokko mijn favoriete land. Het is gewoon uniek op zoveel manieren, met zulke vriendelijke mensen en zulke mooie dingen. Het heeft ook alles, stranden, bergen, de woestijn en ongelooflijk schattige steden. Ik hou ook heel erg van Marokaanse producten zoals interieur inrichting. Ik zou hier heel graag een tijdje willen wonen, ik denk dat ik me in die prachtig versierde huizen heel goed thuisvoel!

Coworking buddy in Zakynthos
Praag

Wat voor type reiziger ben je?

Ik ben echt een slow traveller, maar ook low-budget reiziger  en hecht veel waarde aan duurzaamheid (wat niet altijd samengaat, haha). Maar ik vind dat duurzame aspect wel dermate belangrijk, dat ik er graag wat meer voor betaal! Ik bespaar dan weer door catsitting, het oppassen op andermans katten wanneer zij op reis zijn. Zo bepaal ik ook eigenlijk mijn bestemmingen, ik ga waar mensen me nodig hebben. Het leuke daaraan vind ik dat je op ongebruikelijke plekken komt, zoals kleine dorpjes in plaats van de grote steden. Ik vertrek volgende week bijvoorbeeld naar “Varilhes” in Zuid-Frankrijk. Echt nog nooit van gehoord, maar het ligt aan de voet van de Pyreneeën en als hike liefhebber is dat echt een perfecte locatie voor mij. Verder zijn mijn enige voorwaarden dat er wifi is en OV, want ik heb geen rijbewijs. Dat maakt het soms wel lastig, maar ik vind die lokale ervaring heerlijk.

Leuke oppasadressen

Juist die flexibiliteit en lage eisen, zorgen ervoor dat ik veel oppasadressen kan vinden. Mensen verbazen zich erover dat ik alles via Facebook vind, in plaats van betaalde platformen zoals TrustedHouseSitters. Dat komt denk vooral door mijn flexibele houding. Dat is ook echt wel nodig als je echt zo wilt rondreizen denk ik. Er moet natuurlijk maar net iemand op dezelfde data een sitter nodig hebben. Hoe beperkter je bent met data, hoe lastiger het wordt om een match te vinden.

Catsit duurzaam reizen
Spanje, petsitting

Waarom een leven als digital nomad?

Aangezien mijn zus al digital nomad was toen ik nog op de middelbare school zat, had ik vanaf het begin iemand om al m’n vragen op af te vuren. Bovendien ben ik niet zo’n overdenker. Ik doe gewoon en dan zie ik wel waar ik tegenaan loop. Tot nu toe gaat het best prima. Ik woonde al in Praag toen ik de keuze maakte om digital nomad te worden, dus de stap was voor mij niet heel groot.

Het was 2021, ik haatte de banen die ik daar had en ik wilde ergens anders heen. Ik kwam eigenlijk per toeval (waarschijnlijk dankzij de pandemie) een freelance content opdracht tegen en kon zo even proeven van de vrijheid. Toen dat stopte, wilde ik eigenlijk niet meer terug naar een kantoorbaan. Ik heb toen m’n huur opgezegd en ben voor een jaar weer terug bij m’n ouders ingetrokken om m’n bedrijf op te zetten. Niet ideaal als je 30 bent, dus de rusteloosheid sloeg toe en ik ben dat jaar al twee keer op pad geweest. Van sparen kwam er dus niet zoveel helaas. Als ik nu iemand een tip zou geven, zou dat wel zijn om echt een beetje een buffer op te bouwen! Ook om te kunnen investeren in je bedrijf.

Spanje, eerste catsit in het buitenland (2)
Mallorca, tripje tussendoor

Wonen en werken in het buitenland

Nederland is duur, bijna elk ander land is goedkoper, haha. Dit kan flink schelen in je maandelijkse lasten. Ik vind Nederland gewoon niet zo interessant, dus ik woon graag op andere plekken om meer van de wereld te kunnen zien. Uiteraard is niet elke plek even leuk of mooi, dat heb je ook weleens. Een voordeel ik dat ik overal ter wereld mijn werk kan doen, een nadeel is dat je altijd afhankelijk bent goed internet. Je kunt veel zeggen over Nederland, maar qua voorzieningen kun je wel op alles vertrouwen. Dat is niet overal het geval.

Ben je digital nomad, dan moet je je spullen ergens kwijt en nadenken over een plan b als het even tegenzit. Ik kan altijd gelukkig altijd bij m’n ouders terecht. Andere nomads hebben een opslag of verhuren hun huis.

