Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Samen de wereld rond: dit reislustige stel maakte een wereldreis

wereldreis met vaste baan

Je wil graag op een lange reis of wereldreis, maar je hebt een vaste baan. Je baan behouden is in zo’n geval een mission impossible (hoor je nu ook de theme song in je hoofd). Vaak zit er maar 1 ding op: flink sparen, je baan opzeggen en het avontuur tegemoet! Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en meer over hun leven te weten komen.

Madelon en Thomas wilden graag een wereldreis maken, en besloten hun baan op te zeggen. Ze bezochten Nieuw-Zeeland, Australië, Indonesië en nog een aantal landen in Zuid-Amerika Inmiddels zijn ze weer terug, maar maken regelmatig mooie tripjes.
Ze delen alle reismomenten op Instagram en Wereldreizigers.nl Nieuwsgierig hoe hun leven er momenteel uitziet en wat de plannen zijn? Lees snel het blog.

Even voorstellen

Wij zijn Madelon en Thomas, op dit moment beiden 33 jaar jong en hebben vorig jaar letterlijk een retourtje rondom de wereld gemaakt. Vanaf jongs af aan heeft Madelon een droom veel van de wereld te willen zien. Wellicht dat ze zelfs nog eens een tijd in het buitenland zou willen wonen. Bij Thomas is dit op een wat latere leeftijd pas gegroeid, maar Madelon wakkert dit dan wel extra aan bij hem. Kort maar krachtig, beiden hebben we nu het reisvirus onder de leden.

voorstellen reizigers
voorstellen

Je hoort het natuurlijk vaker dat mensen vanaf jongs af aan reizen, maar dan vraag je je vast af (logisch) hoe dat komt. Het is bij mij (Madelon) niet met de paplepel ingegoten. Persoonlijk denk ik dat het te maken heeft doordat de oude buren van mijn ouders emigreerde naar Australië, en twee kinderen van dezelfde leeftijd hadden (net zo oud als ik toen was). Wij bleven contact houden en als kind zijn de knuffelbare koala’s natuurlijk gelijk een hit. Ik ben dan ook vanaf kleins af aan fan van koala’s en wilde heel graag Australië bezoeken. Hierdoor ben ik meer en meer geïnteresseerd geraakt om meer te reizen. Het was eigenlijk de bedoeling dat ik na mijn studie ging backpacken in Australië. Het is al heel wat jaren geleden dat ik mijn studie heb afgerond, maar toch zette ik pas een half jaar geleden mijn voeten op Australische bodem. Dit kwam doordat Thomas en ik elkaar toen net leerde kennen en eigenlijk er verder niet echt een reden voor was, het liep nou eenmaal gewoon zo.

peru reizen
australie backpacken op wereldreis

Inmiddels bijna twee jaar geleden besloten we dat het tijd was voor een lange reis (2022/2023). Australië wilden we zeker naartoe, maar ook Nieuw-Zeeland stond hoog op de lijst. We hadden al langer de wens om lang weg te gaan en daarvoor al heel wat gespaard. Online lazen we allerlei blogs lezen over onder andere Zuid-Amerika, en zo werd onze richting vrij snel bepaald. Uiteindelijk hebben we op wereldreis de volgende landen bezocht: Colombia, Peru, Bolivia, Chili, Argentinië, Nieuw-Zeeland, Australië en Indonesië. We hebben geen favoriet land, omdat (in onze ogen) landen niet met elkaar te vergelijken zijn. Elk land heeft zijn eigen charme. Wel vinden we de landen met veel natuur het beste bij ons passen.

Wat voor type reizigers zijn jullie?

We houden enorm van om niet te overhaasten. We zouden onszelf dan ook wel bestempelen als slowtravelers (is dat een woord?). We vinden het belangrijk en fijn om langzaam te reizen. Onze wereldreis maakte dit natuurlijk nog makkelijker, want we hoefden niet op tijd terug naar huis te gaan. We kiezen vooral landen met veel mooie natuur. Ook kwamen we tijdens onze reizen erachter dat we het heerlijk vinden om in de bergen te wandelen. 

"Wij zijn echte natuurliefhebbers. Tijdens onze wereldreis is dat nog duidelijker geworden. We houden van ongerepte natuur zoals de bergketen Cordillera Huayhuash, Mount Fitz Roy of Milford Sound."

type reiziger
actieve reizigers

Hoe delen jullie je passie voor reizen?

Madelon had al een Instagram account met wat reisfoto’s, maar deed daar eigenlijk nooit heel veel mee. Toch is fotografie een passie en enorme hobby van haar, waardoor ze tijdens onze wereldreis zin had om vaker reisfoto’s en verhalen te delen. Het was dus niet perse een doel op zich om onze reis via Instagram en andere reiswebsites te delen. Dit groeide gewoon zo uit passie en hebben we pas halverwege ons eerste land tijdens de wereldreis opgepakt. Vanuit dezelfde passie zijn we dan ook voor websites gaan schrijven over onze bezochte bestemmingen. Op die manier kan iedereen een beetje meereizen 🙂

Een dag uit je leven op reis

Gedurende onze wereldreis hebben we zo bizar veel meegemaakt, dat herinneringen terug halen echt heel leuk is. Sommige dingen vergeet je snel, omdat door zoveel mooie landen reist. Een gemiddelde dag kunnen we dan ook echt niet beschrijven, elke dag is weer zó anders.  Een dag als backpacker in Zuid-Amerika is bijvoorbeeld niet te vergelijken met een dag in je eigen campervan in Nieuw-Zeeland. Wat voor ons voorop stond, was voornamelijk kei hard genieten.

campervan nieuw zeeland

Het grootste voordeel van reizen

Wat we nu enorm missen, maar echt fantastisch vonden tijdens het reizen is de ultieme vrijheid. Dit klinkt best logisch, maar het is echt een enorm verschil met een werkend leven in Nederland. We begrijpen dan ook zeker dat er veel reizigers onderweg proberen geld te verdienen om zo dit bestaan langer vol te houden. Wij hebben bij onze wereldreis bewust gekozen om niet te werken. We hadden gespaard voor een reis zonder verplichtingen. Natuurlijk is dat niet mogelijk om voor altijd te doen, maar het was onwijs genieten (doel bereikt!).

Onvergetelijke momenten op reis

Onderweg maak je natuurlijk van alles mee. Zowel leuke als minder leuke dingen, maar de leuke dingen overheersen gelukkig enorm. We hebben eigenlijk over het algemeen alleen maar leuke dingen meegemaakt en onwijs veel gelachen. Het grappigste wat we meegemaakt hebben is wel een mooi verhaal om te delen. We waren inmiddels in Nieuw-Zeeland en had nog steeds misselijkheidspillen en slaapmiddelen bij ons, die we regelmatig gebruikten voor de nachtbussen in Zuid-Amerika. Door miscommunicatie namen we bij het walvis spotten de slaappillen in plaats van de misselijkheidspillen. Helaas ging het walvisspotten door extreem weer last minute niet door, maar daardoor kwamen we er aan tafel met het spelen van een spelletje erachter dat we wel erg moe waren. We hadden tot op dat moment dus niet door dat we de verkeerde pillen hadden genomen! Maar goed dat het walvisspotten niet door ging die middag.

Een bijzondere ontmoeting

Naast veel hilarische momenten, heb je uiteraard ook ontmoetingen en ervaringen die je nooit meer vergeet. Hierbij denk ik aan het moment dat we na 8 dagen lopen onze laatste top van de berg behaald hadden, man dat gevoel! Of wat denk je van een mooi of heftig gesprek met een local tijdens het reizen. Ook hebben we veel nieuwe vrienden gemaakt, bijvoorbeeld op Oudejaarsdag in Nieuw-Zeeland. Dit soort dingen zullen we nooit meer vergeten.

berg reizen

Let’s talk money

Een lange reis maken, is een flinke aanslag op je spaarrekening. Toch kun je dit enigszins in de gaten houden. Zo hadden wij van te voren een budgettering gemaakt voor onze reis en hebben we hier onszelf redelijk aan kunnen houden. Wij maakten een bewuste keuze om onderweg niet te hoeven werken, maakten een dag budget per land en zorgden voor andere spaarpotjes, bijvoorbeeld voor vliegtickets en voor kosten die thuis doorliepen. Ook hadden we nog een extra buffer, voor als er onvoorziene zaken waren thuis of op reis die niet in een van de andere spaarpotten pasten.

zeilboot op wereldreis
indonesie

Per land is het onwijs verschillend hoeveel je kwijt bent aan eten, accommodatie en vervoer. In Zuid-Amerika zaten we met zijn tweeën op gemiddeld 95 euro per dag, in Nieuw-Zeeland op 93 euro per dag (maar dit kwam door een financiële meevaller daar!) en in Australië op 165 euro per dag. Hou er rekening mee dat we langzaam reisden en daardoor soms ook dagen amper wat uitgaven.

