Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

  Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Op avontuur met je gezin: 3 maanden door Zuidoost-Azië.

Zuidoost-Azië

Heb je een drukke fulltime (kantoor)baan én een gezin met een jong kind, dan kan het lastig zijn om voor een langere periode te reizen. Toch weerhield Yvette dit er niet van om een reis van 3 maanden naar Zuidoost-Azië te plannen. Iets waar ze al langer van droomt en inmiddels werkelijkheid is geworden. Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en meer over hun leven te weten komen.

Yvette is samen met haar man en zoontje van 4 het reisavontuur aangegaan. Ze zijn nu zo’n week in Indonesië, en er staan nog veel landen op het programma.
Ze deelt al haar reismomenten en prachtige foto’s op Instagram.
Nieuwsgierig hoe haar leven eruit ziet en wat haar plannen zijn? Lees snel het blog.

Even voorstellen

Hallo, ik ben Yvette Eskander (34), en woon samen met mijn man een zoontje van bijna 4 in Heemstede. Ik ben bouwkundige en afgestudeerd aan de TU Eindhoven. Ik ben fulltime op kantoor te vinden en probeer mijn vrije dagen zo slim mogelijk te gebruiken om zoveel mogelijk te reizen. Sinds 1 september zijn we aangekomen in Indonesië en reizen we 3 maanden door Zuidoost-Azië!

Reizen is mijn passie en mijn hobby. Mijn smaak daar in is heel divers. Mijn ouders zijn Egyptisch en veel van onze familieleden wonen in Egypte. Tijdens mijn jeugd gingen wij daarom iedere zomervakantie 6 weken naar Egypte. We verbleven op verschillende plekken in het land. Het waren altijd super leuke zomers, ik heb er warme herinneringen aan. Maar na jaar na jaar hetzelfde land te bezoeken, kriebelde bij mij het gevoel van de wereld willen zien. Er is meer dan Nederland en Egypte. Zo is mijn passie voor reizen ontstaan. Het begon klein.

Jordanië 3
Egypte 1

Passie voor reizen

Mijn eerste reisje buiten Nederland zonder ouders was met twee vriendinnen. We waren toen 18 en hadden een weekendcruise naar New Castle geboekt. Samen gezellig in een cabin, cocktails op de cruise en vervolgens een gezellige dag in New Castle rondstruinen (lees: 8 uur) voor we weer op de cruise terug vaarden. Daarna volgden tijdens de studie vele kortere (city)trips passend bij een klein studentenbudget. We maakten bijvoorbeeld citytrips naar de bekende steden Berlijn, Parijs en Rome. Dat werden vervolgens reisjes naar minder bezochte landen zoals Polen en de Baltische staten.

Toen ik een baan vond na het afstuderen, werden de reizen steeds wat langer en verder weg. Van Europa hebben we veel mogen ontdekken tijdens en na de studie. We zijn echt verliefd op de Mediterrane landen. Het weer, het eten, de cultuur. Spanje en Portugal zijn dichtbij huis favoriet. Een thuis buiten Nederland. De afgelopen jaren hebben we ook prachtige reizen mogen maken buiten Europa. Van roadtrippen in Jordanië en Mexico, naar eilandhoppen in de Filipijnen voor onze huwelijksreis, van een luchtballonvaart in Cappadocië tot genieten in van de gastvrijheid in Marokko.

filipijnen
De Filipijnen

Wat voor type reiziger ben je?

Wij reizen graag comfortabel, het hoeft allemaal niet luxe. We combineren graag het bekende met het minder bekende. Highlights zijn niet voor niks beroemd zijn wij van mening, maar we proberen ook te genieten van het lokale leven. Naast de gebaande paden ook minder bekende parels te ontdekken. We vinden het erg belangrijk om de lokale cultuur echt te leren kennen en niet te hoppen van highlight naar highlight. Daarom reizen we ook vaak wat langzamer om echt te kunnen aarden op een bestemming. Contact maken met locals, eten tussen de locals, genieten van de ongerepte natuur verder weg van de toeristentrekpleisters.

Je zult ons niet vinden in een westers restaurant aan de andere kant van de wereld. Daar waar de heerlijke geuren je tegemoet komen, genieten wij graag op krakkemikkige plastic stoeltjes van ons heerlijke hapje tussen de locals. Qua bestemmingen vind ik van alles leuk. Mijn wishlist is dan ook eindeloos.

Mexico reizen
Mexico 4

Voorbereiding van de reis naar Zuidoost-Azië

Momenteel zijn we voor het eerst langer op reis, drie maanden lang genieten van het leven in Zuidoost-Azië. Het is al langer mijn droom om een langere reis te maken. Ons zoontje wordt in september 4 jaar. De leerplicht komt steeds dichterbij. Dat gaf ons de kriebels om het nu echt te doen en de keuze te maken om nu deze reis te maken. Ons zoontje start iets later met de basisschool en zo gaan we eerst nog met zijn drieën genieten van wat onze mooie aarde te bieden heeft. En het allerbelangrijkste, samen te genieten van elkaar.

Om dit mogelijk te maken hebben we heel goed moeten kijken naar onze financiën. Hoe veel kunnen we per maand sparen? Waar kunnen we extra op besparen? Wat is het budget wat we denken nodig te hebben in de verschillende landen? Hoeveel moeten we sparen om onze vaste lasten te kunnen blijven betalen? Ik heb uren besteed op allerlei reisblogs om een goed beeld te kunnen vormen van de prijzen in de landen die wij graag zouden willen bezoeken tijdens onze reis.

Cappadocia 1
Granada 1

De grootste hobbel, dachten wij, was het vrij vragen bij onze werkgevers. Deze reis is iets wat ik zo graag en al zo lang wil doen, een ‘nee’ krijgen was wat mij betreft geen optie. Ik was bereid om mijn baan op te zeggen als ik niet vrij had gekregen. Gelukkig reageerden onze werkgevers erg positief. We hebben beide onbetaald verlof genomen en keren na onze reis terug naar ons huidige werk.

Een dag uit je leven in Zuidoost-Azië

’s Morgens staan we zonder wekker op, het zonlicht piept naar binnen. We genieten van een heerlijk ontbijt, met tropisch vers fruit en koffie. We zijn het liefst veel op het water te vinden op tropische bestemmingen. Bij een local hebben we de dag van te voren een privé bootje geregeld. Vroeg vertrekken we met het bootje en de kapitein richting de prachtige onbewoonde eilanden in de buurt. Regelmatig maken we een stop om een strandje te bezoeken. Het zand is zo wit dat het pijn doet aan je ogen. Hoge palmbomen zorgen voor wat schaduw, we genieten van de omgeving. Na een dip in het azuurblauwe water varen we verder naar onze volgende stop. Tussen het prachtig gekleurde koraal, zoeken we snorkelend naar Nemo. Van het zwemmen hebben we trek gekregen. We meren aan op een zandbank en de bemanning van ons bootje maakt een heerlijke verse barbecue lunch voor ons klaar. Een verse kokosnoot lest onze dorst. Voldaan varen we weer terug naar het vaste land.

Voor- en nadelen van reizen

Reizen is het allermooiste wat er is. Ik kom er tot mijzelf. Dagelijks kijken we waar we zin in hebben. Het gevoel van ultieme vrijheid, dat is wat reizen voor mij is. Geen dagelijkse sleur, geen verplichtingen. Alleen oog voor het hier en nu. Leren over de plekken die we bezoeken. De geschiedenis, de mensen, de cultuur, het eten, de natuur. Het opent mijn ogen. Ik kom tot rust en geniet dagelijks.

De wat minder leuke dingen van het reizen zijn de scams. Wanneer locals je zien als een wandelende portemonnee of je proberen op te lichten.

Cappadocia

Grappige momenten op reis

Het eerste reisje samen met mijn man was onze citytrip naar Parijs. Twee verliefde jonkies, met de Thalys naar Parijs. We hebben veel door de stad gewandeld, bezochten de mooiste plekken van de stad. Ik wilde graag op de Eiffeltoren voor het uitzicht. Zo gezegd zo gedaan, we kochten tickets voor de lift naar bovenin de toren. Eenmaal boven kwam ik er achter dat mijn man, toen nog vriend, enorm last had van hoogtevrees. Hij durfde bijna de lift boven op de Eiffeltoren niet uit. Stond helemaal in het midden van het platform op de toren, bibberend met tranen in zijn ogen. Een romantisch tripje voor twee, eindigde in een lachsessie voor mij en tranen voor hem. Gelukkig heeft hij in de jaren die volgden zijn grenzen geprobeerd te verleggen en is kort geleden zelfs mee geweest in de luchtballon boven het prachtige maan-achtige landschap van Cappadocië!

Cappadocia 2
Zuidoost-Azië

Een onvergetelijke ervaring

Reizen met een kindje is anders dan zonder. We reizen nog ietsje langzamer dan voorheen en houden rekening met zijn behoeftes. Heel mooi om te zien is hoe makkelijk kinderen contact met elkaar maken. Net na zijn tweede verjaardag waren we in Andalusië. In steden kom je regelmatig speeltuintjes tegen waar we ons zoontje even laten spelen. Wij genieten van een koffie in de zon, hij klimmen en klauteren in de speeltuin. Er komt ineens een Spaans jongetje aanrennen en begint Spaans te praten tegen ons zoontje die lekker Nederlands terug begint te praten. Zonder dat ze elkaar verstaan hebben ze de grootse lol en spelen samen in de Spaanse zon in een speeltuintje midden in Malaga. Hoezo, taalbarrière? Het is prachtig om te zien hoe hij zich ontwikkeld, wat hij leert op reis en over de plekken die we bezoeken, de woorden die hij oppikt van een andere taal.

Malaga 1
Barcelona

Let’s talk money

Onderweg zijn wij meestal het meeste geld kwijt aan accommodaties. Wij slapen wel graag in een schone comfortabele accommodatie. Luxe is niet nodig, maar in hostels slapen doen we ook niet. Wél graag centraal gelegen en makkelijk bereikbaar. Af en toe een bijzondere accommodatie of locatie met bijbehorende splurge moet kunnen. In Azië is het makkelijk om met een erg klein budget relatief goedkoop maar comfortabel te slapen. Dat lukt op andere werelddelen minder goed.

Reizen door Jordanië

Onze laatste roadtrip was een route van 10 dagen door Jordanië. Jordanië is geen goedkoop land en komt best overeen qua kosten met landen in West-Europa. In Amman waren de accommodaties het goedkoopst, daar sliepen we voor 50 euro per nacht in een 3-sterren hotelletje centraal gelegen in de stad. Daar tegenover staat dat het hotel waar we verbleven aan de Dode Zee het allerduurste hotel van de reis was, daar betaalden wij 200 euro per nacht. Gemiddeld gaven we in Jordanië aan accomodaties 100 euro per nacht uit. De huurauto was in Jordanië de tweede grote kostenpost met 50 euro voor autohuur per dag. Op excursies en ervaringen besparen we liever niet. 

Jordanië petra

In Petra vonden wij het leuk om meer over de geschiedenis te weten te komen middels een gids. We huurden daarom een gids die ons een halve dag begeleidde voor 120 euro. We boekten een jeeptour door de Wadi Rum woestijn. Een hele dag touren, inclusief lunch, avondeten en een nachtje in een Bedouin tent midden in de woestijn kostte ons 100 euro per persoon. Jordaans eten en drinken is heerlijk en goedkoper dan westerse restaurants. We houden er van om het lokale eten te ontdekken en te genieten van lokale gerechten en gebruiken. Voor twee hoofdgerechten met twee drankjes betaalden we vaak rond de 30 euro bij elkaar.

Tips voor andere reizigers

Een langere tijd reizen zou ik iedereen aanbevelen. Het is hoe dan ook een ervaring die je altijd zult meedragen. Het verandert je en je kijk op het leven en de wereld. Er is niet één manier om dit te doen, het kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door een langere periode op één bestemming te blijven zoals wij deden in onze jeugd met onze ouders in Egypte. Je kunt ook er voor kiezen om op de bonnefooi te reizen, dagelijks bekijken wat je wilt doen en waar je heen wilt. Wij zelf houden van afwisseling van bestemmingen en ook bestemmingen binnen diverse landen. Wij reizen graag langzaam genoeg om te aarden op een plek, maar zullen niet weken op één plek blijven. Kijk vooral naar wat bij je past en waar jij gelukkig van wordt. Wil je net als ons meer reizen of een grotere reis maken? Dan heb we nog een paar handige tips:

 • Prioriteer reizen
  Kijk goed naar je financiën en beoordeel elke afschrift. Is dat iets wat je echt nodig hebt of kun je het laten in ruil voor reizen? Heb je niet stiekem abonnementen die je niet gebruikt? Heb je die nieuwe broek echt nodig? Voor ons betekent reizen ook keuzes maken in het dagelijkse leven.

 • Spaar een vast bedrag per maand
  Maak het automatisch over naar een reisspaarpot en blijf er vanaf. Je kunt klein beginnen. Het zien groeien van een bedrag op je bankrekening motiveert.

 • Reis buiten het hoogseizoen
  Zo lang je niet gebonden bent aan schoolvakanties, reis dan buiten het hoogseizoen. Verkies shoulderseason of het laagseizoen. De prijzen zijn dan lager en het is minder druk.

 • Laat je budget de bestemming kiezen
  Reizen hoeft niet duur te zijn. Er zijn tal van landen waar reizen heel betaalbaar is. Kijk naar wat je kunt sparen binnen een bepaalde tijd of voor een bepaalde periode en pas daar je bestemming op aan. Zoek naar de meest betaalbare vliegtickets en kijk naar de gemiddelde kosten voor accommodatie, eten en excursies. Kijk naar de minder populaire bestemmingen.
Tallinn
Mexico stad

What's next?

Onze reis zijn we begonnen in Jakarta. We willen graag een maand rondreizen in Indonesië. Omdat we reizen met onze vier-jarige zoon, vonden wij het belangrijk om in Indonesië in ieder geval de bestemmingen al vast te leggen en een betrouwbare driver te regelen. Dat is gelukt bij een lokaal reisbureau. Van Java reizen we naar Flores, het Komodo National Park en eindigen met een paar rustige dagen op Lombok. Daarna vliegen we naar Singapore voor een korte city trip voordat we doorvliegen naar Vietnam. Ons plan is om ons te concentreren op noord en midden Vietnam. De eerste bestemming in Vietnam is geboekt, we starten in Ha Noi. Daarna laten we ons leiden door waar we zin in hebben en het weer.

Reizen door Zuidoost-Azië

Na Vietnam willen we waarschijnlijk doorreizen naar Cambodja. Het belangrijkste is dat we op tijd in Bangkok aankomen voor onze vlucht terug naar Nederland. De bestemmingen hebben we gekozen op basis van onze wishlist. Samen hebben we gebrainstormd naar de opties, een top lijstje gemaakt en gekeken naar het klimaat op de bestemmingen waar we het liefst naar toe wilden. Zo hebben we een globale route bepaald door de gekozen landen. Ongeveer een maand per land is het plan. Dat is volgens ons genoeg om een land goed te leren kennen en rustig aan te reizen. We beseffen ons dat we binnen een maand deze landen zeker niet ‘helemaal’ gaan zien, dat is ook niet nodig. We komen vast en zeker terug!

Hoe ziet je droomleven eruit?

Mijn droom is om een leven te creëren met meer vrijheid, ondanks dat ik het werk wat ik doe leuk en belangrijk vind. Ik ben nu toch gebonden aan het bedrijfsleven, kantooruren en met te weinig vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer ik wil. Een carrière switch naar de reiswereld is wel iets wat ik mogelijk in mijn toekomst zie gebeuren. 

Voor nu ga ik eerst genieten met mijn gezin van alles wat Zuidoost-Azië te bieden heeft. Daarna volg ik mijn hart en gevoel voor de volgende periode in mijn leven.

Egypte Nijl

Zo zie je maar weer, de meeste excuses om die lange reis of wereldreis niet te maken, zitten in je hoofd. Een vaste baan of kinderen zijn geen redenen om je dromen uit te stellen. Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen en er gaat een wereld voor je open!

TIP ♥ – Download ons gratis E-book Wereldreis plannen


Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten en volg ons op Instagram, Tiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

Nog meer reisverhalen: