Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

  Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Van een vanlife in Nieuw-Zeeland tot werken in Canada

werken in Canada

Droom je van een lange reis of wil je graag reizen en werken combineren, maar durf je de stap niet te zetten? Je bent zeker niet de enige. Je ‘veilige’ leven achterlaten en je dromen volgen vergt flink wat moed. Steeds meer mensen zijn hun 9-5 baan zat en kiezen voor wat anders. Groot gelijk, want je leeft maar één keer en de tijd vliegt voorbij. Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en meer over hun leven te weten komen.

Iris en Gert hakten vorig jaar de knoop door: baan opzeggen en op wereldreis! Naast Nieuw-Zeeland bezochten ze vooral landen in Zuidoost-Azië en maakten onvergetelijke herinneringen. Momenteel wonen en werken ze tijdelijk in Canada. Ze delen alle reismomenten op Instagram en op hun reisblog. Nieuwsgierig hoe hun leven er uitziet en wat de plannen zijn? Lees snel het blog.

Even voorstellen

Wij zijn Iris (29 jaar) & Gert (31 jaar), twee Belgen met een passie voor reizen en fotografie! Iris is van achtergrond klinisch psychologe maar heeft altijd in het onderwijs gestaan en Gert is burgerlijk ingenieur na zijn studies aan de TU Delft. Wij zijn ondertussen al meer dan 7 jaar samen, en reizen is iets wat ons altijd heeft verbonden. Niets zo leuk als samen de mooiste bestemmingen ontdekken! Wij noemen elkaar ‘snoezel’ (zoals anderen ‘schatje’ zouden zeggen). Tijdens elk vrij moment tussen het werken door kon je ons wel in het buitenland vinden, en onze familie en vrienden zeiden dan ook steeds: “de snoezels gaan weer on the road!” Zo besloten we twee jaar geleden om een Instagrampagina te starten met die naam, waarop we alles deelden over onze reizen, om meer verbonden te blijven met onze familie en vrienden.

floating breakfast thailand
thailand

Op wereldreis

Iris droomde al jaren van het maken van een lange en verre reis, maar durfde nooit echt de stap te zetten. Tijdens het reizen kwam het wel ter sprake, maar was het was uiteindelijk Gert die zei om er eindelijk vol voor te gaan. Net zoals bij velen bracht de coronacrisis hier ook inzicht in. We wilden meer uit het leven halen, weg van het klassieke 9-to-5 leven. Dus namen we ontslag en vertrokken we in oktober 2022 eindelijk op wereldreis!

Tijdens onze wereldreis hebben we heel wat landen bezocht, zoals Indonesië (Bali), Maleisië, Singapore, Thailand, Cambodja, Vietnam en de Filipijnen in Zuid-Oost Azië. Daarnaast trokken we 6 weken lang met een camper door Nieuw-Zeeland waar we helemaal verliefd werden op het ‘vanlife’. Niets zo heerlijk als te kunnen gaan en staan waar je wilt, met alles wat je nodig hebt bij jou! Nadien kon je ons ook nog vinden in Dubai, Georgië, Istanbul (Turkije) en tot slot Albanië. 

Een favoriet land hebben we niet echt, want elk land heeft zijn charmes en we zouden ze zo allemaal opnieuw bezoeken! Wel vonden we de ongerepte natuur in Nieuw-Zeeland waanzinnig en vonden we de tropische stranden in Thailand en Filipijnen echt geweldig. Maar vooral Georgië heeft ons verrast. We wilden ook een minder bekend land ontdekken, en we kunnen dat alleen maar aanraden!

mount cook nieuw zeeland
smiths beach palawan

Het begin van een reisblog

Wij zijn twee mensen die niet kunnen stil zitten. Net zoals bij elke wereldreiziger, kwam het wel eens ter sprake hoe geweldig het zou zijn om fulltime te reizen. Vele brainstormsessies later besloten we om onze eigen reisblog te maken. We willen onszelf onderscheiden door handige reisroutes en tips te voorzien, over bekende en minder bekende bestemmingen. Maar we brengen ook graag unieke ervaringen en verblijven in beeld, want dat maakt toch vaak een groot deel van je reis uit. Ondertussen groeit onze blog meer en meer, en we zijn blij te zien dat ondanks het grote aanbod, er toch nog veel interesse is.

Natuurlijk is het de droom om voltijds te kunnen leven van je reisblog en bijhorende sociale media, maar wij zijn ons er ook van bewust dat dit iets is dat jaren duurt en niet altijd lukt. Daarom besloten we na onze wereldreis ons leven helemaal om te keren, en gingen we beiden aan de slag als freelancer. Dit is de beste manier om te kunnen blijven reizen (natuurlijk veel trager, maar dat vinden we ook helemaal niet erg) en ondertussen te werken. Dit is iets wat je niet over één nacht doet, en het ging gepaard met heel wat onzekerheden en spanning. Maar ondertussen zijn we beiden aan het werk. Gert werkt opnieuw als burgerlijk ingenieur voor een Canadees bedrijf, wat ook de reden is waarom we nu 3 maanden in Canada wonen. Iris schoolde haarzelf bij en werkt nu in de digitale marketing en geeft daarnaast online bijles. En daarnaast werken we keihard, maar met veel plezier aan onze reisblog!

Wat voor type reizigers zijn jullie?

Aan het begin van onze wereldreis waren we echt wel dat type reiziger dat zoveel mogelijk wil zien in zo’n kort mogelijke tijd (rekening houdende met het budget natuurlijk). We kunnen zeker genieten van een dagje strand, maar vinden het veel fijner om op ontdekkingstocht te gaan. Ondertussen vinden we ‘slow travel’ veel belangrijker. Het is prettig om soms langer op één plaats te blijven, zeker als je ondertussen werkt. Je kan een plaats echt beter ‘voelen’ op die manier.

Wij zijn echte natuur mensen. Een levendige stad bezoeken is leuk, maar dan wel graag eentje dichtbij de natuur. De oceaan of de bergen, dat maakt ons niet zoveel uit. Als we maar lekker buiten zijn en genieten van de omgeving. Vooral wandelen doen we graag, en meerdaagse trektochten vinden we altijd erg leuk om te doen. Daarom vinden we landen waar je kan reizen met een camper heel tof. We deden het al in Nieuw-Zeeland en Canada en nu hebben we besloten meerdere maanden voor ‘vanlife’ te gaan in Australië. Je huis kunnen parkeren waar je wilt, midden in de natuur. Dat is voor ons echt een vrij leven.

natuur
tempel thailand

Het plannen van een reis

Wij plannen onze reizen door veel andere reisblogs te lezen. Voordat we naar een bestemming gaan, stippelen we vaak al een route uit met alle must-see en do’s. Al die informatie hebben we gewoon staan, en dus besloten we om dat in een blog te gieten aangevuld met onze eigen ervaringen en foto’s. We reizen ook graag van het gebaande pad af, op zoek naar meer unieke plaatsen. Veel blogs schrijven ongeveer hetzelfde en vaak is de informatie gedateerd of gewoon niet volledig. We hebben zoveel bijgeleerd over de bestemmingen waar we zijn geweest, dat we besloten onze eigen ervaringen te delen. Daarnaast is vooral Iris gek op fotografie. Het is ontzettend leuk om via onze reisblog een visueel verhaal te vertellen over al het moois dat we zien. We inspireren en helpen anderen graag met het  voorbereiden van hun reizen.

Meer werk dan je denkt

De reisblog kwam er zeker niet spontaan, we hebben er heel lang over gebrainstormd en het is pas tijdens onze wereldreis dat we besloten er voor te gaan. Een goede reisblog opzetten doe je ook niet zomaar. Veel mensen onderschatten de uren en dagen werk dat er in kruipt maar je niet ziet. Wij hebben onze website helemaal zelf gebouwd en onszelf alles moeten aanleren. Daarnaast moet je ook rekening houden met alles omtrent SEO, affiliate marketing, het bewerken van je foto’s, bijhouden van je statistieken en delen op social media (naast Instagram kan je ons ook op Facebook en Pinterest vinden). Maar we zijn blij met het eindresultaat. Fulltime van leven doen we zeker niet, maar het levert ons wel al een zakcentje op. We zijn vooral blij dat we zoveel mensen kunnen helpen met het voorbereiden van hun eigen avontuur!

snoezels on the road
kano palawan

Een dag uit jullie leven op reis

Dat is natuurlijk afhankelijk van waar we zijn. Op wereldreis hadden we nog geen job en waren we eigenlijk van ’s morgens tot ’s avonds op ontdekking (tenzij we aan het bloggen waren). Hier in Canada ligt de focus vooral op werken. Van maandag tot vrijdag zijn we bezig met ons werk en in het weekend maken we kleine uitstapjes. Deze periode gebruiken we ook bewust om aan onze reisblog en freelance opdrachten te werken. In Australië zal dat straks wat meer in evenwicht zijn met reizen. Afhankelijk van in welke tijdszones we werken, ziet onze week er zo uit:

 • In de ochtend
  Wij houden van slow mornings! Een kopje koffie, als het kan buiten in de natuur en gezond ontbijt. Er voor of er na doen we graag een sportsessie, gaan lopen of yoga.

 • Overdag
  We gaan op verkenning, maken een toffe hike of doen een leuke activiteit zoals surfen of duiken (Gert dan toch, Iris houdt het bij snorkelen 😉)

 • Namiddag
  Tijd om te werken, want dan wordt Europa wakker en hebben we overlap. Als we geen werk hebben dan is dat blogtijd voor Snoezels on the Road.

 • In de avond
  Een leuke strandwandeling of een lekker drankje bij zonsondergang en nadien lekker eten. Of we maken zelf ons eten klaar bij onze camper en praten wat na over de dag.

De grootste voordelen van reisbloggen

Een leuk voordeel van reisblogger is dat we soms in prachtige hotels mogen verblijven of unieke ervaringen mogen doen in ruil voor het leveren van content (fotografie en/of blogs). Daarnaast is het grootste voordeel als freelancer & reisblogger natuurlijk de vrijheid. We kunnen grotendeels zelf onze uren indelen en kiezen waar we willen werken. Maar dat is direct soms ook een uitdaging. Als zelfstandige moet je jezelf motiveren te blijven werken, want jij bent er uiteindelijk voor verantwoordelijk dat er brood op de plank komt. Daarnaast moet je ook alles zelf doen, en dat vraagt heel wat organisatie en geregel.

"Als zelfstandige ben je eigenlijk een duizendpoot: je bent je eigen boekhouder, reisagent, baas, IT-er, marketingspecialist, secretaresse etc. Wij hebben sinds we zelf zelfstandig zijn geworden, veel meer respect gekregen voor ondernemers."

Een bijzondere ervaring

Je ontmoet zoveel like-minded mensen waarbij je na 1 keer te hebben gesproken je het gevoel hebt dat je ze al jaren kent 😊. Een bijzondere ervaring was tijdens een meerdaagse trektocht door de bergen van Georgië. We waren er aan het begin van het seizoen en een heel groot deel van de wandeling was nog ondergesneeuwd. We waren op dag 3 van de trektocht, en we twijfelden hard om de wandeling verder te zetten of een grote omweg te nemen. Uiteindelijk stapten we een andere guesthouse binnen, waar 10 mensen uit verschillende landen klaar stonden om de wandeling ook te proberen! Ondanks dat de lokale bevolking het ons niet aanraadde omdat het nog te gevaarlijk was, besloten we het er te op wagen. Het was een pittige dag, waarbij we een rivier overstaken te paard en een hele bergpas beklommen in de sneeuw, niet wetende waar het pad precies lag. De persoon voorop volgde nauwkeurig op de app maps.me waar we heen moesten, terwijl de anderen in een treintje volgden om zeker te zijn dat niemand viel. Met knikkende knieën zijn we er uiteindelijk in geslaagd de bergpas over te steken waarna we ’s avonds allen in dezelfde guesthouse verbleven om gezellig na te praten, met het nodige glaasje wijn!

Grappige momenten op reis

Ondanks dat we geen specifiek moment kunnen bedenken, hebben we meermaals de slappe lach gehad! Wat we uit dit avontuur hebben geleerd is dat we volledig uit onze comfort zone worden getrokken, wat vaak leidt tot grappige momenten achteraf. Voorbeeld: Iris doet graag yoga, en Gert gaat dan mee, wat gezien zijn enorm stijve houding voor heel wat hilariteit zorgt. Zulke stijve planken hebben ze nog maar zelden gezien. Wat ook altijd grappig is (of toch achteraf) is wanneer we gaan wandelen in Canada. Als we dan plots geritsel horen in de struiken doen we allebei in ons broek omdat we denken dat het een beer is, om er dan vervolgens achter te komen dat het de wind was of een hert 😉

canada werken
canada natuur

Let’s talk money

Reizen is zeker niet goedkoop, maar dat heb je grotendeels ook zelf in de hand. Voor onze wereldreis hadden we een groot bedrag bij elkaar gespaard (€30.000) waarbij we ons hadden gebaseerd op €100/dag voor twee personen. Dit was een gemiddelde, omdat je in sommige Aziatische landen makkelijk rond komt met €50/dag voor twee personen (zoals Thailand of Bali), terwijl je in andere landen zoals Nieuw-Zeeland wat meer kwijt bent.  Uiteindelijk is het ons gelukt ons hier aan te houden, en hadden we zelf nog wat geld over dankzij enkele meevallers. We probeerden wel echt op zoek te gaan naar de goedkopere accommodaties en zaten vaak aan €20/nacht, waarvoor je niet altijd de beste kamers krijgt (wat ook voor de nodige avonturen zorgt, hallo kakkerlak!). Naar het einde van onze reis toe hadden we wel soms leuke samenwerkingen met hotels of reisorganisaties waardoor we ook geld konden uitsparen. We hebben tijdens onze wereldreis vrij zuinig geleefd: in Nieuw-Zeeland zijn we tijdens onze zes weken rondreis maar twee keer uiteten gegaan. Door zelf te koken of je eigen ontbijt te regelen, bespaar je ook veel.

Uitgaven die het zeker waard zijn

Waar we absoluut niet op willen besparen zijn ervaringen: een yogaretreat in Thailand, leren duiken, een cruise door Halong Bay. Onder het motto ‘misschien komen we hier nooit meer terug’ proberen we op die manier wel alles uit onze bestemming te halen. Vijf jaar geleden waren we ook in Canada en toen hadden we zo’n spijt dat we geen camper hadden gehuurd, dus de keuze was deze keer snel gemaakt. Ook al is rondreizen met een camper in Canada echt wel heel duur! Aangezien we nu weer beiden werken, kiezen we wat sneller voor een betere accommodatie. De tijd van echt backpacken en slapen in goedkope hostels is inmiddels wel voorbij.