Een dag uit je leven

Omdat ik heel langzaam reis en eigenlijk minimaal een maand op 1 locatie verblijf, besteed ik heel veel tijd aan werk. Ik ben echt heel goed in de laatste dagen nog overal heel moeten om foto’s te maken, haha. Ik heb dus wel echt werkdagen, waarbij ik de deur niet uitkom en soms tot middernacht zit te werken (schrijft ze om 22.00 uur avonds 😉), dus die dagen zijn vrij saai. Maar als reisblogger / content creator zijn er ook hele dagen dat ik op pad ben.

Op pad in Istanbul

Zo was ik een paar dagen in Istanbul voordat ik naar Izmir ging. Ik had daar véél te weinig tijd voor en heb echt drie dagen rondgerend. Toch kreeg ik het voor elkaar om op de laatste dag alle highlights te moeten bezoeken. Ik begon bij de moskeeën, of eigenlijk, met een ontbijt in een restaurant met uitzicht op de moskee. Slow travel is voor mij het genieten van de sfeer van een plek. En in plaats van alleen maar zo’n moskee bezoeken, wil ik juist ook genieten van de atmosfeer.

Ik vond een heerlijk leeg restaurant met een rooftop pal tussen de twee grote moskeeën en bestelde m’n favoriete ontbijtje (Menemen, aanrader!) en koffie, altijd koffie. Het gebouw ernaast was dé hotspot wat betreft de rooftop. De plek die je in elk blog tegenkomt en waar je nog entree betaald als je niets koopt. Vanaf mijn rooftop had ik een uitstekend uitzicht op de gekte die daar zich afspeelt, zoals de hordes aan mensen die persé op de foto wilde met Hagia Sofia op de achtergrond. Ik genoot ondertussen in alle rust van m’n ontbijtje met uitzicht.

ontbijt Istanbul
Istanbul reizen

Bezienswaardigheden en ontmoetingen

Tijd voor de volgende hotspot, Balat. Deze kleurrijke wijk lijkt echt niks op de rest van de stad, maar is daarom juist een populaire hotspot geworden. Kleurrijk en bomvol leuke winkeltjes en restaurantjes. Na een poging gedaan te hebben om wat foto’s te maken zonder de hordes mensen erop, nam ik dan ook rustig plaats op één van de terrasjes. Ik vind het heerlijk om lekker mensen te kijken, zo voelt zo’n dag toch minder druk.

Terug in m’n hostel ontmoette ik een medereiziger die maar een paar uur in Istanbul had, dus we besloten samen een hapje te eten. Zij ging eerst nog even souvenirs kopen, dus ging ik nog even snel wat laatste zonsondergang foto’s maken die ook nog op de to-do lijst stonden. Ik ontmoet graag medereizigers, want één van de redenen waarom ik zo graag reis, is om meer te leren van andere culturen. Daarvoor moet je natuurlijk wel gesprekken aangaan. Dus de tripjes tussen m’n catsits in, zit ik altijd in hostels om andere mensen te ontmoeten.

Waterval zuid-Duitsland
Athene- catsitting (1)

Een van de grappigste dingen die ik ooit heb meegemaakt op reis is een dansles in Roemenië. Het was hilarisch, maar ook ontzettend leuk om zo’n lokale ervaring te hebben waarbij je een lokale dans leert!

Een onvergetelijke ervaring

Dat zijn voor mij vooral de kleine dingen. Ik heb zo ontzettend vaak hulp gehad van random mensen op straat, zonder erom te hoeven vragen. Ik ben regelmatig teleurgesteld in mensen, bijvoorbeeld om het gebrek aan inzet voor duurzaamheid. Maar juist elke keer die behulpzame momenten, laten me realiseren dat de meeste mensen echt wel vriendelijk zijn en goede bedoelingen hebben.

Let’s talk money

Ik verdien mijn geld momenteel met freelance content schrijven. En dat is echt bagger weinig, haha. Momenteel maar € 540 per maand. Ik ben hard bezig met m’n blog en heb recent m’n eerste treinreis gids gelanceerd! Dat is nu de focus, om met eigen gemaakte producten een passief inkomen te verdienen. Danzkij het catsitting ben ik heel weinig kwijt aan het reizen. Als ik een leuke plek gevonden heb voor twee maanden, betaal ik alleen voor de heenreis, lokaal vervoer, activiteiten en mijn eten.  Dat kun je natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt, ik kook veel zelf. Het meeste geld geef ik uit aan vervoer, soms kost een ticket € 30 en een andere keer een toffe treinreis € 150. M’n ticket van Turkije naar Zuid-Frankrijk was € 250, dat was wel even slikken. Zo duur is het eigenlijk nooit.

Tips voor andere reizigers

Wil je ook een leven als reisblogger of digital nomad, denk dan eerst goed na. Je moet het echt willen, want het is echt wel heel zwaar. Het is vaak eenzaam en heel hard werken. Er zijn mensen die een fulltime remote baan hebben, dan heb je redelijk wat stabiliteit. Dat zou ik dan weer niet kunnen, omdat ik juist de vrijheid wil om lekker op woensdagmiddag naar het strand te kunnen. Het ligt er dus echt aan hoe je bent en hoe je het wilt aanpakken. Het vergt doorzettingsvermogen en je komt jezelf heel hard tegen, daar moet je tegenkunnen. Ik ben blij dat ik eerst stabiel in één land heb gewoond voor ik de hort op ging, en dat zou ik zeker aanraden. Probeer dat eerst eens. Blijft het dan kriebelen, kun je de sprong wagen. Zorg dat je weet hoe je het wilt aanpakken en ook vooral wat je gaat doen als het misgaat. Kun je terecht bij familie of vrienden of is het opzeggen van je woning ook echt het opzeggen van een plek om terug te komen? En zorg voor die buffer!

Zakynthos - catsitting (1)
Zakynthos - catsitting (2)

Treinreizen & petsitting

Ga eens op reis met de trein. Echt, het is zo leuk! Je komt met de trein op zoveel mooie, verborgen plekken, waar je met het vliegtuig niet eens in de buurt komt. Je mist zoveel als je alleen maar vliegt en dan dagtripjes doet. Maak eens een rondreis met de trein en bezoek de kleine dorpjes. Ik kan Zuid-Duitsland heel erg aanraden, dat heeft mij ontzettend verrast! Petsitting kan ik ook aanraden. Je krijgt daarmee een leuke lokale ervaring, je helpt iemand en je kunt tijdens je reis met dieren knuffelen, wat wil je nog meer? Zeker voor lange reizen vind ik het als solo reiziger heerlijk dat ik katten om me heen heb om mee te knuffelen na een lange werkdag.

TIP ♥ – Vind jij ‘groen’ reizen belangrijk en ben je regelmatig op zoek naar duurzame accommodaties? Neem eens een kijkje op duurzameaccommodatie.nl een website met o.a. ecohotels, campings, boomhutten en lodges in binnen en buitenland. Ook vind je er toffe treinreizen, hikes, groene hotspots en nog veel meer!

What's next?

Ik ben gigantische stappen aan het maken met m’n website en ben nog nooit zo gemotiveerd geweest. Ik zit er nu dus echt heel goed in en heb alleen maar zin in wat er verder komen gaat! Ik wil dus echt focussen op m’n blog en daar groot mee worden. Daarbij bied ik diensten aan als duurzame travel agent. Ik help daarmee mensen om hun duurzame reis te plannen, wanneer ze daar zelf bijvoorbeeld mee vastlopen. Dat kunnen treinreizen zijn, maar ook een vliegreis naar een ander continent waar je dan tripjes doet met het openbaar vervoer, lokale guides en slaapt in duurzame accommodaties. Ik hoop zo meer mensen te motiveren om duurzaam te reizen, zodat we met z’n allen een beetje ons best kunnen doen om die mooie plekjes te behouden. Ik wil in de toekomst ook groepsreizen gaan doen. Zo kan ik mensen zelf echt laten zien hoe leuk treinreizen is. Qua reizen staan Zuid-Oost Azië en Cuba voor de komende twee jaar op de planning!

Hoe ziet je droomleven eruit?

Ik wil gewoon gelukkig zijn, maar ben heel erg go with the flow over hoe dat eruitziet. Ik heb geen ideaalbeeld over waar ik over 10 jaar wil staan. Ik ben nogal van de hak op de tak en heb altijd 300.000 ideeën. Wat ik nu aan het doen ben ga ik doorzetten, maar de kans dat er nog 100 dingen bijkomen in de loop van de jaren is groot. Ik wil vooral heel erg focussen op passief inkomen, waardoor reizen dan dus echt m’n werk wordt. Het is al allemaal onderzoek voor m’n blog en reisgidsen, maar als ik er geen freelance werk meer naast heb, hoef ik minder tijd te maken voor werk. Het is daarvoor essentieel dat ik m’n website laat groeien. Dat doe ik door meer te schrijven, meer gidsen aan te bieden en heel hard aan m’n SEO te klussen.

Mallorca, duurzaam reizen
duurzaam reizen

Het is zo fijn om te lezen dat steeds meer mensen hun hart volgen en dromen achterna gaan. En op welke manier je dat doet, maakt helemaal niet uit. Zolang je maar stappen blijft zetten in de juiste richting, kom je er vanzelf.  Wil jij ook graag werken en reizen combineren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan ons blog over locatie onafhankelijk werken

Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten en volg ons op InstagramTiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

Zit jij momenteel voor een langere tijd in het buitenland of woon je op een tropische bestemming en wil je jouw verhaal delen met andere reisgekkies? Stuur ons dan een mailtje en wie weet staat jouw reisverhaal hier ook!

Nog meer reisverhalen: