The Salty Beachbums

Hoe word je een echte wereldreiziger? Tips voor het avontuur van je leven

wereldreiziger

Droom jij er al jaren van om de wereld rond te reizen, verschillende culturen te ontdekken en nieuwe avonturen te beleven? Of je nu een korte reis maakt of voor een langere tijd weg wilt, de wereld ligt aan je voeten. Maar hoe word je eigenlijk een echte wereldreiziger? En wat houdt je nu tegen om die stap te maken? Hoe zorg je ervoor dat jouw (reis)dromen werkelijkheid worden? Bij veel mensen blijft het helaas een verlangen, en wordt er nooit actie genomen. In dit blog geven we je een aantal praktische tips die je helpen om jouw reisavontuur echt van de grond te krijgen. Zó wordt je een wereldreiziger!

In dit blog:

Wanneer ben je een wereldreiziger?

Een echte wereldreiziger maakt regelmatig reizen en houd van avontuur en nieuwe plekken ontdekken. Reizen is meer dan een vakantie, het is een belangrijk onderdeel van je leven.  Je bent vaak onrustig als je voor langere tijd op één plek bent en voelt een sterke drang om te reizen. Wij vinden onszelf wereldreizigers; we hebben meer dan 35 landen bezocht, 2x een wereldreis gemaakt en gaan tegenwoordig elk jaar voor een paar maanden op reis. Droom jij er ook van om meer te reizen, maar heb je geen idee hoe? Dan is dit blog voor jou. 

locatie onafhankelijk werken
kei eilanden tropisch eiland

Begin met plannen

Wil je een echte wereldreiziger worden, dan zul je ergens moeten beginnen. Dat klinkt misschien simpel, maar die eerste stap zetten blijkt in de praktijk vaak lastig. Veel mensen worden tegengehouden door belemmerende gedachten, waardoor ze nooit beginnen. Ben jij ervan overtuigd dat je niet genoeg geld hebt om te reizen? Blijf je maar sparen? Reizen kost geld, maar er zijn echt genoeg manieren zijn om geld te besparen op reis, zoals house- of petsitting. Het is slim om een buffer te hebben tijdens het reizen, maar overdrijf dit niet. Wij kunnen in Zuidoost-Azië rondreizen van zo’n €2000 per maand, dat valt echt mee (voor 2 personen). Boek snel een vliegticket, dan kun je niet meer terug 😉

Een ander ‘excuus’ is dat meer of langer reizen niet kan vanwege je werk of gezin. Je wil wel op wereldreis, maar het kán niet. Dat heb je jezelf wijsgemaakt althans, want er zijn altijd mogelijkheden. Denk je dat het niet kan? Dan is dat inderdaad zo. Het begint voor een groot deel bij de juiste mindset – jouw kijk op dingen. Denk niet in belemmeringen, maar in mogelijkheden! Wat kan er wel? En hoe kun je kleine stapjes zetten in de juiste richting? Wil echt een wereldreiziger worden, laat je dan door niets en niemand tegenhouden.  

TIP ♥ – Heb je het gevoel dat jouw gedachtes je tegenhouden om een wereldreiziger te worden? Lees dan het boek ‘Master your mindset(Nederlandstalig), dat gaat over het begrijpen van je eigen denkwijze (mindset) en hoe je die kunt veranderen om je droomleven te leiden. Echt een eye-opener!

Wereldreiziger met een gezin

Wij kiezen bewust voor geen kinderen (vrijheid & reizen), maar de meeste mensen hebben een gezin. Dat maakt reizen misschien ingewikkelder, maar niet onmogelijk! Het is maar net hoe je erin staat. Kinderen zijn vaak juist heel flexibel, zeker als ze jong zijn. Tijdens onze reizen zagen we genoeg gezinnen met kinderen van alle leeftijden, die hun droomleven achterna gingen. Een avontuurlijke hike van bijna 18 kilometer met een baby en een peuter? No problemo. Wij moeten er niet aan denken, maar het kán dus wel. Een kwestie van goed voorbereiden en je verwachtingen aanpassen.

Omdat kinderen vanaf 5 jaar leerplicht hebben in Nederland, is het makkelijker om een wereldreis te plannen vóór die tijd. De vraag is alleen of je daar zelf blij van wordt, want reizen met jonge kinderen is best een uitdaging. Tijdens de leerplicht zit je ‘vast’ aan dure vakantieperiodes, al zijn ook daar genoeg mogelijkheden. Hoe doen andere reizende gezinnen dit? Zoek mensen die jouw droomleven al leiden en vraag om advies en tips. 

Wereldreiziger met een niet-reizende partner

Het komt regelmatig voor dat je wederhelft niet zo van reizen houdt. Of het in ieder een stuk minder belangrijk vindt als jij. Dat kan je echt tegenhouden, omdat je niet wil dat je plannen ten koste gaan van je relatie. Gelukkig is er goed nieuws: je kunt een compromis sluiten! Dat begint met goed praten, een open en eerlijk gesprek. Leg uit waarom deze (wereld)reis belangrijk voor je is en luister ook naar de zorgen van je partner. Begin eventueel met een korte trip samen naar een bestemming die voor jullie beiden leuk is, en kijk hoe het bevalt. Soms moet je ze gewoon een beetje aansporen, en raken ze vanzelf enthousiast om meer te reizen. We kennen een aantal stellen waar dit heeft gewerkt. Zoek naar een goede balans, waarin jullie beiden tevreden zijn. Reizen hoeft je relatie niet in de weg te staan, het helpt juist om samen te groeien!

TIP ♥ – Je kunt natuurlijk ook alleen op reis, of met een familielid of goede vriend(in). Misschien niet je eerste keuze, maar wel een oplossing als je partner écht niet meewil. Spreek dit goed door, niet alleen met je partner, maar ook met degene met wie je op reis wilt. Bij langere reizen kunnen al snel irritaties ontstaan door bepaalde gewoontes of een andere leefstijl. Wees duidelijk in hoe je wilt dat jouw reis eruit gaat zien, en geef elkaar de vrijheid om soms je eigen ding te doen. 

Wereldreiziger met een baan in loondienst

Houdt jouw baan je tegen om een wereldreiziger te worden? Zie je geen mogelijkheden om een paar weken of maanden achter elkaar te reizen omdat je ‘vastzit’ aan een maximum aantal vakantiedagen? Tegenwoordig kan er meer dan je denkt. Bij veel bedrijven is hybride werken al heel normaal, je werkt dan bijvoorbeeld twee dagen op kantoor, en drie dagen thuis. Een stap verder is volledig remote werken, al zijn de meeste werkgevers daar niet zo happig op. Heb je een vaste baan in loondienst en wil je meer reizen? Vraag of het mogelijk is om een paar weken remote te werken of stel een sabbatical voor. Wil je helemaal zelf bepalen wanneer je gaat reizen, dan is je eigen bedrijf starten een goed idee. Vooral online ondernemen geeft je veel vrijheid, mits je dit goed aanpakt. Ook dat is een leerproces en kost tijd. 

Toen ik (Lizette) nog fulltime in loondienst werkte voor een touringcarbedrijf, deed ik het voorstel aan mijn werkgever om 6 weken naar Australië te gaan. Na wat onderhandelen, mocht ik weg op twee voorwaarden:

  1. Alleen in de rustige periode van het bedrijf, in de wintermaanden januari en februari. Laat dat voor West-Australië nou juist perfect zijn, dan is het daar zomer.

  2. De eerste drie weken kreeg ik doorbetaald (opgenomen vakantiedagen), de drie weken daarna was onbetaald verlof. Vond ik helemaal prima, ik had toch wat gespaard voor deze reis.

     

De standaard was een vakantie van hooguit 2 weken achter elkaar, dus mijn collega’s waren vrij verbaast toen ze hoorden dat ik ‘akkoord’ kreeg. Gevalletje van gewoon vragen dus!

rottnest eiland perth
Waverock West-Australie

Wees flexibel

Het mooie van reizen is dat je altijd nieuwe dingen tegenkomt. Heb jij de neiging om van te voren alles tot in de puntjes te plannen? Dat voelt misschien fijn, maar geeft ook weinig ruimte voor spontane avonturen. Stel dat je op een plek komt waar je eigenlijk langer wil blijven, maar je moet de volgende dag alweer verder omdat je een vliegticket hebt geboekt, of je volgende accommodatie al vast staat. Dat is jammer. Of wordt je uitgenodigd bij een lokale familie, maar heb je geen tijd vanwege een (te) strakke planning. Dit zijn vaak de mooiste ervaringen van je reis! We snappen dat flexibel reizen niet altijd mogelijk is, zeker bij kortere vakanties. Toch is dat een belangrijk onderdeel van ‘wereldreiziger’ zijn; flexibel zijn en openstaan voor wat er op je pad komt.

Het gaat niet alleen om flexibiliteit in je reisschema, maar ook het flexibel omgaan met onverwachte omstandigheden. Als wereldreiziger kom je regelmatig in onverwachte situaties, denk aan een vertraagde vlucht, noodweer, visumproblemen, en taalbarrières. Hoe je hiermee omgaat, maakt een groot verschil. Een goede eigenschap van echte wereldreizigers is dat ze snel oplossingen bedenken en kalm blijven onder druk. Go with the flow.   

TIP ♥ – Stel de vraag aan jezelf: “Kan ik hier iets aan doen?” Heb je geen invloed op de situatie, dan heeft het ook geen zin om je er druk over te maken. Let it goooooo, let it goooo! 😉 Een vertraagde vlucht gaat echt niet eerder vliegen als jij boos en gefrustreerd heen en weer gaat ijsberen. Wat je wél kunt doen: gebruik de tijd om een boek te lezen, een podcast te luisteren, of nieuwe reisplannen te maken.

Sta open voor nieuwe ervaringen

Als wereldreiziger ontmoet je verschillende mensen en maak je kennis met allerlei culturen. Probeer om met een open instelling en zonder vooroordelen te reizen. Wij ‘betrappen’ onszelf er ook nog weleens op dat we al een mening over iets hebben dat nergens op is gebaseerd. Zo hebben sommige landen een slechte reputatie, terwijl dat in de werkelijkheid wel meevalt. Of hoor je van een familielid – die er vaak zelf niet eens is geweest – dat Japan vreselijk duur is. Laat je hierdoor niet tegenhouden, maar ga het zelf ontdekken. 

Iedere cultuur heeft zijn eigen gewoonten en waarden, daar kun je van leren. Probeer lokale gerechten, leer een paar woorden van de taal en stel vragen over de gewoonten en tradities van de mensen die je ontmoet. Bekijk alles met een open blik, inplaats van in hokjes en vakjes te denken. 

the salty beachbums molukken
homestays raja ampat

Maak een goede reisbudgettering

Een leven als wereldreiziger klinkt natuurlijk geweldig, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, zoals geldzaken / reisbudget. Ga je goed om met je geld, dan kun je langer en vaker reizen. Dit betekent niet dat je altijd zo goedkoop mogelijk moet reizen, maar wel dat je slim omgaat met je uitgaven. Zo doen wij dit altijd:

  1. Onderzoek de gemiddelde kosten per dag
    In elk land is dat weer anders. Voor Thailand ligt dit bijvoorbeeld op zo’n € 40 euro per persoon, in Nieuw-Zeeland al snel het dubbele daarvan. Veel hangt ook af van je voorkeuren en reisstijl. Het is nogal een verschil of je in hostels slaapt, of in luxe boetiekhotels. Reis je met de lokale bus, of neem je overal een taxi? Wij hebben gemiddeld een reisbudget van €100 per dag, voor ons beiden. Daarin zit een overnachting, vervoer en eten & drinken. Vluchten en excursies zitten daar niet bij.

  2. Bereken het totale reisbudget
    Heb je een dagbudget bepaald, reken dan uit hoeveel je ongeveer nodig hebt voor je totale reis. Stel je hebt een dagbudget van € 100 euro, en je gaat 2 maanden weg, dan doe je €100 x 60 dagen = €6000. Dit is natuurlijk een schatting, die je liever iets ruimer neemt. Tel je retourvlucht en eventuele binnenlandsvluchten daarbij op, en bedenk vooraf wat je allemaal wilt gaan doen qua activiteiten en excursies. Wij duiken veel op reis, dat is niet goedkoop. Neem dat soort dingen ook mee in je totale reisbudget, dan weet je hoeveel je moet sparen. 

  3. Hou ter plekke bij wat je uitgeeft
    Dit gaat voor de meeste wereldreizigers wat te ver, maar geeft je wel een goed beeld wat je daadwerkelijk uitgeeft. Heel veel extra moeite is het niet, aangezien je alleen hoeft bij te houden hoeveel je elke keer uit de pinautomaat haalt en hoelang je daarmee doet. Heb je een creditcard, kijk dan elke week / maand hoeveel je hebt uitgegeven. Wil je precies weten waaraan je jouw geld hebt uitgegeven op reis, maak dan een schema in een Excel bestand en verdeel de uitgaven in vervoer, accommodatie, eten en excursies. Het makkelijkste is dan om je uitgaven tussentijds bij te houden in een notitie app in je telefoon. 

TIP ♥ – Probeer je aan je dagbudget te houden, maar blijf flexibel. Wees niet te streng voor jezelf als je erboven zit, zie het meer als een richtlijn. De ene keer zal je minder uitgeven, de volgende dag misschien wat meer. Zolang je maar bewust bent van hoeveel je ongeveer uitgeeft, om te voorkomen dat je ineens zonder geld zit! (of afvraagt waar je geld is gebleven). 

Blijf altijd positief

Reizen is ontzettend leuk, maar het zit niet altijd mee. Juist op de momenten dat het mis gaat, leer je veel. Is je bagage bijvoorbeeld zoekgeraakt, dan kun je daardoor flink in de stress raken. De eerste keer dat dit gebeurt, is het uitzoeken wat je moet doen. Laat je niet ontmoedigen als dingen niet helemaal volgens plan verlopen. Blijf positief en lach om kleine tegenslagen. Wij hebben inmiddels al aardig wat meegemaakt; van een geannuleerde vlucht, kwallensteek en Bali Belly, tot aan natte bagage, autopech, kapotte camera en een aardbeving. Nooit heel ernstig gelukkig, en achteraf zijn het goede reisverhalen 😉

selfie malapascua
reisfotografie selfie

Benieuwd naar onze dagelijkse avonturen op reis? Volg ons ook op InstagramTiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

reisblog the salty beachbums

Help ons winnen! 🏆

We zijn genomineerd voor de Dutch Travel Blog Awards, super trots! Hoe gaaf zou het zijn als we winnen, help je ook mee? Onwijs bedankt!