Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Snorkelen op Bonaire: de beste plekken op het eiland

snorkelen bonaire

Kun jij ook urenlang in het water liggen, je vermaken met het kijken naar tropische vissen, koraal in alle kleuren en een voorbij zwemmende schildpad of rog? Dan is Bonaire zeker een aanrader, dit een van onze favoriete eilanden in de Caribbean. Al eerder schreven we over de beste duikspots, in dit blog delen we onze favoriete plekken om te snorkelen op Bonaire. Ook geven we tips voor een goede snorkelset en onmisbare weetjes voor het snorkelen op Bonaire.

In dit blog:

Bonaire National Marine Park

Bonaire is omringd door een Nationaal Marine Park, een beschermd natuurgebied met koraalriffen, mangrove en zeegras. De onderwaterwereld is prachtig; van grote paarse sponzen en waaierkoraal tot dolfijnen, schildpadden en zeepaardjes. Het beste van alles is dat gewoon kunt snorkelen vanaf de kant, zonder een boot te nemen. Dit scheelt niet alleen enorm in de kosten, maar geeft je ook wat meer vrijheid en flexibiliteit. 

Bonaire marine park
snorkelen bonaire zeeschildpad

Het natuurbehoud op Bonaire wordt geregeld door STINAPA (Stichting Nationale Parken Bonaire). Wil je zwemmen, snorkelen, duiken of watersporten of Bonaire, dan heb je een STINAPA e-ticket nodig. Dit is een nature fee / vergunning waarmee je bijdraagt aan het beschermen van de natuur op Bonaire. Je kunt het ticket eenvoudig vooraf online aanschaffen voor 40 USD per persoon, deze is een kalenderjaar geldig. 

Snorkelen vs duiken

Op Bonaire kun je beiden, maar niet iedereen heeft een duikbrevet of wil duiken. En dat snappen we best, want het is – vooral in het begin – gewoon heel onwennig om onderwater te ademen. Net als door een buis ademen, bij het snorkelen. Dat wil niet zeggen dat duiken beter is of dat je meer ziet. Tijdens het snorkelen op Bonaire zie je soms meer interessante vissen of zeedieren dan tijdens het duiken. Het is ook een beetje een kwestie van geluk, maar dat maakt het juist zo leuk. Je weet nooit wat je tegenkomt en elke snorkelsessie is weer anders. De belangrijkste verschillen op een rijtje:

Snorkelen op Bonaire

  • Voor iedereen die kan zwemmen
  • Eenvoudige uitrusting
  • Geen tijdslimiet
  • Ondiep / beperkt
  • Weinig kosten

Duiken op Bonaire

  • Duikbrevet nodig
  • Complete duikuitrusting
  • Maximaal een uur per duik
  • Diverse dieptes mogelijk
  • Tanks, gids, huurauto
auto bonaire

Een goede snorkeluitrusting

Ben je van plan om veel te snorkelen op Bonaire, koop dat je eigen spullen. Je hebt in principe alleen een duikbril + snorkel nodig. Toch raden we aan om ook flippers of duikschoentjes met vinnen te gebruiken voor een fijnere snorkelervaring. Als je tegen de stroming in zwemt, ben je daar echt heel blij mee 😉 

De laatste paar jaar zijn full face snorkelmaskers een stuk populairder geworden. Wij hebben ze geprobeerd, maar vinden het niets omdat we veel freediven. Je kunt met zo’n snorkelmasker niet klaren (de druk van je oren afhalen door in je neus te knijpen en zachtjes te blazen). Blijf jij vooral aan de oppervlakte drijven, dan is het misschien wel wat voor jou, een kwestie van uitproberen. Wij gebruiken een masker van het merk Mares, hier zijn we erg blij mee. Betaal liever een paar tientjes voor betere kwaliteit, daar heb je langer plezier van.

snorkelset bonaire
snorkelen op Bonaire

Wil je er na een middagje snorkelen er niet uitzien als een rode kreeft? Een uv-shirt / rashguard beschermt je tegen verbranding en kwallensteken. Kies uit korte mouwtjes, lange mouwen of een heel pak. Ze zijn makkelijk te combineren met een legging. Nog een voordeel van een rashguard: je hoeft geen zonnebrand op te smeren en brengt zo geen schade toe aan het rif en zeeleven. 

TIP ♥ – Wil je de onderwaterwereld van Bonaire vastleggen op foto of video? Lizette is helemaal weg van de  compacte Olympus TG 7. Filmen doen we meestal met een GoPro, de wat oudere modellen zijn ook prima. 

Snorkelen op Bonaire: onze favo spots

Wij zijn inmiddels 3x op Bonaire geweest en zijn nog lang niet uitgekeken op de onderwaterwereld. Met een temperatuur tussen de 26 en 30 graden en kraakhelder water, lijkt het net alsof je in een zwembad stapt. De meeste snorkelplekken liggen aan de westkust van Bonaire, en zijn makkelijker bereikbaar met de auto of scooter. Je loopt zo vanaf het strand de zee in, ideaal! Dit zijn onze favoriete snorkelspots:

Zoutpier

Deze populaire snorkelspot is makkelijk te vinden, je herkent het enorme bouwwerk van de zoutpier al van verre. Vanaf Kralendijk hoef je alleen maar de weg richting het zuidwesten te volgen, een leuke route langs prachtige stranden, zoutvlaktes en mangroven met flamingo’s. Eenmaal aangekomen, is er ruime plek om te parkeren, zowel aan de linkerkant als de rechterkant van de zoutpier. Er staat meestal weinig stroming en je kunt vrij makkelijk het water in (klein afstapje over rotsen). Voor snorkelaars valt er het meest te zien bij de ondiepe zandbodem en de pilaren. Er zwemmen veel zeeschildpadden rond en er worden regelmatig kleine groepen inktvissen gespot. Als je wat dieper durft, kun je rondom de buitenste pilaren veel zien, waaronder barracuda’s, grote scholen vis en een voorbij zwemmende adelaarsrog. 

schildpad snorkelen bonaire
Zoutpier Bonaire

Ga ook eens links vanaf de zoutpier het water in. Er is een kleine parkeerplek en de ingang naar de zee is iets makkelijker dan aan de rechterkant van de pier. Zwem richting de buitenste pilaar totdat je een  stuk zandbodem met zeegras tegenkomt (ongeveer 2 tot 5 meter diep.) Wij zagen wel zes schildpadden vlakbij elkaar van het zeegras eten! Behalve rondjes zwemmen tot je ze hebt gevonden, kan het ook op een andere manier. Kijk vanaf het strand naar schildpadden die bovenkomen om te ademen, gemiddeld elke 5 á 10 minuten. Zie je er een? Spring in het water en zwem die richting op. Nog een andere techniek: snorkelen er al andere mensen en blijven ze een beetje op dezelfde plek drijven? Waarschijnlijk omdat ze een schildpad aan het bekijken zijn. 

TIP ♥ – Als je weet waar je naar moet zoeken, vind je ze een stuk sneller. Door het “grazen” woelen de schilpadden vaak flink wat zand om, tijdens het snorkelen valt dit onderwater best op. Zie je een omgewoelde plek, dan is de kans groot dat er een schildpad in de buurt zit (of een adelaarsrog, want die zoeken hun eten in het zand)

wrasse Bonaire
snorkelen zoutpier

Goed om te weten: als er een boot bij de zoutpier ligt, mag je er niet snorkelen en duiken i.v.m. veiligheid. Ook kan het hier erg druk zijn, vóór 09.00 uur, rond lunchtijd en na 16.00 uur is vaak rustiger. 

Te Amo & Donkey Beach

Voor beginnende snorkelaars zijn dit ideale stranden. Bieden liggen vlakbij het vliegveld, hebben een zandstrand en wat bomen voor schaduw. Bij Te Amo zijn er foodtrucks waar je eten en drinken kunt halen na een snorkelsessie. Het koraalrif ligt op deze stranden erg dichtbij, op een paar meter uit de kust. Met eb is het zelfs oppassen dat je het koraal niet raakt. Vooraan ligt er wat meer dood koraal, je kunt beter naar de ‘drop off’ zwemmen. Dat is de plek waar het lichtblauwe water over gaat in donkerblauw. Het is wat dieper, met gezonder koraal en een grotere kans op voorbij zwemmende roggen en schildpadden groter is. Er valt ook altijd wat te zien onder de steigers, zoals kleine visjes, koraalduivel, octopus en goed gecamoufleerde schorpioenvis. 

te amo beach snorkelen
schorpioenvis bonaire
koraal bonaire snorkelen
school visjes snorkelen Bonaire

Het enige ‘nadeel’ aan deze snorkelplek is dat er regelmatig boten varen, er zit namelijk een haven aan de rechterkant van Te Amo Beach. Even opletten als je verder van de kant zwemt. En bij golfslag is het water hier wat troebel, door het zand dat wordt omgewoeld, al is de zee meestal vlak en helder. Een ander strand waar je prima kunt snorkelen is Bachelors Beach.

1000 Steps

Een populaire plek om te snorkelen, op maar 15 minuten rijden vanaf het centrum van Kralendijk. Ondanks de naam, zijn dit er gelukkig geen 1000 maar iets meer dan 60 treden 😉 Je parkeert je auto of scooter bovenaan de weg, er is niet super veel parkeerplek. Het strand bestaat vooral uit stenen en koraal, niet ideaal om je handdoekje uit te leggen. Het koraalrif zie je al liggen als je de trap afloopt, ongeveer 10 tot 20 meter van de kust af. Ga het water in bij de geel gemarkeerde steen, dat is het makkelijkste. Vanaf daar is het gewoon rechtdoor naar het rif. Bij 1000 steps worden veel schildpadden gespot en soms ook dolfijnen! Bezoek deze plek vroeg in de ochtend of in de namiddag.

snorkelen 1000 steps

TIP ♥ – Op de dagen dat er een cruiseship in de haven van Bonaire ligt, wordt het hier erg druk. Wil je liever niet teveel mensen om je heen, kies dan een andere dag.

Something Special / Kralendijk

Deze bijzondere snorkelplek is wat lastig te vinden als je de locatie niet weet. Rijd vanaf Kralendijk, na het restaurant “Between 2 Buns” links de straat in, richting de zee. In plaats van de bocht mee naar links te nemen, ga je naar rechts. Parkeren is wat krap en vaak al vol, met de scooter heb je meer opties. Stap je het water in, dan lijkt het op een onderwater vuilnisbelt met autobanden, blokken beton en ander ‘afval’. Dit is een goede verstopplek voor murenes en octopus. Vlak voor de kust patrouilleren meestal een aantal grote tarpons. Ze zien er indrukwekkend uit, maar doen niets.

octopus bonaire
bonaire kralendijk snorkelen
coneyvomb murene eel
murene snorkelen bonaire zwemmend

Je zou het niet meteen zeggen, maar in het centrum van Kralendijk kun je ook prima snorkelen, bijvoorbeeld vanaf Chachacha Beach. Je kunt via de trap van de steiger makkelijk het water in, het koraal begint ongeveer 20 meter vanaf de kust. Niet de meest indrukwekkende plek, maar wel lekker dichtbij. Snorkel je op plekken rondom Kralendijk, hou dan altijd rekening met rondvarende boten.  

Andrea I & II

De meeste snorkelplekken worden ook gebruikt als duikplek, net zoals Andrea I & II. Ze liggen lekker dichtbij, op iets meer dan 10 minuten rijden vanaf Kralendijk. Heel druk is het er nooit, waarschijnlijk vanwege een beperkt aantal parkeerplaatsen en steile oprit. Wat ons betreft één van de beste plekken om te snorkelen, met mooi koraal, veel vis en allerlei zeedieren, van de bijzondere flamingotongschelpen tot aan felgekleurde papegaaivissen. Neem genoeg eten en drinken mee, want er is niets in de buurt. 

school vissen Bonaire
flamingotong snorkelen bonaire

Klein Bonaire

Dit eiland voor de kust van Bonaire wordt gezien als de ideale plek om te snorkelen. Daar zijn we het gedeeltelijk mee eens. De mooiste snorkelplekken rondom Klein Bonaire zijn namelijk alleen bereikbaar per boot. Het koraalrif vlak voor de kust bij No Name Beach (waar de watertaxi stopt) is flink beschadigd. Het gezondere koraal ligt vrij diep, niet ideaal om te snorkelen. Denk je slim te zijn en met een zelf gehuurde boot op zoek te gaan naar de mooiste snorkelspots? Dat gaat helaas niet, want je kunt nergens aanmeren, alleen bij de boeien ter hoogte van No Name Beach. Een georganiseerde snorkeltour is dan de beste optie, bijvoorbeeld via Aqua Fun Bonaire of SeaCow Bonaire.

paarse spons bonaire
klein bonaire snorkelen vijlvis

TIP ♥ – Ga je met de watertaxi naar Klein Bonaire, dan heb je de optie om een gratis driftsnorkel te maken. Je legt eerst je spullen op het strand (onbeheerd), en vaart vervolgens met de watertaxi naar een plek verderop, waar je het water in gaat. Je ‘drijft’ langs de kust met de stroming mee, over het koraalrif. Zo kom je vanzelf weer aan op het strand bij No Name Beach. Alleen geschikt voor goede zwemmers, want je kunt tussendoor niet eerder uit het water. 

Lac Cai (mangroven)

De mangroven bij Lac Cai zijn niet direct de mooiste plek om te snorkelen op Bonaire, maar wel erg bijzonder. Tussen de boomwortels en het zeegras schuilen allerlei vissen, krabben en slakken. Het is best interessant, met sponzen en koraal in alle kleuren. Tijdens een georganiseerde kayaktour door de mangroven, krijg je ook de mogelijkheid om te snorkelen. Wil je alvast een voorproefje, rijd dan naar het strand van Lac Cai, loop helemaal door het zandstrand achterin en zwem wat rond bij de mangroven langs de kant. 

snorkelen mangrove lac cai bonaire
lac cai

Wist je dat je op Bonaire ook kunt snorkelen in een grot? Hou je van avontuur, dan is dit een unieke ervaring. Alleen mogelijk met een gids, waarbij je ook nog twee andere ‘droge’ grotten bezoekt. 

Tips snorkelen op Bonaire

Er zijn natuurlijk nog veel meer plekken waar je goed kunt snorkelen. Op bijna elke duikplek aan de westkant van het eiland, kun je het water in om te snorkelen. Als het druk is met duikers, heb je daar tijdens het snorkelen weinig last van. Rijd je rond het eiland en zie je een mooie plek, ga dan gerust het water in. Check vooraf wel even deze tips:  

  • Snorkelen is het leukste als er weinig golven staan en zo min mogelijk stroming. Check vooraf de weersvoorspelling en kies dagen met windkracht 3 of minder voor je snorkelavontuur. Vanaf ongeveer een uur vóór tot een uur na hoog- of laagwater, staat er weinig stroming. Voor ideale snorkelomstandigheden hou je de getijden in de gaten. Ga niet snorkelen aan de oostkust, hier is de stroming te sterk. Zwem eerst tegen de stroming in (langs het rif), daarna terug. Dit voorkomt dat je oververmoeid raakt en niet meer terug kan zwemmen. 
bachelors beach snorkelen
  • Trek je vinnen pas aan als je in het water ligt. Ermee lopen is heel onhandig en is vragen om valpartijen. Op veel stranden moet je nog over rotsen en dood koraal lopen om in de zee te komen, duikschoentjes of stevige waterschoenen zijn echt onmisbaar. 
  • Respecteer het onderwaterleven; hou voldoende afstand en raak geen koraal of zeedieren aan. Te vaak zien we nog mensen die onwetend (of opzettelijk?) over het koraalrif heen lopen, aan een schildpad gaan hangen of schelpen van de zeebodem meenemen. Draag je geen uv t-shirt of rashguard? Gebruik een reefsave zonnebrand!
  • Neem indien mogelijk een buddy mee tijdens het snorkelen, in het geval van onverwachte situaties kan dit een groot verschil maken. Wij houden ons niet altijd aan deze regel, aangezien we soms waardevolle spullen bij ons hebben die we niet onbeheerd op het strand willen achterlaten. Je kunt zelf inschatten hoe goed jouw zwem- en snorkel skills zijn om alleen op pad te gaan. Ga niet te ver van de kust af en kijk af en toe waar je zit, voor je weet zwem je bij buureilanden Aruba of Curaçao 😉
adelaarsrog snorkelen bonaire
bonaire pier

We hopen dat je met deze informatie en tips een geweldige tijd hebt op Bonaire. Boven of onderwater, Bonaire is ontzettend mooi. Wij zijn benieuwd, wat vind jij de mooiste snorkelplek ter wereld?

Een van de beste boeken om mee te nemen naar Bonaire is de Lonely Planet Caribbean. Zo haal je alles uit je reis!