Hoe ziet het reizen als een koppel eruit?

Als koppel is het reizen zeker anders dan wanneer je alleen gaat. Toch hoeft dit niet te betekenen dat het minder leuk is, misschien op meerdere vlakken zelfs leuker! Wij vinden het bijvoorbeeld enorm leuk om veel herinneringen samen te hebben en daardoor juist ook samen altijd na te kunnen blijven genieten. Misschien hebben we het geluk aan onze zijde, maar wij ervaren als koppel tijdens het reizen weinig uitdagingen. We vinden zo goed als altijd hetzelfde leuk en blijken ook nog eens vaak dezelfde behoefte te hebben op dezelfde momenten. Daarmee bedoelen we, zin om een goede dag hike te maken of bijvoorbeeld even juist zin om een dagje alleen maar aan te rommelen en niet perse iets te ondernemen. Voordat je een reis gaat maken, is het slim om goed af te stemmen wat jullie beiden willen. Mocht je het ergens niet over eens zijn, is een compromis vaak de oplossing.

reiskoppel
op wereldreis in loondienst

Tips voor andere reizigers

We kregen voorafgaand aan onze wereldreis, en eigenlijk nu nog steeds, vaak de vraag hoe we toch een jaar op reis konden zonder te werken. Het simpele antwoord is sparen, sparen en sparen. Natuurlijk is dit niet voor iedereen even gemakkelijk en ook wij hebben hiervoor bewust bepaalde keuzes gemaakt. Zo proberen wij geen onnodige aankopen te doen en hebben we een hele tijd voor de reis ook geen nieuwe kleding meer gekocht. Ook proberen we bijvoorbeeld boodschappen slim in te kopen, alleen af en toe uiteten te gaan en nauwelijks eten thuis te laten bezorgen. Voor iedereen zijn de prioriteiten hierin natuurlijk verschillend, maar hou er rekening mee dat je echt bepaalde zaken zult moeten laten om voor een wereldreis te kunnen sparen. Neem daar de tijd voor en verwacht niet dat  je met drie maanden al voldoende gespaard hebt voor een wereldreis van bijvoorbeeld een jaar.

samen op wereldreis
kano op wereldreis

What's next?

We hopen met onze huidige banen een heel fijn leven in Nederland te creëren, maar willen ook zeker regelmatig een mooie reis maken. Een nieuwe wereldreis sluiten we niet uit, maar voorlopig worden we ook al heel blij bij het maken van elke reis die maar kan. Misschien dat we ooit wel een busje om te verbouwen naar camper en daarmee door Europa te trekken. We hebben voldoende wensen qua reizen betreft en we kunnen blijven fantaseren over ‘what next?’.

"Tijdens onze wereldreis hebben wij niet hoeven werken en dat is heel fijn, maar nu we terug zijn moet er zeker weer gewerkt worden. Ook voor ons blijft het nog even zoeken hoe we het reizen gaan combineren, maar met fijne werkgevers is er gelukkig veel mogelijk. Madelon kan bijvoorbeeld gemakkelijk remote werken en Thomas heeft bij zijn werkgever veel vakantiedagen. "

Hoe ziet je droomleven eruit?

We hebben geen ideaalbeeld bij een droomleven, want we zijn van mening dat dit waarschijnlijk toch wel gedurende je leven ook zal veranderen. Wel weten we dat we nog veel van de wereld hopen te mogen zien en ziet Madelon vooral zichzelf nog wel eens (een tijdje) in het buitenland wonen. Wie weet gebeurd dat ook nog wel, who knows?

komodo eilanden

Leon en ik maakten twee keer een wereldreis en het was de beste tijd van ons leven! Je kunt proberen om onbetaald verlof te krijgen bij je baan in loondienst, niet geschoten is altijd mis. Laat een baan je in ieder geval niet tegen houden om je dromen achterna te gaan! Wil jij ook graag een wereldreis maken, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Check onze handige tips.
 

Net als elk ander reizend stel krijg je op een wereldreis te maken met verschillende persoonlijkheden en interesses. Natuurlijk wil je een leuke tijd samen, al kan het soms best een uitdaging zijn als je bijvoorbeeld een vlucht mist of het geld opraakt. Wil je samen op wereldreis? Zo overleeft jullie relatie het avontuur. 

 

Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten en volg ons op InstagramTiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

Nog meer reisverhalen: