Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Roadtrip Europa: Angelique & Pim reizen in een volkswagenbus

busje door europa reizen

Droom jij ook van een toffe roadtrip? Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en krijg je een kijkje in hun leven. Momenteel is (ver) reizen nog steeds lastig en we hopen dat er snel verandering in komt. In de tussentijd kun je even wegdromen bij de reisverhalen en foto’s.

Vandaag duiken we in het leven van reiskoppel Angelique & Pim. Zij kochten in november 2020 een busje die ze vervolgens zelf verbouwden! Inmiddels zijn ze een aantal maanden on the road in Europa, waaronder Spanje en Portugal. Volg ze live op Instagram. Benieuwd naar hun avonturen? Lees dan snel verder….

Even voorstellen

Ik ben Angelique, 33 jaar en ik reis samen met mijn vriend Pim, 28 jaar in ons Volkswagen busje door Europa. Dit is ons plan B, omdat we eigenlijk gespaard hadden om op wereldreis te gaan. Maar toen was daar ineens het corona virus die de hele wereld stil legde en onze plannen on hold heeft gezet.

Mijn passie voor reizen is in 2012 ontstaan. Als kind was ik met mijn ouders vooral in Nederland of naar het Gardameer op vakantie geweest. Later met vriendinnen vooral naar surfcamps aan de Franse kust. In 2012 was de Master in de pocket en voordat ik aan een fulltime baan begon vertrok ik voor 6 maanden met mijn backpack naar Zuid-Oost Azië. Heerlijke landen om mee te beginnen als je nog nooit op pad bent geweest met een backpack. Lekker laagdrempelig, veel andere backpackers en eenvoudig te bereizen. Ik heb daar echt de tijd van m’n leven gehad en was zo onder de indruk van de landen die ik had bezocht dat het reizen er hierna eigenlijk altijd in is gebleven.

angelique & pim
vanlife Europa

De plannen voor een wereldreis

Iedere zomervakantie vier weken naar weer een andere tropische bestemming, was tijdens mijn fulltime baan jarenlang vaste kost. In november 2016 ben ik weer voor 4 maanden op reis gegaan, dit keer naar Midden-Amerika. Na iedere reis vond ik het altijd weer zo jammer om naar huis te gaan. Het voelde simpelweg te kort. Net nadat ik in maart 2017 een maand terug was van mijn reis ontmoette ik Pim. Pim had naast Europa vooral hele vette reizen door Amerika en Taiwan gemaakt. Al vrij snel deelden we samen de droom om ooit een onvergetelijke wereldreis van een jaar te gaan maken. Dit nam steeds concretere vormen aan en we hadden zelfs een datum: in oktober 2020 moet het gaan gebeuren en vertrekken we.

Plan B: een roadtrip door Europa

Zelfs toen in maart 2020 het virus rondwaarde, hadden we niet direct het idee dat onze plannen voorlopig niet door konden gaan. We waren vrij optimistisch, het duurde immers nog ruim 6 maanden voordat het oktober was. Helaas liep dit iets anders… we hebben nog heel even hoop gehad op een volgende startdatum: januari 2021, maar ook dit zat er niet meer in. De wereld zat op slot en bleef ook voorlopig nog wel op slot. Tsja en wat doe je dan? In november 2020 hebben we uiteindelijk de knoop doorgehakt. We gaan over op Plan B: een busje kopen! In december 2020 waren we ineens trotse bezitters van een Volkswagen T4 bus en in maart 2021 zijn we vertrokken om met ons huisje op wielen Europa te gaan verkennen.

Wat voor type reizigers zijn jullie?

