Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Sint Maarten: Sofie woont op een Caribisch eiland!

Sint Maarten reisblog

Wonen op een tropisch eiland, wie wil dat nou niet? Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en krijg je een kijkje in hun leven. Momenteel is reizen nog steeds lastig en we hopen dat er snel verandering in komt. In de tussentijd kun je even wegdromen bij de reisverhalen en foto’s.

Bij reisblogger en avonturier Sofie is het reizen met de paplepel ingegoten. Momenteel verblijft ze voor langere tijd op Sint Maarten! Benieuwd naar wat ze allemaal meemaakt? Volg haar reisblog of Instagram en lees snel verder….

Even voorstellen

Hi! Ik ben Sofie en ik ben 27 (bijna 28) jaar. Momenteel woon ik op het Caribische eiland Sint Maarten en hiervoor heb ik al heel veel gereisd! Het reizen is mij met de paplepel ingegoten, mijn ouders zijn ook echte reizigers. Totaal heb ik al 41 landen bezocht over de hele wereld. Vanuit Sint Maarten probeer ik zoveel mogelijk van de Caribbean te zien en hopelijk ook nog wat van Zuid-Amerika. Helaas ben ik midden tijdens de pandemie geëmigreerd dus was reizen eerst een tijd niet mogelijk. Nu is er al meer mogelijk, maar de vliegtickets vanaf Sint Maarten zijn over het algemeen heel duur (zelfs naar een eilandje als Saba, wat 15 min vliegen is, betaal je al snel zo’n 200 dollar!).

Afgelopen jaar heb ik daarom voor het eerst van mijn leven een cruise gemaakt, waarbij ik vier eilandjes in de Caribbean bezocht! Dit waren Barbados, Grenada, Saint Lucia en St. Kitts & Nevis. Verder ben ik al een aantal keer op Curaçao geweest, op buureilandje St. Barth, in Florida (dat vanaf hier maar 3 uur vliegen is!) en staan Puerto Rico en Bonaire op de planning! Naast het reizen zelf blog ik ook graag over reizen op www.reisjevrij.nl.

sofie Sint Maarten
Sint maarten uitzicht

Wat voor type reiziger ben je?

Ik zou mijzelf omschrijven als een actieve reiziger. Vakanties waarbij je alleen maar op het strand ligt, zijn niets voor mij. Ik wil zoveel mogelijk zien en doen. De bestemmingen zijn dus altijd wel bijzonder en hebben voldoende bezienswaardigheden! Ik hou ervan om rond te reizen, dus ik kijk ook of er leuke routes te maken zijn in de landen. Ik vind het belangrijk dat ik nieuwe dingen kan ontdekken en het liefst plekken die nog niet door het massatoerisme bezocht wordt. Dit is tegenwoordig wel lastig!

Reizen en werken op Sint Maarten

In het buitenland wonen heeft altijd op mijn verlanglijstje gestaan, maar lang wist ik niet hoe ik dat zou doen. Ik studeerde rechten en heb tijdens de studie al eens gekeken om in het buitenland te studeren, maar helaas lukte dit niet. Het was misschien ook niet heel slim om Nederlands recht te gaan studeren, want daar heb je in het buitenland niet heel veel aan. Na mijn studie ging ik aan het werk bij de overheid. Daar werden ook vacatures op de Caribische eilanden die onder het Koninkrijk der Nederlanden vallen, dus Aruba, Bonaire, Curaçao, en Sint Maarten gedeeld. Op een gegeven moment kwam er een vacature vrij en dacht ik: het is nu of nooit. Ik was net getrouwd, we hadden nog geen koophuis of kinderen of andere zaken dat ons bond aan Nederland en de corona was net begonnen. Een goede periode dus om er even tussenuit te piepen!

Verhuizen naar Sint Maarten

Ik heb gesolliciteerd en na een aantal rondes werd ik aangenomen. Het plannen vond ik wel een heel gedoe… Je gooit echt je hele leven om. We hebben onze huur opgezegd. Veel van de meubels hebben we verkocht. Deels omdat we gemeubileerd zouden gaan huren op Sint Maarten, deels omdat veel elektrische apparaten hier niet zouden werken (op 110 volt ipv 220 volt). Mijn werk regelde de tickets en we mochten een container vullen met spullen. Het was best lastig om te kiezen wat je wel en niet meeneemt. We waren nog nooit op Sint Maarten geweest en wisten niet precies in wat voor huis we terecht zouden komen. Ook maakte Covid het ons nog heel lastig!

Reizen tijdens Covid

Wij zouden precies vertrekken toen al het vliegverkeer plat werd gegooid in de hele wereld. Onze huur was al opgezegd, dus we zijn tijdelijk bij onze ouders ingetrokken. Uiteindelijk kregen we op een woensdag te horen dat we de vrijdag op een speciale vlucht naar Sint Maarten gezet konden worden, dus dit was ineens heel snel schakelen. Bij aankomst moesten we 14 dagen in quarantaine (testen was toen nog helemaal niet zo’n ding) en daarna konden we eindelijk het eiland ontdekken en zien waar we de komende jaren zouden wonen!

cactus caribbean

Een hoop plannen & organiseren

Andere dingen die je moet regelen zijn het opzeggen van verzekeringen, telefoonabonnementen, uitschrijven uit Nederland en daarbij een bewijs van uitschrijving ontvangen want die heb je nodig bij het inschrijven in het nieuwe land.
En dan… moet je een heel nieuw bestaan opbouwen in een vreemd land. Een huis zoeken, een auto, je inschrijven en een ID bewijs aanvragen, een bankrekening openen… Daar komt dan nog bij dat je niet weet hoe alles hier werkt of dingen niet zo snel weet te vinden. Hoe zet je de auto bijvoorbeeld op jouw naam als je er één hebt gekocht?

Dit is een langdurig proces (vooral op de Caribbean) en was soms best lastig, vooral omdat dingen echt heel anders gaan dan in Nederland. Een bankrekening kun je bijvoorbeeld pas openen als je ingeschreven staat en daar gaat best wat tijd overheen. Ondertussen moet je wel je huur al betalen…. Hoe ga je dit doen?! Een huis zoeken kan ook lastig zijn. Welke wijken zijn goed en welke niet? Mijn ervaring is dat je met dit soort dingen vooral veel om je heen moet vragen. Er zijn allemaal mensen die dezelfde fasen als jij hebben beleefd en je op weg kunnen helpen!

Een dag uit je leven op Sint Maarten

Doordeweeks is het eigenlijk heel ‘saai’ en niet heel anders dan een leven in Nederland. Het is niet dat ik iedere dag op het strand lig! Ik heb een normale baan van 40 uur. Ik sta wel eerder op dan in Nederland, de wekker staat meestal om 6:30 uur. Dan ga ik douchen en koffie drinken met mijn man, die vanuit huis werkt. Ik probeer aan yoga te doen maar dat mislukt vaker dan dat het lukt…. Rond 8:00 probeer ik op het werk te zijn en dan werk ik de hele dag. Ik werk in een leuk team en op woensdag lunchen we meestal samen, heerlijk om dan even buiten te zijn! Ik werk in de hoofdstad van de Nederlandse kant van Sint Maarten, dus als ik in de pauze even naar buiten loop heb je meteen een vakantiegevoel. Iedere dag meren er meerdere cruiseschepen aan dus je loopt ook tussen de toeristen! Tijdens Covid was dit eerst natuurlijk wel anders, toen leek Philipsburg net een spookstad…

haven Sint Maarten

Sint Maarten: een veelzijdig eiland

Na het werk ga ik soms sporten, je hebt hier gewoon sportscholen, of hiken. Er zijn hier superveel plekken waar je mooi kunt hiken! Ik heb hier ook een hond genomen dus die kan dan lekker mee. En daarna koken, Netflixen en naar bed!
De weekenden zijn spectaculairder, die zijn gevuld met lekkere stranddagen, uiteten en feestjes. Je bouwt hier snel vriendschappen op en er is altijd wel ergens wat te doen. Omdat het zo klein is, kom je vaak dezelfde mensen tegen. Ook leuk is het als er visite uit Nederland is, die kun je dan alles laten zien!

Voor- en nadelen van het wonen op Sint Maarten

Het grootste voordeel vind ik gewoonweg het leven hier. Het is een cliché, maar alles gaat rustiger hier. In Nederland moet alles snel, dingen moet van tevoren geregeld worden, agenda’s zitten wekenlang vol… Hier weet ik vaak gewoon vrijdags nog niet precies wat ik dat weekend ga doen. Ik zie het wel en er komen vanzelf leuke dingen op je pad. En zo niet, dan kun je heerlijk rustig een dagje naar het strand. Ook op mijn werk merk ik dat dingen rustiger zijn. Nu is het natuurlijk ook allemaal een stuk kleinschaliger dan in Nederland, dus zo gek is het niet. Maar wel een groot voordeel! Het blijft speciaal om een tijdje in het buitenland te wonen, Nederland lijkt ineens heel saai. Ik ontdek hier nog genoeg nieuwe plekjes en dat houdt het leuk. Vooral omdat het zo toeristisch is hier, is er iedere dag wel wat te doen en zijn er altijd mensen.

stad Sint Maarten
strand Sint Maarten

Het leven op een Caribisch eiland

Minder leuke dingen zijn natuurlijk dat je familie en vrienden in Nederland mist. Sommigen komen op bezoek, maar dat is natuurlijk maar eens in de zoveel tijd. Je mist verjaardagen, geboortes, feestdagen… We proberen veel via Skype bij te wonen maar dit is toch niet hetzelfde (lekker Sinterklaas vieren om 15:00 in 30 graden). Het is ook lastig om contact te blijven houden met mensen in Nederland. Je bouwt een leven op en hebt je eigen dingetjes, net zoals zij in Nederland. En dan is er nog het tijdverschil. Als ik klaar ben met werken, liggen de meesten in Nederland al te slapen. Verder kan het soms lastig zijn om een heel nieuw bestaan ergens op te bouwen zonder dat je de cultuur en het land kent. Zoals eerder al gezegd moet je alles weer opnieuw uitvinden en opzoeken. En eerlijk: ik mis de koude dagen en sneeuw ook wel! Kerst is hier niet hetzelfde.

Van juni tot november is het orkaanseizoen. Dit kan best eng zijn. Gelukkig heb ik nog geen orkaan meegemaakt, maar wel een aantal keer dat er werd gewaarschuwd dat er eentje onderweg was. Je moet in die maanden een voorraad aan eten in huis hebben en voorbereid zijn. De stroom kan uitvallen voor langere tijd en je kunt geen water hebben.

Let’s talk money

Leven op Sint Maarten is duur, heel duur. Ik betaal nu $1230 aan huur voor een studio (wel een hele mooie en ruime studio met prachtig uitzicht, en toegang tot een gemeenschappelijk zwembad). Eerder betaalden we zelfs $1650, maar dit was een huisje met twee slaapkamers. Dit is exclusief water en elektra, dat rond de $70-100 per maand ligt, maar wel inclusief internet. Boodschappen zijn prijzig, en dan doen wij niet eens heel gek! We zijn sowieso rond de $ 150 per week kwijt aan boodschappen. Tanken is gelukkig niet heel duur, ik denk dat dit gemiddeld $ 100 per maand kost. De autoverzekering betaal je één keer per jaar voor een heel jaar, alsmede de wegenbelasting. Verder betaal ik $15 per sportles minimaal een keer in de week.

Je maakt het zo gek als je zelf wilt

Afhankelijk van wat ik in het weekend doe, kan ik ook in het weekend wel veel uitgeven. Ga je bijvoorbeeld een hele dag op een strandbedje liggen met een flesje wijn en een lunch, en ga je die zondag nog uiteten, dan geef je zo $200 in een weekend uit. Andere weekenden gaan we gezellig met onze koelbox op het strand zitten en koken we thuis, dat is natuurlijk veel goedkoper. Soms doen we leuke excursies, zoals een dagje op een boot. Als local krijg je wel korting op dit soort toeristische activiteiten, maar het blijft prijzig. Ook houden wij ervan om te duiken, dat proberen we één keer in de maand te doen. Ik schat dat ik gemiddeld rond de $ 2500 per maand kwijt ben aan dit alles. De ene maand wat meer dan de andere maand.

Geluk zit in kleine dingen

Verder ga ik natuurlijk ook wel eens shoppen of heb je onverwachte kosten voor bijvoorbeeld de dierenarts of als er iets met de auto is. Daarnaast probeer ik te sparen voor reisjes, die zoals eerder gezegd ook best duur kunnen zijn. Ik ben sinds ik geëmigreerd ben wel veel minder materialistisch geworden. We gingen met weinig spullen weg, en eigenlijk heb je maar heel weinig nodig. Ook shop ik veel minder, kleding gaat hier minder lang mee dus wordt ook minder waard.

Uiteindelijk draag je wat het lekkerst zit. Daar bespaar ik wel mee. Hier kun je ook niet zomaar even wat bestellen op Zalando wat de volgende dag binnenkomt, dat scheelt. En als we een weekend willen besparen, zijn we ook al heel blij als we een dagje met de hond en een flesje wijn op het strand zitten. Geluk hoeft niet duur te zijn! Hou daar dus rekening mee als je wil emigreren. Je kunt zeker ook nog wel wat goedkoper wonen om geld te besparen, maar let wel in welke wijk je dan terecht komt.

vliegtuig Sint maarten
palmbomen eiland

Op vakantie naar Sint Maarten

Ik raad aan om eens een bezoekje te brengen aan Sint Maarten. De meeste mensen kennen het eiland niet eens! Ik krijg vaak de vraag hoe het op Curaçao is, maar daar woon ik dus niet eens. De meesten kennen de ABC eilanden nog wel, maar Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius niet. Dit terwijl ik persoonlijk Sint Maarten leuker vind dan Curaçao! Curaçao is erg Nederlands, er wordt Nederlands gesproken, er komen veel Nederlandse toeristen.

Op Sint Maarten vind je nog de echte Caribische sfeer, net zoals de andere eilanden in de Caribbean. De voertaal is Engels en er wonen heel veel mensen van verschillende nationaliteiten. Ook wonen op Sint Maarten maakt dat specialer, je hebt echt het gevoel alsof je in het buitenland woont en maakt kennis met een hele nieuwe cultuur. Ik blog veel over de mooiste stranden, bezienswaardigheden en andere handige info over Sint Maarten!

Als je de mogelijkheid krijgt om een tijdje in het buitenland te gaan wonen: zeker doen! Het is echt een hele ervaring en dit weegt op tegen alle mogelijke nadelen. Zoals gezegd zou ik zeker aanraden om Sint Maarten eens te bezoeken, of een rondreis te maken door de Caribbean.

What’s next?

In principe ben ik voor drie jaar naar Sint Maarten gekomen, maar nu ik hier zit, kijk ik gewoon hoe lang ik wil blijven. Vooral nu in Nederland de pandemie nog een grote rol speelt, heb ik op dit moment niet de behoefte om terug te gaan. Ik zou zelfs na Sint Maarten nog wel een aantal maanden op een ander eiland, zoals Bonaire, willen wonen! Verder probeer ik vanaf hier zoveel mogelijk reisjes te maken, vooral naar landen die je niet zo snel vanuit Nederland bezoekt. Ik zou graag het eiland Dominica nog bezoeken, net als de Bahama’s. Ook moet ik nog Saba, Anguilla en Statia bezoeken! Deze eilanden liggen heel dichtbij, maar waren bijna ontoegankelijk tijdens de corona.

chillen strand
sofie reizen

Hoe ziet je droomleven eruit?

Het liefste zou ik voor altijd rond willen reizen en als digital nomad leven, maar ik heb nog niet echt goed uitgezocht hoe dit mogelijk is. In ieder geval niet met het huidige werk dat ik doe! Dat zou dus betekenen dat ik dat werk op moet geven en ik weet ook niet of dat is wat ik wil. Een alternatief is dus om te blijven werken, maar zoveel mogelijk vrij nemen ofwel soms onbetaald verlof om lang te kunnen reizen. Ik ben er nog niet helemaal uit en leef met de dag, voorlopig zit ik hier nog!

zonsondergang tropisch eiland

Wat een super leuk gastblog weer! Het lijkt ons heerlijk om voor een langere tijd om een tropische eiland te wonen en werken. Wil je graag voor een paar maanden op reis en online je inkomen verdienen? Lees dan eens dit blog

Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten of volg ons op Instagram.


Zit jij momenteel ook in het buitenland of op een tropische bestemming en wil je jouw verhaal delen met andere reisgekkies? Stuur ons dan een mailtje en wie weet staat jouw reisverhaal hier ook!

Nog meer reisverhalen