Een scooter is wat ons betreft hét vervoermiddel op vakantie. Ontdek de mooiste stranden, neem een duik in de Caribische zee of rijdt langs het kleurrijke Kralendijk. Ga je op vakantie naar Bonaire, dan is een scooter zeker een aanrader. Je stapt zo op en kunt overal makkelijk parkeren. Wij zijn inmiddels drie keer op Bonaire geweest en hebben het hele eiland rondgereden, zowel met een huurauto als met een huurscooter. In dit blog geven we alle informatie die je nodig hebt als je een scooter wilt huren op Bonaire. Ook delen we onze persoonlijke ervaring en geven we handige tips.
In dit blog:
Waarom een scooter te huren op Bonaire?
Een scooter is een fijn vervoersmiddel om snel en makkelijk van A naar B te komen. Helm op, starten en gaan. Een aantal voordelen van een scooter ten opzichte van een auto zijn:
- Eenvoudig
Rijden op een scooter is niet heel moeilijk. Met de scooter ben je veel wendbaarder dan auto’s, vooral in drukke gebieden of smalle straatjes. - Makkelijk parkeren
Op drukke plekken kan het vinden van parkeerplaatsen voor auto’s een uitdaging zijn. Met een scooter kun je eenvoudig parkeren op plekken waar auto’s niet kunnen komen. Dit bespaart tijd en gedoe. - Milieuvriendelijk
Scooters hebben over het algemeen een veel lagere impact op het milieu in vergelijking met auto’s. Door een scooter te huren in plaats van een auto, draag je bij aan een verminderde uitstoot van broeikasgassen en vermindering van je ecologische voetafdruk. Je kunt ook kiezen voor een E-scooter. - Lagere kosten
Scooterhuur is goedkoper dan autoverhuur, zowel qua huurprijs als brandstofverbruik. Ook zijn scooters zuiniger, waardoor je geld bespaart tijdens het verkennen van Bonaire. - Flexibiliteit en vrijheid
Met een scooter kun je gemakkelijk de mooie plekjes van Bonaire verkennen en stoppen waar je maar wilt. Het ultieme gevoel van vrijheid.
Eisen om een scooter te huren op Bonaire
Om een scooter te huren op Bonaire, moet je aan enkele eisen voldoen. Meestal moet je minimaal 18 jaar oud zijn en heb je een geldig rijbewijs nodig. Dit kan met een AM rijbewijs (scooter / bromfiets) het met een B-rijbewijs (auto). Sommige verhuurbedrijven kunnen vragen naar je rijervaring op een scooter. Bijvoorbeeld of je al vaker op vakantie een scooter hebt gehuurd of hoeveel jaar je al een rijbewijs hebt. Heb je vragen over de scooter of het rijden op Bonaire, stel ze dan gewoon. Niemand zit te wachten op schade of ongelukken.
Sommige mensen die op Bonaire wonen, raden af aan toeristen om een scooter te huren. Vooral vanwege de (soms) slechte wegen en andere weggebruikers die niet veel rekening houden met scooterrijders. In de praktijk vinden wij dit reuze meevallen. Claim je ruimte op de weg, houd afstand, let goed op en volg de verkeersregels, dan komt het helemaal goed.
Hoe werkt een scooter huren op Bonaire?
Niet heel moeilijk. Natuurlijk moet je wel wat gegevens invullen, dat kan vaak al online. Heb je niets vooraf gereserveerd, loop je gewoon één van de scooterverhuurbedrijven binnen. Je kunt de meeste ook Whatsappen. Huur je vaker scooters op vakantie, dan is het allemaal niet zo spannend. Meestal is het proces overal hetzelfde:
- Vooraf online reserveren of ter plekke
- Formulieren invullen en rijbewijs laten zien
- Betaling voor x aantal dagen + eventuele borg
- Helmen uitzoeken en passen
- Uitleg over scooter rijden, tanken etc.
- Rondje om de scooter lopen, check & foto’s maken.