We zijn allebei vrij makkelijk en niet echt enorme luxepoezen. We houden vooral van een avontuur. Je hoeft ons niet te bellen voor een all-inclusive hotel in Turkije bijvoorbeeld, want dan blijven we liever thuis haha. Als er maar iets te beleven valt of iets te doen is. We vinden het heerlijk als de zon lekker schijnt – het moet wel leuk blijven 😉 – maar we deinzen zeker niet terug voor de wat minder warme bestemmingen zoals Scandinavië. Ook Patagonië stond hoog op het lijstje van onze wereldreis. We vinden vooral een mix van tropische bestemmingen, vette natuur en gave dingen om te doen helemaal geweldig.

surfen Portugal

De voorbereidingen voor een roadtrip

Wij wisten alles over backpacken, maar echt helemaal niets over busjes en het ombouwen ervan. Wij kunnen je bijvoorbeeld precies vertellen hoe je je backpack zo licht en handig mogelijk inpakt, wat je nodig hebt en van flink wat landen precies vertellen waar je naar toe moet (Annie heeft op haar laptop van allerlei landen waar ze is geweest tot in de details uitgewerkte PDFjes die ze naar iedereen die er maar om vraagt opstuurt). Maar hoeveel kilo je bus mag wegen, met welk materiaal je je bus moet isoleren of hoeveel ampere je huishoudaccu moet zijn, daar hoefde je ons niets over te vragen. Echt werkelijk waar geen enkel idee.

Een busje ombouwen of niet?

Omdat we nog niet direct besloten hadden of we nu zelf een bus gingen ombouwen of een bus wilden kopen die al redelijk klaar was voor vertrek, begon ons avontuur vooral met heel veel vooronderzoek en vervolgens het opstellen van een lijst met eisen. Wat voor type bus, hoe ziet het elektrische systeem eruit, welke materialen en ga zo maar door. Dan krijg je bussen te zien met L2H2, L3H2; allemaal termen waar wij nog nooit van hadden gehoord en lengtes waar wij ons totaal geen voorstelling van konden maken.

Na – ik denk – wel 50 uur aan YouTube filmpjes bekijken, blogs lezen en online oriënteren en rondvragen, hebben we besloten gewoon maar eens wat bussen die we op Marktplaats hadden gevonden te gaan bezoeken om er een beetje een gevoel bij te krijgen. Het grappige is dat de allereerste bus die we hebben bezocht, uiteindelijk de bus is die we hebben gekocht. We hebben nog twee grotere exemplaren bezocht, maar dat zagen we vanwege de lengte totaal niet zitten om daar ‘even’ boodschappen mee te gaan doen of ergens makkelijk te parkeren bijvoorbeeld. De andere optie; het ombouwen van een bus vonden we op dat moment toch een beetje overwhelming en zagen we niet helemaal zitten.

Zelf aan de slag met een make-over

De bus die we hebben gekocht was niet alleen grijs aan de buitenkant, maar ook alles aan de binnenkant was grijs; de vloer, de kastjes, de bekleding, echt letterlijk alles. Om helemaal somber van te worden al dat grijs. We besloten om een nieuwe vloer in de bus te leggen en nieuwe stoelhoezen te naaien om de bus wat op te fleuren. Om de vloer er goed in te leggen hebben we het hele keukentje inclusief de watertanks, de stroom en gasleidingen moeten demonteren. Hierdoor vielen alle YouTube filmpjes met betrekking tot de ombouw ineens op z’n plaats en zien we het voor een eventuele volgende bus zeker zitten om deze volledig zelf om te bouwen. We hebben dit allemaal gedaan:

  • een zonnepaneel laten plaatsen
  • de accu vervangen voor een grotere met meer vermogen
  • een schakelpaneel geïnstalleerd voor de lampen
  • USB aansluitingen om elektronica op te laden
  • een nieuw aanrechtblad gezaagd voor het keukentje
  • alle kastjes wit geverfd
  • nieuwe verlichting geplaatst, een stuk sfeervoller dan de TL verlichting
  • een kruidenrek opgehangen
  • een systeem gemaakt om de weckpotten vast te zetten
  • nieuwe watertanks en waterpomp geïnstalleerd
  • de ramen gekit om lekkage tegen te gaan

    We hadden verwacht om ongeveer een week bezig te zijn maar door alle extra dingen is dit 2,5 week geworden. Super leuk om mee bezig te zijn en alles uit te zoeken. Hierna waren we helemaal klaar voor vertrek. We hebben nu al wilde plannen om als we ooit terug komen van deze oneindige roadtrip de huidige bus te verkopen en zelf alsnog een busje volledig om te bouwen.

Reizen door Europa

Het plan was om begin maart te vertrekken en omdat het dan overal in Europa nog winter is en niet zo warm is moest het een land worden in Zuid-Europa. Portugal had op dat moment de landsgrens gesloten met Spanje, dus zou Griekenland of Spanje een goede optie zijn. Om vanuit Nederland in Griekenland te komen, moet je flink wat landen door. Daarom leek het ons het makkelijkste om in Spanje te beginnen. Ook omdat de corona restricties hier vrij soepel waren (horeca open, toeristen welkom) en we vanuit hier direct naar de Canarische eilanden door konden reizen. Uiteindelijk zijn we nooit op de Canarische eilanden aangekomen, omdat er zoveel te doen is op het Spaanse vaste land (wisten wij ook allemaal niet van te voren haha).

Let op: check vooral zelf goed van te voren wat je nodig hebt aangezien de regels continu veranderen.

Op reis tijdens Covid

We staken als eerste de grens van België over (maart 2021). Hiervoor moesten we een formulier in het Frans en in het Nederlands downloaden met een verklaring dat we op doorreis waren en dit ondertekenen. Ook gold op dat moment een avondklok, maar daar hebben wij geen last van gehad. Daarna reden we een stuk door Luxemburg waar we niets voor nodig hadden. Vervolgens kwamen we door Frankrijk en daar hebben we het volgende voor moeten regelen:

  • Een negatieve pcr test die niet ouder is dan 72 uur.
  • Een formulier (anders dan de Belgische) in het Engels en in het Frans downloaden met wederom een verklaring dat we op doorreis waren en dit ondertekenen.
  • Er gold op dat moment een avondklok van 18.00 – 06.00 uur.

    We gingen het net niet redden om Frankrijk in een keer door te rijden, dus moesten we daar wel overnachten. De campings, hotels, AirBnb’s etc in Frankrijk waren allemaal gesloten voor toerisme. Daarom hebben wij op een openbare camper plek overnacht in een piepklein Frans dorpje. De volgende dag zijn we weer vertrokken voor de laatste paar uurtjes richting Spanje. Hiervoor hadden we alleen een negatieve pcr test nodig.

Reizen tijdens Covid lastig?

Van andere vanlifers hoorden we dat de kans klein was dat je gecontroleerd zou worden, maar we wilden geen boete riskeren en teruggestuurd worden naar Nederland. Daarnaast zijn we erg dankbaar (cliche, maar waar) dat we in deze tijd kunnen reizen en vinden we het belangrijk om ons aan de regels van het betreffende land te houden. Iedereen is natuurlijk helemaal vrij om dit voor zichzelf in te vullen maar dit is hoe wij daar in staan. Geen enkel land heeft aan de grens of in het land zelf om onze papieren of de negatieve pcr test gevraagd. Toch zijn we heel blij dat we hem wel mee hadden, omdat je anders continu in de stress zit met de vraag of je wel of niet gecontroleerd gaat worden of terug naar Nederland wordt gestuurd.

Kort samengevat; hebben we veel moeten regelen? Wij vinden het heel erg meevallen, zeker gezien de omstandigheden. En is het lastig om tijdens Covid te reizen? Totaal niet! Normaal onderzoek je ook van te voren wat je nodig hebt om naar de andere kant van de wereld te vliegen. Dat is nu niet heel veel anders; je doet van te voren onderzoek naar de geldende corona maatregelen en regelt daarvoor wat je nodig hebt om je daar aan te kunnen houden.

berg Europa

Stel je flexibel op!

Ook kunnen bepaalde landen dicht zijn zoals in ons geval met de landsgrens tussen Spanje en Portugal op het moment dat wij uit Nederland vertrokken. Ook dat vonden wij niet heel spannend aangezien we toch eerst naar Spanje vertrokken. Uiteindelijk ging de grens op 1 mei weer open en zijn wij 21 mei de grens over gegaan naar Portugal. Hierdoor hebben wij er geen enkele hinder van ondervonden. Het helpt denk ik ook wel als je je flexibel opstelt.

We willen graag naar Scandinavië, maar als Noorwegen en Finland gesloten blijven gaan we bijvoorbeeld eerst naar Zweden of naar een andere plek in Europa zoals de Balkan. Het heeft naar ons idee niet heel veel zin om je heel erg druk te maken over de gesloten grenzen als je op dat moment toch nog niet naar een land gaat. De situatie kan over een paar weken weer totaal anders zijn. We reizen vrijwel zonder planning en onze plannen veranderen met de dag. Kunnen we een bepaald land niet in, dan gaan we kijken naar wat er wel kan. En dat is nog altijd heel erg veel 🙂

meer europa

Een dag uit jullie leven in Spanje

Het reizen in ons busje zorgt er vooral voor dat we tot slow living worden gedwongen. Dat was in het begin wel eens moeilijk omdat je dan nog volledig in de haast en stress van Nederland zit. Dagen moeten zo efficiënt en productief mogelijk worden ingedeeld en je moet zoveel als mogelijk gedaan krijgen op een dag. Zoiets realiseer je je ineens wanneer je ook op reis als een kip zonder kop door rent en je jezelf afvraagt waarom je eigenlijk zo aan het haasten bent?
Vanlife is een leven waarbij je letterlijk alles zelf moet regelen. ‘s Ochtends bij het wakker worden moet de camper direct worden opgeruimd en omgebouwd om het een beetje leefbaar te houden. Ook moeten we er voor zorgen dat we voldoende water aan boord hebben om te drinken, af te wassen en te douchen. Het douchen zelf doen we met een douche zak die je kunt vullen met water. Een hele onderneming om dat allemaal voor te bereiden, je ergens achter een struikje te douchen en vervolgens weer op te ruimen. Hint: dit doen we dan ook niet iedere dag 😉

Ook moeten we er aan denken om op tijd naar een plek te zoeken waar je het portable toilet kunt legen. Willen we ergens naar toe, dan moeten we zelf naar deze locatie toe rijden. Op een dag zijn we de nodige uurtjes kwijt met alleen ‘leven’. In de ochtend duurt het dan vaak even voordat we volledig in de startblokken staan om ergens naar toe te gaan.

The ultimate vanlife

Een van onze favoriete dagen begint met een bezoek aan het Alhambra in Granada. Het Nasrid paleis en Generalife tuinen maken de meeste indruk op ons. Zoveel details en overal waar je kijkt zie je tegeltjes, tegeltje en nog eens tegeltjes (Annie is gek op tegeltjes dus die heeft een extra leuke dag vandaag). De tuinen zijn prachtig onderhouden en alles staat in bloei. Vanwege covid zijn er helemaal niet zoveel mensen en kunnen we overal rustig rondkijken. Daarna trakteren we onszelf op een heerlijk Spaans terrasje waar je in deze regio altijd een tapa bij je drankje krijgt (wát een bonus). Aan het einde van de middag rijden we naar Beznar reservoir. Een prachtig stukje natuur op zo’n 20 min rijden van Granada.

eurotrip
alhambra spanje

We hebben afgesproken met 7 andere busjes en hebben een legendarische borrel waar we elkaars bussen bekijken (zoiets als MTV Cribs, maar dan de vanlife edition). Altijd interessant om te zien hoe andere vanlifers ‘wonen’ en hoe nuttig ze iedere vierkante centimeter van hun bus hebben besteed. We gaan door tot in de late (vroege?) uurtjes en genieten de rest van het weekend van elkaars gezelschap. De volgende dag proberen we een beetje te bekomen van de kater tijdens een hike en koelen daarna af door te gaan zwemmen in het reservoir. De zon schijnt volop en we hebben echt een top weekend met elkaar. En? Hebben we al iemand enthousiast kunnen maken voor vanlife? 😉

roadtrip vrienden

Bijzondere ervaringen

Wij hebben in Spanje verschillende finca’s bezocht die allemaal even uniek waren. Het leuke is dat ze toevallig allemaal door Nederlanders werden gerund. Het was dan ook echt geweldig om de eigenaren van deze finca’s te spreken en ieders unieke en bijzondere verhaal te horen. Wat heeft ze ertoe aangezet om een finca in het buitenland te beginnen, welke hindernissen moesten ze nemen en hoe kijken ze nu terug op dit avontuur wat ze zijn aangegaan. Heel inspirerend om te horen, vooral voor Pim. Zijn absolute lievelingsprogramma is ‘Ik Vertrek’ en na 10 jaar naar dit programma kijken kan hij zo alle parels voor je opnoemen. Wie weet runnen wij ook ooit onze eigen finca in het buitenland…

Dit vergeten we nooit meer...

We hebben een keer ons campertje ‘s avonds laat en in het donker geparkeerd op een parkeerplaats in een piepklein bergdorpje. We verheugden ons op de volgende ochtend als we wakker zouden worden met uitzicht over de gehele vallei. Rond 07.00 uur ‘s ochtends hoorden we al wat geluiden en ineens werd er op de bus geklopt. We schoven de deur van de bus open in ons ondergoed en allerlei mensen keken ons aan vanachter hun half opgebouwde marktkramen. Een man vroeg in het Spaans of we konden vertrekken, zodat hij z’n kraam op kon bouwen. Het bleek dat we de van midden op een plek hadden geparkeerd waar altijd markt is op woensdagochtend.

Zenuwachtig lachend halen we snel de blindering weg voor de ramen en maken we de van klaar om weg te rijden. Tijdens het wegrijden steekt de man z’n hand op om ons te bedanken en wij roepen door het open raam met zwaar Nederlands accent “los sientos he, los sientos”… wat ook helemaal geen correct Spaans blijkt te zijn haha.

De ergste dag van onze reis

We worden om 06.30 uur wakker in een nat bed. De regen klettert niet alleen neer op het dak, maar sijpelt ook langzaam maar zeker door het raam en vervolgens zo het bed in aan de kant van Pim. Vanaf z’n hoofdkussen tot ergens halverwege het matras is het hele bed nat. Ah kijk aan, een lekkage. We zijn meteen wakker en proberen te onderzoeken waar het lek vandaan komt. We keren de halve camper binnenstebuiten en vinden een schroevendraaier waarmee we de wandpanelen rondom het raam los kunnen schroeven. We hebben al echt een mini minivan en als het bed is uitgeklapt kun je al helemaal je kont niet meer keren. Zodra de panelen eraf zijn zien we dat er schimmel op zit, echt mega ranzig. Waarschijnlijk hebben we al eerder een kleine lekkage gehad, maar is dit niet achter de panelen door gelopen waardoor we het nu pas ontdekken.

Alles is zeiknat!

De lekkage komt ergens van achter het raam, maar het is volledig onduidelijk vanaf waar precies. In Nederland hebben we alle ramen nog een extra kitlaag gegeven, maar dat heeft voor dit raam helaas weinig zin gehad. Normaal gesproken rollen we altijd eerst het topdekmatras op, klappen we het bed in tot een bank en ruimen we het beddengoed op. Dat is nu niet mogelijk, omdat alles zeiknat is en eerst moet drogen. Op de paar vierkante centimeter die over zijn kleden we ons aan en vervolgens doen we een poging de bus ergens half onder een boom te parkeren. Dit blijkt weinig zin te hebben aangezien het water nog altijd door het raam naar binnen lekt. De beschimmelde panelen hangen ook een soort van op apengapen tussen de stoelen en het bed in. Elke keer als ik er alleen al naar kijk voel ik me ranzig en totaal niet thuis in m’n eigen camper. Een heel naar gevoel.

Leven is een busje is niet altijd makkelijk

We bevinden ons op dat moment in de Alpujarras regio. Deze regio bestaat uit piepkleine bergdorpjes waar de cafeetjes soms alleen ’s avonds een paar uurtjes open zijn en op maandag en dinsdag veelal dicht. We staan vlakbij een piepklein hotelletje en besluiten daar naar toe te lopen om toch even de camper uit te zijn. Terwijl ik m’n schoenen aantrek zie ik het water in een soort van stroomversnelling over de weg van de helling af stromen als een soort van waterval/ rivier. Ik trek m’n schoenen weer uit, pak m’n teenslippers, rol m’n broek op tot net onder de knieën en neem een handdoek en sokken los mee. Terwijl we tot aan onze enkels in het water staan voor het hotel komen we helaas tot de teleurstellende conclusie dat die is dicht.

De moed zakt ons in de schoenen – correctie – teenslippers. Ernaast zit nog een soort van cafetaria wat bij het hotel hoort en we lopen naar de deur om te kijken of die open is. Een Spaans sprekend ouder stel komt ons verbaasd tegemoet lopen. Toeristen hebben ze hier vrijwel niet omdat het nog zo vroeg in het seizoen is en vanwege covid. In het café is het koud, donker en ongeveer net zo somber als onze gemoedstoestand. Een dag heeft nog nooit zo lang geduurd en het is pas ochtend. Gedurende de dag openen we Instagram die langzaam maar zeker volledig oranje kleurt omdat het Koningsdag is in Nederland. We zijn heel erg blij voor onze vrienden dat het zonnig is en ze een super leuke dag hebben, maar we missen ze enorm en hebben wel even een klein (groot) heimwee en baal momentje. We zitten de rest van de dag een beetje weg te kwijnen en te kaarten in het donkere café. “Wat een armoe he, dat vanlife” zeggen we meerdere keren tegen elkaar. “God nou wat een armoe inderdaad.” “Verschrikkelijk!”

Eind goed, al goed

Gelukkig is alles weer droog geworden en kunnen we er nu heel erg hard om lachen hoe compleet verloren we ons die dag voelden. Wakker worden in een nat bed… wat een toestanden haha. Het raam is overigens nog steeds niet gefixt, we zijn 3 camper repair shops af gereden in Spanje die allemaal compleet vol zitten de komende maanden. Dat hele camper leven schijnt het afgelopen jaar nogal populair te zijn geworden en een gouden business te zijn. Het heeft daarna ook niet meer geregend, dus we kunnen niet bevestigen of het stuk ductape wat nu op de ramen zit de regen tegen gaat houden. En het hele vanlife? Daar zeggen we nu als vanouds weer over “wat een leven he?”

europa roadtrip

Let’s talk money

We zijn echt een stuk minder geld kwijt dan dat we van te voren dachten dat we uit zouden geven in Europa. Dit komt met name doordat we nauwelijks kosten hebben aan overnachtingen. Door de zonnepanelen is de van volledig zelfvoorzienend qua stroom. We hebben van te voren geïnvesteerd in een klein flexibel zonnepaneeltje op het dak en de meest energiezuinige koelbox gekocht. Verder gebruiken we de stroom alleen om onze mobiele telefoon op te laden en soms ‘s avonds de lampjes aan te hebben. We hebben het zonnepaneel nog geen enkele keer volledig leeg getrokken en zonder stroom gezeten.

Overnachten met je campervan

In Spanje is het bijna overal toegestaan om in het wild te overnachten. Let op, dit is iets anders dan wildkamperen. Onder overnachten in het wild wordt verstaan: slapen in de van. Onder kamperen in het wild wordt verstaan: het hebben van allerlei spullen buiten zoals een tafeltje, stoeltje of het uitklappen van je luifel of levelers onder de banden. Doordat we bijna iedere nacht op de meest bizar mooie plekken in het wild overnachten, hebben wij vrijwel geen kosten aan overnachtingen. In het begin van de reis zochten we 1x per week een camping op om te wassen, water bij te vullen en het portable toilet te legen, maar ook daar worden we steeds handiger in.

Na twee maanden hebben we ongeveer tussen de 1200 – 1500 euro per maand uitgegeven met z’n 2-en (!). Dat is slechts 600 – 750 euro per persoon per maand aan boodschappen, overnachtingen, brandstof, verzekeringen + belastingen, activiteiten, uiteten, wassen etc. Voor ons gevoel hebben wij echt als goden in Spanje geleefd en vinden de kosten echt verrassend weinig.

Vanlife: hoeveel kost het?

We zijn allebei gek op eten! Omdat we in Nederland een stuk minder geld hebben uitgegeven aan horeca in verband met ons spaardoel en vanwege corona, hebben we besloten daar op reis niet op te bezuinigen. We gaan lekker uiteten wanneer we daar zin in hebben. Daarnaast hebben we besloten om überhaupt nergens op te bezuinigen tijdens deze reis. Moet je nagaan hoe goedkoop het hele vanlife wordt als je geen gebruik maakt van horeca. Het ligt er natuurlijk ook volledig aan door welke landen je reist. Europa kent duurdere landen zoals bijvoorbeeld Noorwegen en Zwitserland, maar ook goedkopere landen zoals Spanje, Portugal, Balkan etc.

Ook ligt het er volledig aan hoe vaak je verplaatst en of je lange afstanden aflegt en veel tol moet betalen. Wij maken nu nauwelijks kosten voor overnachtingen, maar als we straks weer op campings zouden moeten staan voor 30 – 50 euro per nacht dan hebben we ineens 2x zoveel budget nodig dan wat we nu gebruiken.

Ons huis in Amsterdam hebben wij onderverhuurd waardoor onze vaste lasten zoals de hypotheek, G/W/L, internet, gemeentelijke belastingen etc. volledig zijn gedekt. Hierdoor kunnen wij het geld wat wij hebben gespaard volledig gebruiken voor onze reis.

Reistips voor Spanje

Ik had nooit verwacht dat ik dit zou zeggen, maar ik zou een reis naar Spanje absoluut aanraden. Het beeld wat ik van Spanje had was niet zodanig dat ik zoiets had van; daar móet ik naar toe. Ik dacht vooral aan paella en de costa Brava (gaan mensen daar überhaupt nog naar toe?) met hoge appartementen complexen als accommodatie voor feestende jongeren of pensionado’s die komen overwinteren. Daar ben ik echt 1000% van terug gekomen haha. Uiteindelijk hebben wij helemaal niet zoveel tijd doorgebracht in de grotere steden, maar juist veel meer tijd in de natuur. Dit zijn absolute hoogtepunten van Spanje:

  • Desierto de Tabernas
     Spanje heeft gewoon een half woestijn (nooit geweten). Hele gave locatie om te bezoeken. Je kunt door de hele woestijn hiken en er zijn zelfs verschillende Western films opgenomen.

  • Cabo de Gata
    Een heel indrukwekkend soort van vulkanisch maanlandschap. Geweldig om doorheen te mountainbiken.

  • Sierra Nevada
    Wist je dat je ook kunt skiën/ snowboarden in Spanje?

  • Caminito del Rey
    Een adembenemende wandelroute door een gebied waarvan je denkt; is dit ook Spanje? Het felblauwe/groene water steekt prachtig af tegen de donkergroene bomen en lichtbruine kliffen.

  • Alpujarras regio
    Deze regio mag absoluut niet ontbreken als je van hiken houdt. Er hangt een hele bijzondere vibe en de kans is groot dat je een herder met z’n kudde tegen komt.

  • Picos de Europa
    Zelf nog niet geweest, maar we hebben deze plek heel hoog op ons lijstje gezet nadat deze plek veel aan ons is aangeraden en we de mooiste plaatjes voorbij zagen komen bij andere vanlifers.
vanlife spanje
wandelen Europa

What’s next?

We zijn op dit moment in Portugal en kijken niet al te ver vooruit. Voordat we uit Nederland vertrokken hadden we blijkbaar een veel te optimistische planning: Zuid-Spanje, Canarische eilanden, Portugal, Noord-Spanje, ‘even’ via de Baltische landen naar Finland rijden, Zweden, Noorwegen, Italië en dan door naar de Balkan. En dat allemaal in een maand of 7. De eerste ruim 2 maanden van onze reis zijn we vrijwel iedere dag op pad geweest en hebben we alleen Zuid-Spanje nog maar gezien haha.

