Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Een eigen surfschool op Tenerife: dromen komen uit

tenerife surfen

Klinkt leven in het buitenland ook als wat voor jou? Een frisse start vol spanning en avontuur. Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en krijg je een kijkje in hun leven. 

Reiskoppel Anne en Oli gingen hun droom achterna: een eigen surfschool in Tenerife. Benieuwd naar wat ze allemaal meemaken? Neem een kijkje op hun website of Instagram en lees snel verder….

Even voorstellen

Ik ben Anne, 33 jaar. Na mijn studie aan de kunstacademie wist ik zeker dat ik docent in het kunstonderwijs wilde worden. Dit heb ik een tijdje voor verschillende scholen en op basis van tijdelijke contracten gedaan. Ik deed alles: docent tekenen voor eindexamenklassen, docent handvaardigheid op een leerplein (begin er niet over), docent CKV en een eigen opgezette fotografie keuzeklas. Ondanks mijn inzet lukte het me niet om een vast contract te bemachtigen. De onvrede hierover, zeker toen ik (in aanmerking voor vast contract) plaats moest maken voor een voorheen studiegenoot (mocht nog op tijdelijk contract), was zo groot geworden, ik wilde het gevecht niet meer aangaan.

boot tenerife
surfschool Tenerife

Aan het werk als surfleraar

Een korte surfvakantie naar Portugal veranderde alles. Ik voelde alsof ik een veilige bubbel had achtergelaten en het opende mijn ogen naar nieuwe avonturen. De eigenaar van de SurfLodge en ik konden het goed met elkaar vinden en hij vroeg me of ik niet wilde blijven om op basis van kost en inwoning te werken. Ik heb daar het seizoen afgesloten en de zomer erop ging ik de gehele zomer aan de slag in de Lodge. Vanuit daar boekte ik een trip naar Australië, Azië en uiteindelijk eindigde ik in Frankrijk om als surfleraar in surfcamps te werken. Zeven jaar geleden kwam ik daar mijn vriend tegen, Oli, ook een surfleraar, hij komt uit Tenerife. We hebben regelmatig seizoenen in Frankrijk gewerkt waar onze droom ontstond om ooit een eigen surfschool te openen. Na enkele winters en de Covid-crisis hebben we de knoop doorgehakt: we gaan onze droom uitvoeren.

Wat voor type reizigers zijn jullie?

Surf, surf, surf. Het is een vloek en een zegen, want ik wil graag nog heel veel van de wereld zien, maar als je eenmaal graag surft, dan zijn reizen zonder surfen niet goed voor te stellen. Gelukkig zijn de meeste surfbestemmingen erg mooi. Maar ik zou ook nog heel graag minder tropische bestemmingen opzoeken. Helaas gooide Covid-19 roet in het eten toen ik eindelijk een vlucht naar Noorwegen had en deze gecanceld werd, dat geld heb ik nooit teruggezien (les geleerd: boek altijd via de vliegvaartmaatschappij zelf).

Met mijn zus heb ik nog wel een hele leuke trip door Azië gedaan waar geen surfen aan te pas kwam. We wilden graag de cultuur en de landen zien, natuur ervaren en meters maken. Het was een supermooie ervaring om dit met m’n zus te kunnen doen en ik denk er nog vaak weemoedig aan toe. De tijd gaat te snel.

Portugal surfen

Op naar Tenerife

Tenerife was een makkelijke keuze, Oli is geboren en getogen in Tenerife en is door zijn blonde lange haar, luide stem en sociale persoonlijkheid een herkenbare verschijning op het eiland. Hij kent het reilen en zeilen van het toerisme hier en heeft genoeg connecties om ons op weg te helpen.

Het was (en is) vooral een mentale knop die ik moest omzetten. Mijn vriend en ik hebben de laatste paar jaren in Scheveningen gewoond en gingen in de wintermaanden naar Tenerife. Als het aan hem had gelegen hadden we alles in Nederland opgezegd en zouden we full-in zijn gegaan. Ik wilde het toch wat voorzichtiger aanpakken en om die reden hebben we ervoor gekozen ons huurhuis in Nederland onder te huren. Ik heb nog nooit een bedrijf gerund waarbij je moet starten met investeringen. Mocht het nou niet leuk zijn, niet werken of onze relatie bemoeilijken, dan hebben we in ieder geval nog iets om op terug te vallen was mijn idee.

Een dag uit jullie leven op Tenerife

Ik word altijd vroeg wakker, zo rond 06:30/07:00. We beginnen, afhankelijk van de condities, vaak met een ochtend surf of een training in een buitengym. Het kan ook zijn dat Oli een les draait. Op maandag hebben we altijd een business meeting met een ontbijt buiten de deur. We houden een Trello bord bij met alle taken die we moeten doen. We doorlopen dit bord en plannen in wat we die week zo’n beetje willen doen. We verdelen de taken op basis van onze kwaliteiten en zijn daarin een perfect team.

Ik doe alle marketing en design en Oli doet sales, offline communicatie en de lessen. Wanneer nodig spring ik bij om ook les te geven. Ik werk voornamelijk op de computer en Oli zorgt vaak dat hij buiten de deur wat te doen heeft. Door de weeks zitten we ’s avonds burgerlijk op de bank met een boek of een film, in het weekend zien we vrienden voor een drankje.

San Sebastian Spanje
tenerife surfschool

Voor- en nadelen van wonen op Tenerife

Een groot voordeel is het klimaat, het is hier altijd heerlijk aangenaam warm. Daarnaast uiteraard de golven, er zijn enorm veel goede surfspots. Het leven hier is goedkoper, dit geldt echter niet als je in loondienst werkt want de lonen zijn lager.
Minder leuk is heimwee, zeker nu de zomer eraan komt speelt dit op. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de taalbarrière. Ik kan inmiddels aardig goed Spaans verstaan en redelijk praten, maar ik heb niet het vocabulaire voor gesprekken die iets verder gaan dan de dagelijkse beslommeringen. In Nederland heb ik een grote sociale kring en ik hou van kletsen.

Habla Espanol?

Het is hier ook minder gebruikelijk dan in Nederland om in een groep Engels te praten wanneer een iemand geen Spaans spreekt. Nederlanders zijn door het opgroeien met Engelstalige films en series met ondertiteling wel echt sterren in Engels. Ondanks dit zie ik mezelf niet in Nederland in de winter, ik werd zo depressief van het grijze weer. Voor nu heb ik besloten om in de zomer gewoon lekker heen en weer te gaan en iedereen regelmatig op te zoeken, dat is het voordeel van mijn werk: dit kan online en overal waar mijn laptop internetverbinding heeft.

Een bijzonder avontuur op reis

In Australië had ik een busje, een super oud ding wat bijna uit elkaar viel. Toen het kouder begon te worden mocht ik bij een koppel in huis logeren. Een geweldig Australisch koppel, collega instructeurs, die me met open armen in hun huis ontvingen. Blijkbaar kende ik de weg naar hun huis nog niet zo goed dus op een dag onderweg naar hun huis raakte ik verdwaald, het begon al te schemeren en het regende pijpenstelen. Mijn grote vriend Google Maps zou me helpen en ik volgde de route braaf totdat ik zag dat ik een bospad op moest, een beetje gek om van een verharde weg af te gaan dacht ik, maar goed, ik vertrouwde de techniek boven alles. Zo vervolgde ik mijn weg, maar het bospad werd steeds modderiger. Op een gegeven moment begon ik toch vragen te stellen bij mijn keuzes en bedacht me dat het misschien beter was om om te draaien.

Alleen in een donker bos

Het was inmiddels ook pikzwart om me heen. Ik was bang dat als ik stil zou staan ik in de modder weg zou zakken, dus ik ging op zoek naar een beschutte plek waar ik kon keren. Die kwam niet, wat er wel kwam was een grote kuil met daarna een hobbel. Ok, een laatste obstakel, dacht ik, daarna vind ik wel wat. Dit laatste obstakel was niet te overwinnen: Ik kwam vast te zitten in de blubber. Ik wist niet waar ik was en ik zat vast. Ik overwoog om in de bus te gaan slapen, maar ik had mezelf inmiddels ook opgenaaid met enge ideeën over een donker bos in de nacht.

De auto achterlaten

De enige oplossing was: lopend verder en de bus achterlaten, dit werd een probleem voor morgen. Ik wandelde, nee, rende, volgens de Google Maps beschrijving verder door het bos. Het ironische was dat er op dat pad een hek stond, dus ik had sowieso nooit met de auto verder gekund. Een vriendin haalde me op zodra ik weer op een verharde weg was en bracht me naar het huis. De volgende dag hebben we met twee vrouw sterk de auto eruit kunnen krijgen met wat planken. Het was een heel gedoe, maar het lukte en we vierden het onder het genot van een kop koffie, volledig besmeurd met modder.

Een onvergetelijke ervaring

In Azië hebben mijn zus en ik supervette activiteiten gedaan (fietsen in Bankgok, een rijstfarm tour, een nachttrein, gekke markten bezocht, enz.) Maar het hoogtepunt was toch wel een zipline tour die eindigde te midden van de Jungle waar een grote boomhut was gebouwd. Het was de duurste activiteit die we deden, maar echt onvergetelijk. De hele zipline ervaring was al geweldig. Eindeloos lange ritten, met het overnachten in de boshut met apengeluiden en alleen maar natuurlijk om je heen als kerst op de taart.

reisblog
boomhut

Let’s talk money

Toevallig ben ik dit net begonnen met bijhouden in een Excel overzicht. We leven best zuinig omdat we in het beginnend stadium van onze surfschool veel kosten hebben. We hebben in april zo’n 1600 euro met z’n tweeën uitgegeven, ik denk dat dat erg netjes is. Om te besparen proberen we een keer in de week grote boodschappen te doen en kopen we groenten en fruit bij een apart winkeltje, dit was in april zo’n 500 euro.

We doen wekelijks wel een drankje of gaan naar een club waar je entree moet betalen, dat is dan ook naast boodschappen de grootste kostenpost. Onze huur is slechts 600 euro (wel een vriendenprijs), sporten 130 voor twee (personal training 3x in de week, dat vind je niet in Nederland), buiten de deur eten zo’n 160 euro (dat kan hier erg goedkoop).

Highlights van Tenerife

Als je van een lekker klimaat houdt, maar toch graag dichtbij familie in Nederland bent, kan ik het hier zeker aanraden. Ga sowieso surfen! Doe een zeilboot tour (vraag het ons, we kennen een goeie boot) om dolfijnen en walvissen te zien. Ga snorkelen en bezoek tegelijkertijd de mooiste baaitjes (bijv. montaña Amarilla en El Puertito). Je leeft hier buiten en je omringt je met natuur die overal op het eiland anders. Het zuiden is leuk voor een drankje, het klimaat en het surfen, het noorden is fantastisch groen en mooi voor wandelingen. Oh, en ga barbecueën op de Teide, er zijn leuke plekken met openbare barbecues.

surfen op Tenerife
tenerife

De planning is om de surfschool verder uit te breiden en het een succes te maken. Ga zeker je dromen achterna!

Hoe ziet jullie droomleven eruit?

Ik manifesteer dat ik in de toekomst een groot surfcamp in Tenerife heb. Daarin komt alles samen: we hebben een surfschool, een restaurant, een bar en unieke overnachtingsplekken die we zelf bouwen. Ik denk zeker dat het haalbaar is, we zijn klein begonnen op eigen spaargeld en investeren alle winst terug in het bedrijf om te blijven groeien.

Laos boomhut

Lijkt het jou ook wel wat om het avontuur aan te gaan in het buitenland? Of houd je toch liever je thuisbasis in Nederland. Waar je ook voor kiest, lees zeker eens ons blog over financiële vrijheid en reizen

Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten of volg ons op Instagram.


Zit jij momenteel ook in het buitenland of op een tropische bestemming en wil je jouw verhaal delen met andere reisgekkies? Stuur ons dan een mailtje en wie weet staat jouw reisverhaal hier ook!

Nog meer reisverhalen