Tips voor andere reizigers

Onze grootste tip: geniet en laat je verrassen! Probeer niet alles op voorhand uit te stippelen maar sta open voor onverwachte wijzigingen in je plannen en ontmoetingen. Het is ook oké om niet alles te zien. Als je zo’n grote reis maakt, is het normaal dat je zoveel mogelijk wilt zien, maar dat kan echt vermoeiend zijn en elke wereldreiziger heeft wel eens last van ‘reismoeheid’. Af en toe wat langer op één plaats zijn of bepaalde hoogtepunten overslaan is echt geen schande en doet deugd. Een andere tip die we nog willen meegeven is: ‘de meeste mensen deugen’. Er zijn nog te veel vooroordelen in de wereld over bepaalde bevolkingsgroepen of landen, en vaak kloppen die voor geen meter. Op de meeste plaatsen is het echt wel veilig, en de meeste mensen zijn behulpzaam en staan sneller dan je denkt klaar om jou te helpen!

filipijnen
waterval nieuw zeeland

Tips voor een eigen reisblog

Reisblogger zijn is iets dat voortvloeit uit een passie. Uit een passie voor reizen (uiteraard), maar ook schrijven, fotografie en dit delen met de wereld. Je moet dat doen omdat je het graag doet, je het leuk vindt om over bestemmingen te schrijven, je ervaringen te bundelen en tips te geven aan medereizigers. Als je gaat reisbloggen in de hoop er van te leven, dan kan je er maar beter direct mee stoppen, want dat is een héél lang proces :-D. Daarom dat wij er ook nog een job naast hebben. Onderschat niet het vele werk dat er in kruipt, vooral datgene wat je niet ziet zoals bijvoorbeeld de website technisch up-to-date houden. We raden het alleen maar aan als je jezelf dit echt ziet doen en je er van bewust bent dat dit een langzaam proces is wat in het begin vooral veel vraagt en niet echt iets oplevert.

What's next?

Onze periode in Canada komt bijna op zijn einde en ondertussen hebben we een goed ritme gevonden in het online werken. We hebben al volop reisplannen gemaakt en ook in 2024 staan er weer leuke bestemmingen op de planning! Na Canada gaan we eerst nog naar een tropische bestemming voor 10 dagen, waarna we terug naar België keren om de feestdagen met onze vrienden en familie door te brengen. Eind januari stappen we terug in het vliegtuig en gaan we voor enkele maanden rondtrekken door Australië in een camper! En nadien, wie zal het zeggen, maar een terugvlucht is nog niet geboekt 😉

Hoe ziet jullie droomleven eruit?

Ik las onlangs dat we soms te veel bezig zijn met iets na te streven, en dat we daardoor vergeten te genieten van waar we nu staan. Want waar we nu staan, is vaak iets waar we jaren geleden van droomden! Dat geldt dus zeker voor ons. Alhoewel we altijd grotere dromen zullen hebben, zijn we momenteel heel blij met waar we nu zijn! Eerst en vooral zijn we gezond en hebben we een fantastisch netwerk dat ons steunt. Daarnaast hebben we volhard en na veel ups en downs kunnen we nu werken en reizen, wat we geweldig vinden! Op lange termijn hopen we natuurlijk dat onze reisblog verder groeit en we hier fulltime mee verder kunnen, maar freelancen vinden we ook heel leuk om te doen. Voorlopig blijven we de leukste bestemmingen ontdekken, en hopen binnen een jaar of twee onze eigen camper te hebben (hoe kan het ook anders 😊) en hier mee door Europa te trekken!

We hopen dat we je met dit gastblog geïnspireerd hebben; om meer te reizen, je dromen achterna te gaan of gewoon doen wat je leuk vindt. Je hoeft echt niet ineens het roer om te gooien, met kleine stapjes kom je er ook. Al is een grote verandering soms wel nodig om uit je comfortzone geduwd te worden 😉

Wil jij ook graag reizen en werken combineren? Check onze handige tips over locatie-onafhankelijk werken. Je hoeft hiervoor trouwens niet perse te starten als ondernemer, er zijn ook remote banen in loondienst. Al is de vrijheid van ‘eigen baas’ zijn toch wel erg lekker! 

Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten en volg ons op InstagramTiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

Nog meer reisverhalen: