Ben jij net als ons helemaal gek van duiken op tropische bestemmingen? Bonaire is het ideale eiland voor al je duikavonturen. Ga op pad met een gids die je de beste plekken laat zien. Nog veel leuker (en leerzamer) is om zelf op pad te gaan. Huur een auto, gooi je duikspullen achterin, rijd naar een strandje en loop het warme water in. Het koraalrif begint meestal op een paar meter diep, niet ver van de kust af. Navigeren is niet lastig. Je volgt het rif tegen de stroming in en keert om met de stroming mee bij een halve tank.
Wij doken voor de eerste keer zonder duikgids en dat was best spannend! Maar na een aantal duiken groeit je zelfvertrouwen en is het super leuk. Wil jij ook duiken op Bonaire? Dit zijn volgens ons de beste duikspots, in willekeurige volgorde.
TIP ♥ – Wij gebruiken het boek “Duikgids Bonaire” om onze duiken te plannen. In dit boek staan meer dan 100 duiklocaties verdeeld over heel Bonaire. Inclusief handige kaartjes en informatie wat er te zien valt.
In dit blog:
Hilma Hooker
Een populaire duikplek, vanwege een enorm wrak (70 meter lang) dat vlak voor de kust ligt. Het gezonken schip ligt tussen de 18 meter en 30 meter diep en er is van alles te zien. Wil je zoveel mogelijk tijd bij het wrak besteden, zwem dan naar de boei die erboven hangt. Zo bespaar je kostbare lucht en daal je in één rechte lijn af. Rondom het wrak hangen regelmatige grote tarpons rond, ook zagen wij barracuda’s en een groene murene. Op 30 meter zit links voor het wrak een groepje zandalen. Het wrak zelf is hier en daar begroeid met koraal en sponzen. Als je goed kijkt, zie je ook garnalen, krabben en ander macroleven. Let goed op je diepte en lucht.
TIP ♥ – Bekijk in plaats van het wrak ook eens het rif. Wij doken regelmatig vanaf duikplek The Lake langs het rif richting Hilma Hooker. De eerste keer waren we verrast dat ineens het scheepswrak opdook.
Andrea II
Als je vanuit Kralendijk de weg volgt richting het noordoosten, zie je al snel de bordjes Andrea, I, II en III. Persoonlijk vinden wij Andrea II het mooiste, maar duik ook zeker eens bij de andere twee. Met de auto rijd je een stijl stukje naar beneden, waar plek is voor ongeveer 4 tot 5 auto’s om te parkeren. Vanaf de parkeerplaats loop je zo de zee in. In en uit het water komen, kan soms wat lastig zijn vanwege het koraal dat al erg ondiep begint. Gebruik je buddy om op te steunen. Eenmaal in het water wordt je omringd door kleurrijke koralen en tropische vissen. Wij zagen op deze duikplek o.a. een schildpad en een gevlekte adelaarsrog.
Karpata
Op aanraden van één van de vriendelijke medewerkers van AB Dive – waar we onze spullen en auto huren – bezochten we de duikplek Karpata. Dit pareltje ligt aan de noordwestkust van Bonaire. Bij een flinke golfslag is het wat lastig om het water in en uit te komen. Het beste loop je via de grote betonnen plaat die in het water ligt. Al snel zwem je tussen hard en zacht koraal in allerlei kleuren. Het bijzondere van Karpata is dat het rif bestaat uit heuvels en groeven. Het is wat lastig uit te leggen, maar erg mooi en heel anders dan de andere duikplekken op Bonaire. De laatste keer dat wij er waren (september 2022), was deze plek gesloten i.v.m. koraalziekte. We hopen dat het rif daardoor niet teveel is aangetast!
1000 Steps
Een populaire plek om te snorkelen en te duiken, maar dan moet je eerst een trap af. Ondanks de naam, zijn dit er gelukkig geen 1000 maar iets meer dan 60 treden 😉 Je parkeert je auto bovenaan de weg. Het strandje bestaat vooral uit stenen en koraal. Het rif begint zo’n 10 a 20 meter van de kust af. Er is een speciale ingang waar je gemakkelijk de zee in loopt. Vanaf daar is het gewoon rechtdoor naar het rif. Er worden bijna altijd schildpadden gespot en soms ook dolfijnen! De meeste kans om ze te zien is vroeg in de ochtend of in de namiddag.
TIP ♥ – Op de dagen dat er een cruiseship in de haven van Bonaire ligt, wordt het hier erg druk. Wil je liever niet teveel mensen om je heen, kies dan een andere dag.
Something Special
Deze duikplek is zeker bijzonder. De locatie is wat lastig te vinden als je het niet weet. Rijd vanaf Kralendijk, na het restaurant “Between 2 Buns” links de straat in, richting de zee. In plaats van de bocht mee naar links te nemen, ga je naar rechts. Parkeren is wat krap, maar als je geluk hebt, is er nog een plek vrij. Je loopt vrij makkelijk de zee in. Vooral aan het begin, vraag je je misschien af waarom je hier duikt. De bodem ligt namelijk vol met autobanden, blokken beton en ander ‘afval’. Op het eerste gezicht lelijk, maar wel een goede verstopplek voor murenes. Je zit vlakbij de haven, let op voor overvarende boten. Al snel kregen we bezoek van een aantal grote tarpons, die zwemmen rond in het ondiepe water. Op deze duikstek zie je regelmatig schildpadden en adelaarsroggen. Something Special is trouwens ook een goede plek om een nachtduik te doen.
Salt Pier
Dit is één van onze favoriete duikplekken op Bonaire. Waarom? Op en tussen de pilaren van de zoutpier barst het van het leven. Je ziet bijna altijd schildpadden in het ondiepe zanderige gedeelte. Ook zagen we een groepje inktvissen, een groene murene in een stuk pijp en zelfs een zeepaardje! Neem de tijd om goed te kijken en je ziet nog veel meer. Houd je van onderwaterfotografie, dan is dit een hele goede plek. Enige nadeel is dat als er een vrachtschip ligt of werkzaamheden zijn, je niet kunt duiken. Gelukkig zijn er nog genoeg andere toffe duikplekken in de buurt.
TIP ♥ – Ga eens links vanaf de zoutpier het water in. Er is een kleine parkeerplek en de ingang naar de zee is een stuk eenvoudiger dan bij de pier zelf. Zwem richting de buitenste pilaar en daal vanaf hier af naar de bodem. Houd op de terugweg je ogen open op het laatste stuk zandbodem met zeegras. Wij zagen wel 6 schildpadden vlakbij elkaar van het zeegras eten. Je kunt ze waarschijnlijk ook zien tijdens het snorkelen.
Bari Reef
Deze duikplek is makkelijk te bereiken. Rijd vanuit Kralendijk richting de kust naar het noorden, totdat je bij een grote rotonde komt. Je parkeert aan het eind van een soort bouwterrein, direct aan de waterkant. Het Chogogo Dive en Beach resort ligt aan je linkerzijde. De keren dat we bij Bari Reef doken, stond er redelijk wat stroming, maar wel te doen. Zwem rechts richting de pier en daal daarna af richting het rif. Ook hier varen regelmatig boten, houd daar rekening mee. Op zo’n 8 meter diepte vind je een groep sponzen waar meestal twee of drie gele hengelaarsvissen (frogfish) verstopt zitten. Als je dit niet weet, zwem je er zo voorbij. Verder zagen we hier een schildpad, barracuda, ontelbare vissen en mooi koraal. Er worden ook regelmatig octopussen gespot, check onder de pier.
P.S. we hebben vernomen dat ze op het stuk braakliggend terrein snel gaan bouwen. Dan is deze locatie helaas niet meer bereikbaar. Natuurlijk nog wel vanaf Buddy’s Dive Resort.
Dit zijn volgens ons de beste duikplekken van Bonaire. Het maakt eigenlijk weinig uit waar je het water in gaat, duiken op Bonaire is ontzettend mooi! Wij zijn benieuwd, ben jij weleens op Bonaire geweest en wat is jouw favoriete duikplek op het eiland?
Een van de beste boeken om mee te nemen naar Bonaire is de Lonely Planet Caribbean. Zo haal je alles uit je reis!