Een leven als digital nomad in Indonesië klinkt erg aantrekkelijk, maar is dat het ook? Het eiland Bali is een populaire hotspot voor iedereen die ervan wil proeven. Maar ook andere bestemmingen waaronder Mexico en Thailand trekken veel mensen die reizen en online werken combineren. Wij hebben dit ook een tijd gedaan, maar misten toch een thuisbasis. Zie jij een leven als digital nomad wel zitten? Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en meer over hun leven te weten komen.
Bas en Fleur zitten momenteel op Bali, waar ze volop genieten van hun leven als digital nomads. Ze delen al hun tips op Instagram en op hun reisblog. Nieuwsgierig hoe hun leven er momenteel uitziet en wat de plannen zijn? Lees snel het blog.
Even voorstellen
Hi, wij zijn Bas en Fleur! Beiden 26 jaar oud en komen uit Oisterwijk, een klein dorp in de buurt van Tilburg. We hebben op dezelfde basisschool en middelbare gezeten en zo hebben we elkaar dan ook leren kennen. Bas heeft Commerciële Economie gestudeerd en heeft daarna een aantal jaar fulltime als strategisch inkoper gewerkt voordat we begonnen met Ongekende Weg en reizen. Fleur heeft Ruimtelijke Vormgeving en Business Innovation gestudeerd en heeft als grafisch- en productontwerper gewerkt. Onze gezamenlijke passie voor verre reizen is ontstaan in 2017. Toen moest Fleur Bas meesleuren naar Thailand voor onze eerste reis buiten Europa. We kunnen wel zeggen dat Bas daarna ook verkocht was. We hebben tot nu toe voornamelijk door Zuidoost-Azië gereisd samen.
Favoriete bestemming
Indonesië is by far onze favoriete bestemming. De ontzettend vriendelijke locals, de prachtige natuur en cultuur, het heerlijke eten en de enorme diversiteit. In Indonesië hebben we ‘pas’ Sumatra, Java, Bali, Lombok en Flores bezocht en met in totaal 6.000 bewoonde eilanden valt er hier voor ons nog een hoop te ontdek
Wat voor type reizigers zijn jullie?
Onze manier van reizen is door de jaren heen zeker veranderd. Nu omschrijven wij onszelf als de zogenoemde ‘slow travellers’. Waar sommigen de behoefte voelen zoveel mogelijk landen van hun lijstje ‘af te vinken’ vinden wij het fijn langer op een bestemming te blijven, of er vaker terug te komen. Door langer op één plek te blijven leer je meer over de cultuur, de specialiteiten uit de keuken, kijk je wat verder dan de bekende bezienswaardigheden en bezoek je waarschijnlijk net die ene ‘verborgen plek’ waar je anders geen tijd meer voor had. Ons motto is nu: door minder te bezoeken zie je veel meer!
Voor ons is de ideale bestemming er eentje die veelzijdig is. We nemen Thailand even als voorbeeld. In het noorden vind je prachtige natuur en de indrukwekkende cultuur, je hebt de metropool Bangkok en in het zuiden heb je fantastische tropische eilanden met hagelwitte stranden en helderblauw water. Wij vinden het geweldig dat je in een paar weken zo veel verschillende dingen kan zien en doen. Dat maakt voor ons écht de bestemming. Daarnaast helpt het trouwens ook heel erg als het land een goede lokale keuken heeft. Specialiteiten proeven op elke hoek van de straat is ook een van onze favoriete bezigheden.
Leven als digital nomad
Reizen en werken combineren kan soms best een uitdaging zijn. Zeker bij ons, waar reizen en werk best vaak in elkaar overlopen. Helaas kunnen we (nog) niet rondkomen van alleen onze inkomsten uit ons reisblog Ongekende Weg. Dat betekent dat we daarnaast beiden ook als freelancer werken voor Nederlandse opdrachtgevers. Fleur momenteel vooral als creatief ontwerper en Bas hoofdzakelijk als copywriter. Beide beroepen die goed online uit te voeren zijn. Inmiddels proberen wij het werken en reizen te combineren door 2x zo lang op een bestemming te blijven dan dat internet ons aanbeveelt. Dat geeft ons de rust en ruimte om van alles mooie foto’s en video’s te maken, activiteiten en bezienswaardigheden in de omgeving te kunnen zien en daarnaast tijd over te houden om aan Ongekende Weg en onze freelance klussen te werken.
Een dag uit jullie leven op reis
In Indonesië komt de zon vroeg op en gaat deze ook redelijk vroeg weer onder. We zijn hier meer gaan leven naar het daglicht. Daarom staan we eigenlijk altijd vroeg op. We starten de dag met een kop koffie en het maken van een ontbijtje bij onze accommodatie. Als de surfcondities het toelaten, begint Bas zijn dag meestal in het water. Tot de middag werken we vaak bij ons verblijf en gaan daarna lunchen bij een lokaal restaurant. Na onze lunch verplaatsen we ons meestal naar een koffiebar of co-working. Tegen zonsondergang stoppen we onze laptops weg en rijden we naar het strand voor een (bijna) dagelijkse strandwandeling. Ook in de avond eten we meestal bij een lokaal restaurant (we houden nou eenmaal allebei heel erg van Indonesisch eten). Vervolgens gaat Fleur vaak nog sporten en daarna chillen we een beetje of kijken we nog een serie voordat we gaan slapen.
Werkroutine
We hebben vanuit onze opdrachtgevers geen vaste werktijden. Omdat Indonesië ‘voorloopt’ op de tijd, zijn wij vaak al klaar met werken voordat in Nederland de dag is begonnen. Dat werkt eigenlijk heel fijn. We proberen een klein beetje routine aan te houden. Dat betekent: weekend is ook écht weekend. Dat betekent niet dat we ons aan vaste weekenddagen houden maar wel proberen we twee dagen per week niet met ons werk bezig te zijn. Als het op een dinsdag lekker weer is dan scooteren we naar – een voor ons – nieuwe plek, regent het op een zondag dan kan het zomaar zijn dat we de hele dag achter ons laptop zitten.
Voor- en nadelen van fulltime reizen
Als je in de gelegenheid bent om te kunnen reizen dan raden wij dat natuurlijk iedereen kei-hard aan! Afwisselend zul je rijkdom en armoede zien, natuur en vervuiling, wereldwonders en werelddompers. Je leert dat rijkdom hem niet in geld zit maar in ervaringen en iedere cultuur breng je weer iets bij. Hierin zitten wat ons betreft de échte wijze lessen die je niet op school leert.
Fulltime reizen is daarentegen zeker niet voor iedereen weggelegd. Je bent veel onderweg, je leeft uit een tas met een minimaal aantal spullen, veel contacten zijn maar voor korte tijd en je bent en blijft eigenlijk overal ‘de toerist’. Je bent vaak zoekende naar de leukste plekken, manieren van vervoer of simpele dingen als waar je je boodschappen gaat doen, dat kan best vermoeiend zijn.
Eigen reisblog
Reisblogger is natuurlijk een geweldig beroep. Je bezoekt de mooiste plekken en probeert die samen met jouw ervaringen zo goed mogelijk vast te leggen. Jouw beelden en content leveren uiteindelijk verdiensten op. Het is echter een hele lange (Ongekende) weg! Er zijn al heel wat goede reisblogs waardoor het, zeker in het begin, lastig is om ertussen te komen. Bij ons heeft het zeker 2 jaar geduurd voordat we wat begonnen te verdienen en samenwerkingen konden doen. Het schrijven van één blog duurt gemiddeld tussen de 6 tot 8 uur en je hebt veel blogs nodig wil je een beetje op gaan vallen op Google! Daarnaast moet je ook foto’s en video’s maken en ontkom je ook niet meer aan actief zijn op social media.
Een veelzijdige functie
Bas zijn functietitel zou eigenlijk moeten zijn: eigenaar, SEO-specialist, blogger, dronepiloot, mister finance, en Tiktok creator en die van Fleur: eigenaar, websitebouwer, fotograaf, videograaf, ontwerper, marketeer en social media tovenaar. Haha! We hebben onszelf alle nodige tools aangeleerd en daardoor is de grootste investering vooral tijd. Geldinvestering zit hem vooral in dure apparatuur zoals een goede camera, telefoon en drone en ook licenties op software zoals Adobe, een website hosting en SEO-tools.
"Dat ons werk zo gevarieerd is en dat we het vanuit heel veel mooie plekken kunnen en mogen uitvoeren maakt het voor ons dat we dit nog héél lang willen doen. Een ding is zeker: een reisblog is een marathon, geen sprint!"
Bijzondere ervaring op reis
Een ervaring die we nooit meer zullen vergeten was op het Indonesische eiland Flores. We waren met onze scooter onderweg vanuit Labuan Bajo verder het binnenland in. Onderweg begon het te regenen en stapten wij in een dorpje van onze scooter af om te schuilen. Dat ze hier nog nooit toeristen hadden gezien werd al snel duidelijk. Zeker 20 locals kwamen naar buiten gerend om ons van een afstandje aan te staren. Een van hen sprak een klein beetje Engels en nodigde ons uit om bij hem binnen te wachten tot de bui over was.
Eenmaal onderweg naar het huis bleek dat ze daar een verjaardag aan het vieren werden. Een echte ‘kringverjaardag’ zoals we dat in Nederland noemen. Alleen werd nu niet de jarige in het midden gezet maar wij. Daar zaten we dan op onze stoel, een hele familie om ons heen, niemand die wat durfde te zeggen maar ons wel van top tot teen aanstaarde. Je kunt je voorstellen dat die minuten daarbinnen héél erg lang duurde. De man die Engels sprak nodigde ons uit te blijven voor de koffie en lunch. Dat aanbod hebben we (ondanks dat het een heel lief gebaar was) toch maar afgeslagen. Sindsdien zijn we heel fanatiek de Indonesische taal gaan leren waaronder het lied ‘lang zal ze leven’. Als we nog een keer zo in het middelpunt staan dan maken we er maar een showtje van!
Een grappig moment in Mexico
Haha, we hebben zoveel meegemaakt dat het moeilijk is er één te kiezen. Een grappig moment was in Mexico. We waren een paar dagen op een heel remote surfersplekje geweest en terug onderweg naar de kustplaats Puerto Escondido. We waren afgezet in een dorpje en moesten vanaf hier nog 1 taxi regelen die ons af moest zetten bij onze eindbestemming. Bij de taxistandplaats zaten zeker 20 -vrij gezette- Mexicanen te chillen en te wachten bij hun taxi’s. Wij hadden verwacht dat ze zaten te springen om twee toeristen een taxirit te kunnen geven. Maar toen wij in gebrekkig Spaans aan ze vroegen of zij ons af konden zetten, zeiden ze allemaal in koor: “nee’. Op de vraag: “waarom niet?” (hé, het is immers toch hun beroep) antwoorden ze dat het vandaag te warm was om te werken… Uiteindelijk hebben we via ons verblijf een taxi moeten regelen. Achteraf kunnen we hier heel hard om lachen, dat tropenrooster past ook wel een beetje bij ons.
Let’s talk money
We kunnen wel zeggen dat dit een van de meest gestelde vragen is. En super cliché, maar er is geen goed antwoord. De gemiddelde kosten per maand ligt volledig aan je reisstijl. Wij zijn op Bali momenteel nog geen €1.500 per maand kwijt met z’n tweeën. Dit is als onze focus vooral op werk ligt en we geen tours of excursies doen. Daarnaast huren we bijvoorbeeld onze scooter voor lange termijn en is dit ook de enige manier hoe we ons verplaatsen. We slapen in een simpele maar ruime kamer in een guesthouse in het centrum van Canggu. We eten een tot twee keer per dag buiten de deur, Fleur heeft een sport abonnement, we drinken geregeld een biertje ergens en doen altijd leuke dingen in het weekend.
Als we echt aan het reizen zijn (wat er weer aan zit te komen) gaat dit bedrag al snel richting de €2.000 per maand. Dit komt omdat het transport vaak een van de duurste en onvermijdelijke kosten is tijdens het reizen.
Grootste kostenpost
Accommodatie en vervoer zijn altijd onze grootste kostenposten tijdens het reizen. Een accommodatie hoeft voor ons zeker niet heel fancy te zijn. We slapen wel altijd in een privékamer en letten vooral op de hygiëne en locatie. Eten doen we het liefst bij echte lokale tentjes. Waar sommige mensen denken dat ze al een voedselvergiftiging krijgen door er alleen al naar te kijken en de menukaart zo’n 30 spelfouten bevat 😉
Een klein deel van onze kosten op reis wordt gedekt door ons werk met Ongekende Weg, een deel van onze freelance klussen en een deel van onze spaarrekening. We hebben in eerste instantie erg lang gespaard om te kunnen reizen en daarvoor ook de nodige dingen moeten laten in ons leven. We hebben in Nederland geen auto, woning of andere grote vaste lasten.
Handige reistips
De reis tip die we iedereen mee willen geven is: bespaar niet op ervaringen! Wil je gaan skydiven boven Great Barrier Reef? Doen! Je duikbrevet halen op Koh Tao? Morgen beginnen! Slapen in dat ene verblijf wat je al jaren voor ogen hebt? Boeken! Veel mensen reizen met een dagbudget waarvoor ze dit soort ervaringen laten schieten. Maar wij proberen altijd bij onszelf na te gaan: “Kom ik hier ooit nog terug of vind ik ergens op de wereld een soortgelijke ervaring?”. Als het antwoord “nee” is op deze vraag dan moet je het dus meteen gaan doen. Het is zonde om je reis zo lang mogelijk te rekken. Uiteindelijk besef je dat je veel liever (iets eerder) thuiskomt met heel veel mooie ervaringen op zak. Die houden je reisherinneringen namelijk levend en daar kun je het nog jaren over hebben!
Ook hebben wij gemerkt dat als je al 10 zinnen van een taal spreekt, je echt heel veel voor elkaar kan krijgen. Begin maar vast aan die Duolingo streak voor je naar een nieuwe bestemming vliegt. Het spreken van de taal tovert altijd een glimlach op iemand zijn gezicht. Daarnaast heeft het, zeker in afgelegen gebieden in Indonesië, ons echt heel erg geholpen.
What's next?
We verlaten nu na een halfjaar weer Indonesië en gaan voor drie volle dagen naar Singapore om vervolgens een maand te gaan crossen met een tuktuk door Sri Lanka. We zijn eigenlijk helemaal niet zo van het plannen dus daarna ligt alles nog open. We hebben het erover om dit jaar nog Taiwan te bezoeken, een langere tijd vanuit Maleisië te gaan werken en na de zomerperiode met een camper meer van Zuid-Europa te gaan ontdekken. Maar we leven echt van dag tot dag dus het kan morgen alweer anders zijn.
Hoe ziet jullie droomleven eruit?
Dan worden we natuurlijk de grootste reisblog van Nederland en België en werken we fulltime aan Ongekende Weg. We worden er allebei heel blij van om anderen te inspireren met reisverhalen en Ongekende Wegen te ontdekken. Dit blijven we dan ook doen totdat we ons doel hebben bereikt! We hebben nog zoveel wat we de komende jaren willen doen en delen. Zo willen we graag nog eens naar Japan, unieke bestemmingen binnen Europa uitlichten en meer van Midden- en Zuid-Amerika zien. Daarnaast hopen we ons aanbod aan handige reisproducten te kunnen uitbreiden. Zo hebben we al een paspoorthoes die we met een lokale ondernemer op Bali hebben gemaakt. We hopen zo veel meer lokale samenwerkingen over de hele wereld te kunnen doen!
Momenteel kunnen we niet gelukkiger zijn met hoe onze dagen eruitzien. De komende jaren zullen bestaan uit afwisselend een lange reis, stedentrips en tijd in Nederland met familie en vrienden. We zouden daarnaast graag binnen een aantal jaar ergens een echt ‘thuis’ hebben om tussen het reizen naar terug te keren. Maar wat ‘thuis’ is, is voor onszelf ook nog een vraag waar we het antwoord niet op weten.
Wat een gave reisplannen hebben Bas & Fleur zeg. Zo tof om te zien dat ze hun dromen achterna jagen en DOEN! Want dat is wat er vaak gebeurt; excuses, smoesjes en uitstelgedrag om maar niet je baan op te zeggen of die droomreis te maken. De kostbare tijd tikt door en je leeft maar één keer (althans, voor zover we weten), dus kom in actie! We zijn erg benieuwd naar jouw dromen, en vinden het leuk als je dit deelt in een berichtje hieronder.
Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten en volg ons op Instagram, Tiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!
Nog meer reisverhalen:
Met een zelfgebouwde camper op pad: ultieme droom?
Een vanlife is populair, ook Roland en Carlien reizen door...
Liefde voor reizen: van Noorwegen tot Thailand!
Richard en Simoné gebruiken al hun vakantiedagen om te reizen,...
Dit koppel wil zoveel mogelijk van de wereld zien!
Lukas en Lore reizen al 9 jaar de wereld rond...
Een leven als digital nomad in Indonesië: hoe ziet dat eruit?
Lijkt het jou ook wel wat om als digital nomad...