Het onrealistische plan om ‘even’ heel Europa door te cruisen met de camper hebben we laten varen. We willen liever ieder land goed zien in plaats van maanden lang iedere dag alleen maar door te jagen op pad naar de highlights van weer een volgende bestemming. Dat is ook totaal niet vol te houden. We bekijken per dag waar we zin in hebben. Surfen, hiken, een stadje bezoeken of gewoon even helemaal niks en ergens zwemmen. We hebben ook veel contact met andere vanlifers waardoor er vaak spontaan ergens een borrel ontstaan.

De voorlopige planning van onze roadtrip

Het enige vaste punt in onze planning is nu een 3-daagse droombruiloft in Italië van onze vrienden in het eerste weekend van september. Na Portugal willen we sowieso door Noord-Spanje reizen en hierna besluiten we wat we de overige maanden tot aan de bruiloft gaan doen. In oktober viert Annie’s vader z’n 65e verjaardag en zijn we een week in Nederland. We willen dan de hele covid situatie opnieuw bekijken en inventariseren wat de mogelijkheden zijn om alsnog met onze backpacks de wereld over te gaan.

We hebben beide al wat van de wereld gezien, maar we willen heel graag Mexico, Bolivia, Chili en Patagonië, Nieuw-Zeeland, Australië, Indonesië, Japan en Sri Lanka zien en waarschijnlijk ook nog wat landen die er tussen liggen. Gaat het hele feest niet door vanwege corona, dan verwachten we nog een tijdje met de camper door Europa te blijven reizen en te overwinteren in Zuid-Europa of op de Canarische eilanden.

reizen door Europa
Portugal surfen

De beste tips voor andere reizigers

Aan iedereen die dit ook wel wat lijkt wil ik meegeven: gewoon doen! Maak een plan en begin met sparen. Mensen zien ons nu wel het vrije leven leiden, maar wij zijn ook niet van de ene op de andere dag vertrokken. Wij hebben ruim 2,5 jaar voor een wereldreis gespaard en gedurende die tijd hebben wij ook bepaalde keuzes moeten maken. Je kunt nu eenmaal niet alles in het leven. Is dit je droom? Maak een plan en ga ervoor!

Tijdens covid: kun je niet naar de andere kant van de wereld vliegen? Laat je niet te snel uit het veld slaan en kijk naar wat er wél mogelijk is. Ga landen in Europa ontdekken die tijdens Covid open zijn. Er is nog zoveel moois te doen en te zien.

Hoe ziet jullie droomleven eruit?

Het droomleven wat wij nu leiden en alle vrijheid die we nu ervaren kan helaas niet voor altijd kan zijn. Dat is ook helemaal ok, het is niet per definitie onze droom om voor altijd te blijven reizen. Een van de allervetste dingen aan het reizen vinden wij het avontuur, eten, de natuur en de zon. Ook is het zo super leuk om andere mensen te ontmoeten en verhalen uit te wisselen. Wij hopen in de toekomst een stukje van de vrijheid die we nu ervaren in ons leven te houden. Daarnaast kunnen we ook echt wel wat meer zon in ons leven gebruiken.

Het afgelopen jaar hebben we allebei bijna het volledige jaar vanuit huis gewerkt en dat ging super. Dit heeft ons doen inzien dat we prima locatie-onafhankelijk kunnen werken. Als we ooit weer terug komen van deze reis hopen we de zon en eventueel ook vanlife in ons leven te houden door bijvoorbeeld 6 maanden per jaar vanuit het buitenland te werken en in een droomhuisje vlakbij de zee / in de heuvels / bergen te verblijven en lekker veel zonuren op een dag mee te pakken. Dat doet een mens zo goed 😉

sterrenhemel roadtrip europa

Krijg jij ook al kriebels om een busje te kopen en op avontuur te gaan na dit reisverhaal? Ben je van plan om een roadtrip te maken, heb je vast wat aan ons blog over het besparen van geld om meer te reizen.

Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten of volg ons op Instagram


Zit jij momenteel ook in het buitenland of op een tropische bestemming en wil je jouw verhaal delen met andere reisgekkies? Stuur ons dan een mailtje en wie weet staat jouw reisverhaal hier ook!