The Salty Beachbums

Raja Ampat, Indonesië: Ultieme reisgids (2024)

Raja Ampat reisgids

Raja Ampat in Indonesië is – tot nu toe – onze favoriete bestemming ter wereld. Als we per direct onszelf ergens heen konden teleporteren, kozen we voor Raja Ampat archipel. Waarom? Deze eilandengroep heeft een spectaculaire natuur met tropische regenwouden, enorme kalkstenen kliffen, ongerepte stranden, bijzondere dieren, de meest paradijselijke stranden en een indrukwekkende onderwaterwereld. Ben je van plan om Raja Ampat te bezoeken, dan is dit blog voor jou.

De Raja Ampat archipel ligt in de Indonesische provincie West-Papua en bestaat uit vier grote eilanden: Waigeo, Misool, Salawati en Batanta plus meer dan 1.500 kleinere eilanden, waarvan slechts een klein deel bewoond is. Je vindt er een enorme diversiteit, zowel aan land als in het water. Ontdek de talloze baaien, mangroven, lagunes, eilanden en kliffen. Spot een paradijsvogel, koeskoes, dugong, de ‘wandelende’ epaulethaai, schildpad, manta of walvishaai. De vriendelijke bevolking laat je graag kennis maken met de verborgen pareltjes, cultuur en gewoontes. Raja Ampat wordt niet voor niets het laatste paradijs op aarde genoemd. Laat de moderne wereld achter je en dompel jezelf onder in een unieke reiservaring.

In dit blog:

reisblog

Wat te doen in Raja Ampat?

Voor liefhebbers van natuur, avontuur en ontspanning, is Raja Ampat perfect. Ga op ontdekkingstocht door de jungle, vaar langs onbewoonde eilanden, maak kennis met de lokale cultuur of snorkel de kleurrijke koraalriffen. Natuurlijk kun je ook gewoon ontspannen een boek lezen in je hangmat of wandelen over de witte zandstranden. Ben je een gecertificeerde duiker, dan is dit een bestemming om hoog op je bucketlist te zetten. Dit zijn enkele van de populairste activiteiten en bezienswaardigheden van Raja Ampat:

Verken de eilanden en stranden

Met meer dan 1500 eilanden, heb je genoeg keuze. Elk eiland is weer anders en heeft zijn eigen unieke charme. Wij verbleven zo’n drie weken lang voornamelijk op en rondom de eilanden Waigeo, Friwen en Gam. De beste manier om de omgeving te verkennen, is met een boot met kapitein. Ontdek afgelegen stranden zoals Pasir Timbul, verborgen baaien en tropische eilanden. Waar je ook kijkt, overal zie je kristalhelder water, wit zand en spectaculaire uitzichten.

TIP ♥ – Boek een boottocht naar de Piaynemo-eilanden. Na een korte wandeling kom je bij het uitkijkpunt met een geweldig uitzicht over de lagune. Probeer meerdere mensen hiervoor te regelen, zodat je de kosten kunt delen. 

Piaynemo
raja ampat duiken boot

Duiken en snorkelen

Voor duikliefhebbers is Raja Ampat een echt paradijs. De archipel wordt omringd door gezonde koraalriffen en een grote diversiteit aan tropische vissen, haaien en schildpadden. De duik- en snorkelplekken zijn erg afwisselend, van zeegras en koraalmuren tot mangroven. Tijdens het snorkelen zie je meestal net zoveel als tijdens het duiken, dus een duikbrevet is niet echt nodig. Vanaf het strand loop je zo het water in, het koraal begint vaak al op enkele meters. Zo werden wij tijdens het snorkelen op een huisrif voor een homestay ineens omringt door bijna tien kleine rifhaaien, een geweldige ervaring!

Raja Ampat ligt in de koraaldriehoek, een gebied dat bekend staat om zijn grote hoeveelheid vissoorten en koraalriffen. De koraaldriehoek strekt zich uit over delen van Indonesië, de Filippijnen, Maleisië, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden en Oost-Timor.

snorkelen raja ampat
raja ampat duiken

Trektochten en vogelspotten

Maak een trektocht door de jungle en ontdek de bijzondere flora en fauna van Raja Ampat. Geniet van het gezang van tropische vogels, bewonder exotische planten en spot zeldzame diersoorten zoals de paradijsvogel. We raden je aan om een lokale gids mee te nemen om het beste uit je wandeltochten te halen. Een aantal bekende hikes in Raja Ampat:

  • Wayag Island Hike
    Wayag is een van de meest iconische eilanden in Raja Ampat. Wandel naar de top van een van de karstheuvels voor een adembenemend uitzicht over de omgeving.

  • Sapokren Village Trek
    Deze trektocht leidt je door de weelderige jungle en langs traditionele dorpjes, waaronder Sapokren Village. Droom weg bij het prachtige landschap en maak kennis met de lokale cultuur.

  • Yenbuba Village en Manta Sandy
    Combineer een bezoek aan Yenbuba Village met een trip naar Manta Sandy, waar je kunt snorkelen met manta roggen.

  • Batanta Island Waterval Hike
    Batanta Island heeft een aantal wandelpaden die leiden naar verkoelende watervallen, waar je kunt zwemmen en relaxen in de natuurlijke omgeving.

  • Kali Biru
    Kali Biru, ook bekend als de “Blauwe Rivier”, is een prachtige plek met helderblauw water omgeven door groen regenwoud. Een bezoek aan deze bijzondere plek is een unieke ervaring.

Maak kennis met de lokale cultuur

Ontmoet de vriendelijke lokale bevolking van Raja Ampat en leer meer over hun cultuur en tradities. In traditionele dorpen zoals Arborek en ontdek je hoe de inwoners hun dagelijks leven leiden. Ervaar traditionele dansvoorstellingen, handwerkworkshops en proef heerlijke lokale gerechten. De bevolking van Raja Ampat is ontzettend gastvrij en laten je graag zien hoe ze leven. 

homestays raja ampat
papoea new guinea
duiken raja ampat indonesie

Geniet van zonsondergangen en sterrenkijken

Raja Ampat heeft spectaculaire zonsondergangen in de tinten rood, oranje, geel, roze en paars. Waar je op sommige plekken in de wereld hordes mensen voor je hebt tijdens de zonsondergang, heb je hier alle rust. Na de zonsondergang veranderd de lucht in een heldere sterrenhemel. Er is amper luchtvervuiling, waardoor het ideaal sterrenkijken is. Wij zagen af en toe ook onweer en bliksem op zee, erg bijzonder!

Doe even helemaal niets

Het voordeel van afgelegen plekken is dat je helemaal tot rust kunt komen. Leg je mobiel weg (vaak is er toch al geen wifi) en geniet van de kleine dingen om je heen. Je bent op één van de mooiste plekken ter wereld en hebt geen verplichtingen of eindeloze to-do lijstjes. Het is helemaal oké om even niets te doen. Mediteer op het strand, dobber in de zee, doe een middagdutje of luister naar de golven. 

de mooiste stranden

De mooiste eilanden van Raja Ampat

Raja Ampat bestaat uit enorm veel eilanden, welke moet je kiezen? De meeste reizigers kiezen de grotere eilanden of  eilanden die dicht bij elkaar liggen. Hieronder beschrijven we een aantal van de meest populaire eilanden van Raja Ampat: 

Waigeo

Waigeo is het grootste eiland van Raja Ampat en staat bekend om zijn ongerepte natuur. Alleen al op dit eiland zou je jezelf weken kunnen vermaken. Grote kans dit ook het eiland is waar je jouw Raja Ampat avontuur start. De veerboot komt namelijk aan in Waisai, de hoofdstad van Raja Ampat, gelegen op Waigeo. Je kunt ervoor kiezen om direct naar andere eilanden te varen of eerst Waigeo te verkennen. Bezoek lokale markten, wandel door de haven, trek het regenwoud in, relax in één van de vele baaien of maak een praatje met de locals.   

Misool

Misool ligt in het zuiden van Raja Ampat. Je vindt hier turquoise lagunes, kalkstenen kliffen en kristalheldere wateren. Een geweldig eiland om te duiken & snorkelen, te kajakken door de mangroven of om grotten te verkennen. 

Salawati

Salawati ligt in het westen van Raja Ampat en is nog vrij onbekend. Het eiland is dichtbegroeid met regenwoud en aan de kust mangroven. Salawati Island is een paradijs voor vogelliefhebbers. Tijdens een wandeling door de jungle kun je de meest bijzondere vogels in hun natuurlijke omgeving observeren. Vergeet niet je verrekijker mee te nemen. 

Op Salawati zijn er verschillende inheemse gemeenschappen die de traditionele Papoea-cultuur in stand houden. Bij een bezoek aan deze gemeenschappen leer je meer over hun gebruiken, tradities en levensstijl. Liever het water in? Ook op Salawati kun je prima snorkelen en duiken. 

Kri

Kri is een populair eiland, dat duikliefhebbers van over de hele wereld trekt. Het eiland is de thuisbasis van duiklocaties zoals Cape Kri, Sardine Reef en Blue Magic, met kleurrijke koraalriffen, grote scholen vis, haaien, schildpadden en manta’s. Op Kri is er genoeg keuze aan accommodatie en ook duikscholen zijn er in overvloed. Je hoeft niet eens een boot te nemen, want op het huisrif valt al van alles te zien. Kri Island ligt op een gunstige centrale plek in Raja Ampat, waardoor het een ideaal vertrekpunt is om nabijgelegen eilanden en bezienswaardigheden te verkennen. Vanaf Kri maak je eenvoudig dagtochten naar verschillende beroemde duik- en snorkellocaties, zoals Manta Sandy en Mansuar Island.

varaan indonesie
rifhaai raja ampat

Mansuar

Dit eiland ligt onder Kri en heeft alles voor een ultieme Raja Ampat ervaring. Mansuar Island heeft prachtige witte zandstranden en helder water. Ontspan op het strand, lees een boek, snorkel bij de jetty, maak een jungletrekking, ontdek de lokale dorpen of bezoek een binnenlands meer. Op duiklocaties zoals Manta Point en Yenbuba Jetty heb je een grote kans om mantaroggen, rifhaaien en zeeschildpadden te zien. Mansuar is trouwens één van de beste eilanden om een dagtrip te maken naar Piaynemo.

longtailboat raja ampat
zandbank raja ampat

Friwen

Friwen Island ligt ten zuiden van Waigeo, ten noorden van Kri en ten oosten van Gam.Dit kleine eiland is een fantastische plek om te duiken en te snorkelen (Friwen Wall en Friwen Village Reef). Er staat amper stroming en je ziet de meest kleurrijke vissen en koralen. Ook zagen wij hier meerdere Wobbegongs / Bakerhaaien. Na het duiken en snorkelen kun je even bijkomen op het witte zandstrand. Neem als snack wat gebakken banaan en neem een kijkje in het dorpsleven op het eiland.

raja ampat eilanden
duiken Friwen Raja Ampat

Gam

Van onze reis naar Raja Ampat, verbleven we de meeste tijd op Gam eiland. Het ligt redelijk centraal ten opzicht van de andere eilanden en is niet al te ver vanaf het hoofdeiland Waigeo. Op Gam vind je tropisch regenwoud, beschutte baaien, mangroven, witte zandstranden en prachtige koraalriffen. Soms zit je wat afgelegen – zeker als je kiest voor homestays – maar dat maakt je ervaring wel compleet. Enkele highlights van Gam:

  • Hidden Bay (Telaga Bintang)
    Hidden Bay is een prachtige, beschutte baai omringd door weelderige vegetatie en hoge kalksteenkliffen. Het kristalheldere water maakt het een perfecte plek om te snorkelen en te zwemmen.

  • Yenbeser Village
    Dit is een schilderachtig dorp op Gam Island waar je een glimp kunt opvangen van het traditionele leven van de lokale bevolking. Je kunt meer te weten komen over hun cultuur, ambachten zien en vriendelijke gesprekken voeren met de bewoners.

  • Arborek
    Dit eilandje is vooral geliefd vanwege het goed snorkelen bij de pier, de pilaren zijn helemaal begroeid met allerlei soorten koralen. Met een beetje geluk kom je er ook grote vissen, schildpadden, haaien en enorme mantaroggen tegen (bijna 4 meter). 
Arborek raja ampat
arborek jetty

Batanta

Batanta is één van de grootste eilanden van Raja Ampat en wordt omringd door vele andere kleine eilanden. Je komt er het snelste met een boot vanuit Sorong. Batanta wordt minder vaak bezocht dan bijvoorbeeld Kri of Misool, maar is – zeker voor natuurliefhebbers – het bezoeken waard. Zo vind je er een strand vol met zeesterren, mooie koraalriffen, verborgen watervallen en een grote kans op dugongs (zeekoeien) en dolfijnen. Een populaire trekpleister is de Harfat Peak, een panoramisch uitzicht over het omliggende landschap.

batanta mangrove
snorkelen batanta raja ampat

Pam Islands

Deze eilandengroep wordt op Google Maps aangegeven als de Fam Islands. Je vindt ze ten oosten van Mansuar en Gam en ten zuiden van Piaynemo. Ondanks dat deze eilanden erg afgelegen liggen, heb je hier spectaculaire stranden, adembenemende uitzichten en turquoise wateren waar je goed kunt snorkelen. Er zit maar één duikschool, bij de Divemarine Homestay. Populaire duikspots in de buurt zijn Melissa’s Garden, Barracuda, Galaxy en Anita’s Garden.

school vissen raja ampat duiken

TIP ♥ – Op zoek naar nog meer toffe archipels in Indonesië? Kijk eens naar de Thousand Islands (Pulau Seribu) voor de kust van Jakarta. Reisblogger Xenia maakte een trip naar het privé-eiland Pulau Macan.

eten op reis

Eten in Raja Ampat

Reis je naar Raja Ampat, verwacht dan geen luxe restaurants of culinaire hoogstandjes. Ondanks dat het eten vrij eenvoudig is, smaakt het wel heel lekker. Voor de kieskeurige eters onder ons, kan het een uitdaging zijn. Het is goed om te weten dat bij de meeste accommodaties al je eten inbegrepen is in de prijs. Je betaalt dan voor je accommodatie en drie maaltijden per dag; ontbijt, lunch en avondeten. Vaak worden er ook nog wat snacks klaargemaakt en is drinkwater en thee onbeperkt. 

Hoe goed het eten is, hangt dus helemaal af van de accommodatie of homestay waar je verblijft. Het eten in Raja Ampat bestaat vooral uit rijst, verse vis, fruit, kip en groenten. Als ontbijt kun je denken aan een gebakken ei, bananenbrood of pannenkoeken. Tijdens de lunch krijg je meestal rijst met groenten en een vorm van proteïne. In de avond zal het ongeveer hetzelfde zijn, maar dan net even anders. Als tussendoortje werden we regelmatig verwend met gebakken banaan, donuts, vers fruit en muffins. Soms zijn de porties wat klein, maar daar wen je snel genoeg aan. De onderstaande lokale specialiteiten van Raja Ampat worden regelmatig voorgeschoteld: 

Ikan Bakar (gegrilde vis)
Omdat Raja Ampat een beschermd natuurgebied is, mogen lokale vissers alleen op aangewezen plekken vissen. Dat er genoeg vis rondzwemt, zie je al meteen als je in  het water ligt. Gegrilde vis is dan ook een van de meest populaire gerechten in Raja Ampat, bijvoorbeeld tonijn, snapper of makreel. De verse vis wordt gemarineerd in een mengsel van kruiden en specerijen, zoals knoflook, gember, citroengras en chilipepers. Vervolgens wordt dit gegrild boven houtskool, wat een heerlijk rokerige smaak aan het gerecht geeft. Ikan Bakar wordt geserveerd met rijst, groenten en een pittige sambal.

Sayur Papu 
Dit is een traditioneel Papoeaans groentegerecht. Het wordt bereid door verschillende soorten lokale groenten te koken, zoals cassavebladeren, wilde spinazie, bamboescheuten en pompoen, in een bouillon van kokosmelk en kruiden. Sayur Papu is een vegetarisch gerecht dat meestal wordt geserveerd met gestoomde rijst.

Viscurry
Bij dit gerecht worden de Indonesische en Indiase keuken gecombineerd. Het bestaat uit verse visfilets gestoofd in een romige currysaus, op smaak gebracht met een mix van kruiden en specerijen zoals kurkuma, koriander, komijn en chilipepers. Viscurry wordt vaak geserveerd met rijst of vers gebakken brood.

Verse zeevruchten
Behalve vis worden ook zeevruchten zoals garnalen, krab, inktvis en schelpdieren vers gevangen uit de omliggende wateren. 

Tropisch fruit
Krijg jij ook niet genoeg van vers fruit? Op Raja Ampat heb je genoeg keuze, van bananen en ananas tot rambutan, mangosteen en salak. Tijdens het mangoseizoen van september tot januari, staan verse mango’s vaak op het menu. Een andere tropische vrucht die je vaak voorgeschoteld krijgt, is de zoete en sappige papaja. Dan is er ook nog de jackfruit, guave en soursop. Om je vingers bij af te likken!

eten raja ampat
hagedis indonesie
overnachten op reis

Overnachten in Raja Ampat

Over het algemeen slaap je in Raja Ampat in eenvoudige bungalows aan of op het water met of zonder eigen badkamer. Je kunt kiezen uit authentieke homestays waar je meer verbonden bent met de locals of de luxere (duik)resorts. Gemiddeld ben je per nacht ongeveer 40 tot 60 euro kwijt, inclusief al je maaltijden voor twee personen. Dat is wat ons betreft een goede deal voor zo’n paradijselijke bestemming. Wil je graag weten wat de beste plekjes zijn om te overnachten in Raja Ampat? Check de onderstaande pareltjes:

  • Meos Ambower Homestayvanaf € 52 per nacht
    Deze locatie is een waar paradijs, het perfecte toevluchtsoord om te genieten van de natuur en schoonheid van Raja Ampat. Nick en zijn familie zijn erg aardig en behulpzaam, ze doen er alles aan om van je verblijf een unieke ervaring te maken. Vanaf je bungalow zie je al  verschillende soorten vissen zwemmen en dit wordt alleen nog maar beter als je gaat snorkelen (o.a. baby rifhaaien, roggen en papegaaivissen). Zwem naar de overkant om te relaxen op een afgelegen privéstrand. Pluspunt: Piaynemo ligt op maar 15 minuten varen!
  • Yenros Homestay vanaf € 56 per nacht
    Yenros is een geweldige homestay om je avonturen in Raja Ampat te beginnen of eindigen. Deze homestay ligt aan de oostkust van Gam, op ongeveer 45 minuten van Waisai. Gastheer Melki praat goed Engels, wat een uitzondering is in vergelijking met de andere homestays. Je slaapt in een ruime bungalow met uitzicht op zee. Ook hier heb je een gedeelde badkamer.

    Yenros heeft een prachtig huisrif direct vanaf het strand, je moet alleen voorzichtig zijn bij laagtij omdat het koraal dat erg ondiep ligt. Snorkel over het huisrif of zwem naar de drop-off waar je kans maakt om voorbij cruisende schildpadden, haaien of dolfijnen te zien. Vanaf Yenros Homestay is een uitstapje naar Friwen Island aan te raden. Een heerlijke plek om helemaal tot rust te komen en goede gesprekken te voeren met de eigenaar. 
koraalrif raja ampat
paradijs raja ampat
  • Corepen Homestayvanaf € 62 per nacht
    Vind je niet er om in de leveren op wat comfort, dan is deze homestay een absolute aanrader. De hosts Maria en Sandy zijn super aardig en behulpzaam en beide hele goede duikgidsen. Ze runnen naast de homestay ook het duikcentrum dat ernaast ligt. Wij verbleven er 5 nachten en vonden het vreselijk om daarna te vertrekken, Corepen heeft echt een speciaal plekje in ons hart.

    Je slaapt in een simpele bungalow met een bed en klamboe aan het strand. Op de kleine veranda kun je relaxen in een hangmat en genieten van het geweldige uitzicht op Kri. Je hebt een gedeelde badkamer, maar dat vonden wij geen probleem. Het strand en het rif voor de deur is top, tijdens het snorkelen kun je al zoveel zien. De maaltijden zijn heerlijk, in grote hoeveelheden en en bestaan vooral uit groente, fruit en gegrilde vis. Maak ook zeker een uitstapje de jungle in om neushoornvogels, kaketoes en papegaaien te spotten. Een onvergetelijk verblijf!
corepen homestay raja
corepen homestay
  • Beser Bay Homestayvanaf € 60 per nacht
    Hou je van rust, snorkelen en natuur, dan is Beser Bay een prachtige plek. De bungalows staan op palen over het water met een prachtig uitzicht op de baai met mangrove en kliffen. Je vindt hier een enorme diversiteit aan vissen en koraal, vaak op maar een paar meter van je bungalow. Ook heb je hier de kans om zeepaardjes, gekleurde naaktslakken en mandarijnvissen te zien. Wat ons betreft één van de beste plekken om te snorkelen in Raja Ampat. De eigenaren zijn aardig en het eten is goed. Er komt af en toe een lokale Koeskoes (soort buidelrat) een kijkje nemen of er wat te halen valt. We werden regelmatig verwent met lekker baksels zoals donuts en muffins! Vanaf deze locatie zit je ook redelijk dicht bij tochten naar Piaynemo, Manta Point en Arborek. 
raja ampat reizen
raja ampat beser bay
  • Kri Eco Resort: – vanaf € 2000 per week 

    Kri Eco Resort ligt op het eiland Kri en is een populaire keuze voor duikers vanwege de nabijheid van een aantal van de beste duiklocaties in Raja Ampat. Het resort heeft eenvoudige, maar comfortabele bungalows in Papoea-stijl met een prachtig uitzicht op zee. Er zit een duikcentrum op het terrein, handig als je de kleurrijke onderwaterwereld van Raja Ampat wilt verkennen. het eten is erg goed en naast duiken hebben ze ook veel recreatieve mogelijkheden zoals kajakken en birdwatching. 

  • Misool Eco Resort – vanaf € 3000 per week 
    Dit resort ligt in het zuiden van Raja Ampat (Misool) en is één van de meest exclusieve en milieuvriendelijke resorts in de regio. Je overnacht in luxe privévilla’s en huisjes op palen boven het heldere water. Vanwege de afgelegen ligging, moet je hier minimaal een week verblijven. Dat is zeker geen straf, maar hakt wel flink in je budget. Van dat geld kun je een heel eind komen in Indonesië, maar dit is dan ook een unieke plek. Met een prachtig uitzicht op de zee en koraalriffen voor de deur, is Misool Eco Resort een paradijs voor duikliefhebbers en natuurliefhebbers. Ook perfect voor honeymooners! 
  • Papua Paradise Eco Resortvanaf € 1700 (3 nachten)

    Dit eco resort ligt op het afgelegen eiland Birie in de Batanta regio. Houd je van snorkelen, dan zit je hier op de juiste plek. Met een beetje geluk zie je manta’s, zeeschildpadden, octopussen, zeekoeien, haaien en grote scholen vis. Je slaapt in een comfortabele bungalow omringd door tropische jungle en turquoise water. Papua Paradise Eco Resort heeft een eigen duikcentrum en organiseert dagelijkse duik- en snorkeltochten naar de mooiste plekjes. Het goedlachse personeel doet er werkelijk alles aan om het je naar de zin te maken. 


raja ampat duiken
vervoer reis

Reizen naar Raja Ampat

Raja Ampat ligt aardig afgelegen, dat is zowel een pluspunt als een minpunt. De meeste toeristen vinden het te ver en teveel gedoe om er te komen. Toch weten steeds meer mensen Raja Ampat te vinden, ondanks de lange reis er naartoe, basic accommodatie en slechte internetverbinding. Wij vonden het geweldig, maar het is zeker niet voor iedereen. Plan je een reis naar Raja Ampat, is het handig om eerst deze algemene informatie te lezen: 

Taal – Op Raja Ampat spreken de lokale mensen Bahasa Indonesia. Engels wordt alleen gesproken in de luxere resorts en met uitzondering op de homestays. Leer wat Indonesisch om je beter te redden of een vertaalapp / woordenboek. 

Elektriciteit – De meeste accommodaties hebben generators die alleen draaien vanaf zonsondergang tot middernacht. Wil je elektrische apparaten opladen, is dat alleen mogelijk tussen deze tijden of neem een powerbank mee. 

Internet & wifi – In Raja Ampat is het internet en telefoonsignaal erg zwak. En dat is misschien maar goed ook, want dan zit je niet continue op je mobiel en geniet je des te meer van de omgeving. Kun je echt niet zonder internet, koop dan een lokale simkaart met data. Hou er rekening mee dat je zelfs met een simkaart op de meeste plekken in Raja Ampat alsnog geen of slecht bereik hebt. 

National Marine Park – Bij aankomst in de stad Waisai, dien je eerst de Raja Ampat Marine Park Entry permit te betalen van IDR 1.000.000 (ongeveer € 65). Deze is een jaar geldig, je mag meerdere keren inreizen.

Winkels & ATM – Sommige dorpen hebben een kleine winkel met basisspullen, maar het is beter om alles wat je nodig hebt zelf mee te nemen. ATM’s zijn er alleen in Sorong en Waisai, dus neem genoeg contact geld mee voordat je naar de eilanden vaart. Reken van tevoren uit wat je accommodatie, vervoer en excursies ongeveer kosten. 

Ziekenhuizen – Er zit een ziekenhuis in Waisai, maar verwacht daar niet teveel van, zeker niet volgens de Westerse standaarden. Een iets beter ziekenhuis zit in Sorong. Besef dat je echt afgelegen zit als er iets ernstigs gebeurt. Niet dat dit je met weerhouden om Raja Ampat te bezoeken, maar wel goed om rekening mee te houden. 

Vliegen naar Raja Ampat: Sorong

De toegangspoort naar de Raja Ampat eilanden is de stad Sorong in de provincie West-Papoea. Er gaan geen directe internationale vluchten. De meeste Indonesische luchtvaartmaatschappijen zoals Lion Air, Garuda, Air Asia en Wings Air vliegen vanaf Jakarta, Makassar, Ambon of Manado naar Sorong. Vanaf Amsterdam gaan vluchten naar bovenstaande steden, meestal met nog een tussenstop in Singapore, Kuala Lumpur (Maleisië), Abu Dhabi of Dubai. Een bekende hub in Indonesië is Bali, vanaf daar vlieg je het beste via Mandado of Makassar. UPDATE: sinds 2024 gaat er een rechtstreekse vlucht vanaf Bali naar Sorong met Garuda Airlines.

Bij aankomst op Sorong Airport wordt je overspoeld met taxichauffeurs die allemaal een slaatje uit je willen slaan. Ze vragen meestal rond de 100.000 IDR (€ 6), maar eigenlijk zou dit ritje naar de haven niet meer dan de helft moeten kosten. Heb je weinig bagage, kun je ook achterop een Ojek (motorfiets) springen voor zo’n IDR 20.000 (€ 1,20). Onderhandelen is vrij normaal in Indonesië, dus doe dat dan ook, anders betaal je standaard teveel. Tot slot heb je ook nog de optie om het vliegveld af te lopen naar de hoofdweg en daar de openbare gele minibus te pakken. Dit kost ongeveer IDR 5.000 (€ 0,30). 

Sorong naar Waisai

Er zijn verschillende mogelijkheden om vanaf Sorong naar Waisai / Raja Ampat te reizen. Welke optie het meest geschikt is voor jou, hangt o.a. af van je budget, tijd en reisschema. Wij hebben de veerboot genomen en vonden dit een prima manier van reizen. We hadden gelukkig goed weer. Om vanaf Sorong naar Raja Ampat te reizen, heb je drie opties:

Optie 1: Veerboot
De meeste reizigers gaan met de ferry (veerboot) van Sorong naar Waisai, de hoofdstad van Raja Ampat. De openbare veerboot doet er ongeveer twee uur over en kost IDR 100.000 voor economy class. Tickets haal je gewoon op de dag van de reis. De Bahari Express heeft een dagelijkse service die vrij betrouwbaar is. De tijden zijn meestal rond 09.00 uur en 14.00 uur, zowel vanaf Sorong als Waisai. Nadat je een Marine Park Permit hebt gehaald, wordt je al snel opgehaald door iemand van je homestay of resort (regel dit vooraf!)

TIP ♥ Afhankelijk van het weer of andere redenen, kunnen ferry’s ineens vertraagd zijn of worden ze zelfs geannuleerd. Op de heenreis is dat vaak niet zo’n probleem. Op de terugreis kan je hierdoor je internationale vlucht terug missen, dat wil je natuurlijk niet! Neem geen risico’s door op de dag zelf te reizen, maar pak de ferry een dag eerder terug naar Sorong. Valt er dan een ferry uit of deze vertraagd dan zit je niet meteen in de stress.  

Optie 2: Speedboot
De luxere accommodaties bieden vaak de optie om te reizen per speedboot. Dit gaat een stuk sneller, maar is ook velen malen duurder (honderden euro’s). Erg comfortabel is het ook niet, je zit vaak in een kleine binnenruimte. Reis je per speedboot dan wordt je direct naar je accommodatie gebracht en niet eerst naar de haven van Waisai. Niet echt een aanrader. 

Optie 3: Vliegtuig
Het was een tijdje mogelijk om in een half uur van Sorong naar Waisai (Marinda Airport) te vliegen met Wings Air voor 300.000 IDR (€ 18). Op het moment van schrijven, kunnen we deze vlucht helaas niet meer vinden. Wie weet is dit wel weer mogelijk in de toekomst, dus check vooraf aan jouw reis zeker deze mogelijkheid. Kies je voor deze optie, let dan op dat de meeste homestays je ophalen vanaf de haven in Waisai. Je dient dan nog zelf een taxi te pakken vanaf het vliegveld naar de haven (15 min / 8 km). Heb je weinig tijd, dan is vliegen een goede optie. Hou er rekening mee dat vluchten – net als ferry’s – ook ineens geannuleerd kunnen worden. 

Boottransfers in Raja Ampat

Behalve op het hoofdeiland Waigeo, zijn er geen wegen. De enige optie om je te verplaatsen van het ene eiland naar het andere eiland, is per boot. De boten die hiervoor gebruikt worden, zijn te vergelijken met de longtail boten uit Thailand. Gelukkig hebben de boten in Raja Ampat betere motoren en zijn ze een stuk stiller. Benzine is hier flink aan de prijs, en daardoor ook de boottochtjes. Het lijkt soms belachelijk veel wat je moet betalen voor een boottransfer, maar dat komt dus door de hoge benzineprijzen. Bespaar geld door met meerdere mensen te reizen en kosten te delen. Je betaald per boottransfer, niet per persoon. 

Vanaf de haven in Waisai ben je naar de meeste homestays en resorts ongeveer een uurtje onderweg. Om je een idee te geven van de kosten: een enkele transfer vanaf Waisai naar Beser Bay Homestay kost rond de 750.000 IDR (€ 45). Ben je van plan om meerdere eilanden te bezoeken en veel excursies te doen per boot, lopen je uitgaven al snel op. 

TIP ♥ – Regel je boottransfer naar je volgende accommodatie bij de homestay of het resort waar je op dat moment verblijft. Dit werkt veel beter en sneller dan wachten tot je wordt opgehaald door je nieuwe accommodatie. 

beste reistijd

Beste reistijd voor Raja Ampat

De beste reistijd voor Raja Ampat is van oktober tot april. Vanaf oktober tot december valt de minste regen en is het vaak het beste weer. Wij bezochten Raja Ampat in juli (regenseizoen is van juni t/m september) en hadden zowel hele mooie dagen als dagen met flink wat regen en hoge golven. Je moet ook een beetje geluk hebben, want het tropische klimaat is onvoorspelbaar. Voordeel daarvan was wel dat het een stuk rustiger was op de eilanden en de duikplekken. Nadeel is dat boten gecanceld worden bij slecht weer en je weinig kunt doen als het stormt. Al met al vonden wij reizen in het regenseizoen zo slecht nog niet, of we hebben gewoon geluk gehad.

Beste reistijd: duiken op Raja Ampat

Het is mogelijk om het hele jaar door te duiken op Raja Ampat, maar het liefste wil je natuurlijk een blauwe lucht, zon en spiegelglad, helder water. December tot maart zijn de piekmaanden om te duiken, de zee is dan kalm en het zicht onderwater prima. De temperatuur van het zeewater ligt rond de 28°C. Staat snorkelen of duiken met enorme manta’s op jouw bucketlist, bezoek Raja Ampat dan ergens tussen oktober en mei. Tijdens deze maanden migreren de mantaroggen naar Raja Ampat. De kans is dan groot dat je ze ziet, maar niet gegarandeerd. Check de duiklocaties Manat Ridge en Manta Sandy voor een ontmoeting met deze zwevende reuzen. Wil je de drukste periodes vermijden, maar nog wel goed weer, reis dan in april of oktober naar Raja Ampat. 

Goed om te weten: van mei tot september is er minder plankton in het water, waardoor je beter zicht hebt, maar minder kans op mantaroggen en walvishaaien. 

icon tip

Tips voor reizen naar Raja Ampat

Raja Ampat is een afgelegen bestemming in Indonesië en net even wat anders dan bijvoorbeeld de Komodo eilanden of Bunaken. Voordat je deze reis begint, is handig om een aantal dingen vooraf te weten. Dit zijn ons tips voor reizen naar Raja Ampat:

  • Plan vooruit
    Waar je in andere landen in Azië prima op de bonnefooi kunt reizen, is het voor Raja Ampat verstandiger om vooraf je accommodatie te reserveren. Communicatie is vaak lastig en boottochten zijn duur.

  • Beperk het aantal accommodaties
    Reizen tussen eilanden is behoorlijk duur en tijdrovend. We snappen dat je zoveel mogelijk van Raja Ampat wilt zien, maar het is zonde om veel reistijd te verliezen. Heb je 10 tot 14 dagen de tijd, kies dan maximaal drie accommodaties. Houd je van rust, kies dan Gam of Mansuar. Voor wat meer activeiten is Kri of Arborek een goede keuze. 

  • Sla muggenspray in
    Raja Ampat heeft een tropisch klimaat, waardoor er veel muggen zijn. Neem insectenwerende middelen en beschermende kleding mee.

  • Neem je eigen snorkelspullen mee
    Raja Ampat is wereldberoemd om de duik- en snorkelmogelijkheden. Het is handig als je al een duikbrevet hebt, al kun je deze ook ter plekke halen. Je kunt alles huren, maar een eigen snorkelset is toch wel heel fijn!

  • Respecteer het milieu
    Helaas heeft ook Raja Ampat last van plastic afval en vervuiling. Help mee door zo min mogelijk wegwerpplastic te gebruiken het milieu te respecteren. Veel accommodaties verzamelen dagelijks het afval dat aanspoelt op het strand, help ook een keertje mee. Vermijd het aanraken van koraal, neem geen souvenirs mee zoals schelpen en koraal en gebruik reefsafe zonnebrand om beschadiging aan het koraal te voorkomen.

  • Neem voldoende contant geld mee
    Hoewel sommige accommodaties en duikcentra creditcards accepteren, raden we aan om voldoende contant geld mee te nemen. ATM’s zijn er bijna niet in Raja Ampat. Neem genoeg contant geld mee voor je accommodatie, vervoer maaltijden en excursies.

  • Respecteer de lokale cultuur
    Raja Ampat heeft een rijke culturele achtergrond. Wees respectvol naar de lokale bevolking, volg de gebruiken en tradities, en vraag toestemming voordat je foto’s van mensen maakt.

  • Neem essentials mee
    Aangezien je ver van de bewoonde wereld zit, is het slim om spullen zoals medicijnen, een verrekijker, en een waterdichte tas.

  • Onderhandel over de prijs van excursies
    Homestays hebben vaak vaste prijzen vast voor excursies, maar toch valt er vaak nog te onderhandelen, vooral als je met een grotere groep bent.

  • Breng snacks mee
    Ben je een grote eter of heb je vaak honger? Neem voor de zekerheid wat extra snacks mee zoals mueslirepen of een zak noten. Bij sommige homestays krijg je minder eten dan je gewend bent. Laat trouwens geen eten slingeren in of rondom je hut, want voor je het weet, zit alles onder de mieren! Wil je ter plekke een koud Bingtang biertje of snacks, dan is er vaak in een van de lokale dorpen een winkeltje waar je dit kunt kopen. 
paradijs raja ampat

*In dit blog staan enkele affiliate links. Als je op een link klikt en iets koopt, verdienen wij een kleine commissie, zonder dat het jou extra kost. Zo kunnen we blijven reizen en onze beste tips en ervaringen met je delen. Alvast bedankt voor je steun en het volgen van onze reisavonturen!

Liefs, Lizette & Leon

Wil je meer weten over Raja Ampat of heb je vragen of advies nodig voor één van jouw reizen? Volg ons op InstagramTiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

Een van de beste boeken om mee te nemen op jouw reis is de Lonely Planet Indonesië. Zo ben je goed voorbereid en haal je alles uit je reis.