That’s it! Als je vooraf gereserveerd hebt, is het meestal binnen een kwartier geregeld. En anders duurt het hooguit 10 minuten langer. Alleen als het druk is en je hebt mensen voor je, kan het even duren. Gelukkig is er airco 😉
Wat kost een scooter huren op Bonaire?
Gemiddeld huur je een scooter voor zo’n 25 USD per dag. Dit is meestal inclusief een volle tank benzine, helmen en belastingen. Een verzekering moet je vaak apart afsluiten (niet verplicht) en kost zo’n 7.50 USD per dag. Wij nemen eigenlijk nooit een verzekering erbij, omdat we ervaren scooterrijders zijn en het risico nemen. Speel je liever op safe? Met een scooterverzekering heb je geen kosten bij schade of een lekke band, wordt je bij pech opgehaald en is diefstal ook gedekt. Lees de voorwaarden van de verzekering goed door voordat je de scooter huurt.
Let op: hou er rekening mee dat je hoogstwaarschijnlijk een borg moet betalen. Meestal wordt er een bedrag “bevroren” op je creditcard en krijg je dit na het inleveren van de scooter weer terug. Contant betalen kan ook.
Scooter-verhuur bedrijven op Bonaire
Ben je op zoek naar een goede scooterverhuurmaatschappij op Bonaire? Wij hebben onze scooter al meerdere keren gehuurd bij Scooters Bonaire en hebben hier goede ervaringen mee. Ze halen je gratis op vanaf het vliegveld of accommodatie en brengen je bij het inleveren van de scooter ook weer terug. Reserveer alvast je scooter, zonder dat je ergens aan vast zit, je kunt altijd nog wijzigen of annuleren. Naast scooters, verhuren ze ook e-scooters, motors, e-bikes en mountainbikes. Wil je meer opties? Hieronder staan nog een aantal goede bedrijven op Bonaire waar je een scooter kunt huren:
- Bonaire Motorcycles
- AB Scooter Rental
- Macho Scooters Bonaire
- Smiley Rentals Bonaire
- Greenbikes Bonaire
- Blou Blou | E-scooters
- Little John scooters Bonaire
Tanken op Bonaire
Als je een scooter huurt op Bonaire, krijg je deze standaard met een volle tank, je moet de scooter ook weer met een volle tank inleveren. Check voor de zekerheid of je tank wel echt vol zit. De meeste huurscooters rijden op benzine, dit is de gele hendel bij de tankstations. Tanken gaat op Bonaire nét even anders dan in Nederland. Je betaalt in veel gevallen namelijk vooraf, bij de kiosk van het tankstation. Je moet een beetje inschatten voor welk bedrag je aan benzine nodig hebt. Gemiddeld hebben scooters op Bonaire een tankinhoud van ongeveer 5 tot 7 liter. Afhankelijk van de literprijs op dat moment, betaal je rond de 10 USD voor een volle tank. De pomp slaat automatisch af wanneer je aan het vooraf betaalde bedrag zit.
Let op: wil je lange rijen vermijden, ga dan tanken op rustige tijdstippen. Piektijden zijn in de ochtend tussen 07:00 en 09:00 uur, tijdens de lunchpauze en in de namiddag tussen 16.00 en 18.00 uur. Als je pech hebt, sta je een half uur in de rij in de brandende zon.
Verkeersregels op Bonaire
De meeste mensen op Bonaire rijden heel rustig en relax. Niemand heeft haast en de maximumsnelheden liggen vrij laag. Binnen de bebouwde kom is het vaak 40 km/uur en buiten de bebouwde kom 60 km/uur. Harder rijden is niet slim vanwege plotseling overstekende dieren en gaten in de weg. De meeste verkeersregels zijn op Bonaire hetzelfde als in Nederland. Het enige verschil is dat verkeer dat van rechts komt, niet standaard voorrang heeft. Het doorgaande verkeer heeft voorrang op Bonaire.
Rijd je met een scooter op de weg, ga dan niet helemaal bij de berm rijden, maar meer in het midden. Zo voorkom je dat je wordt ‘weggedrukt’ door auto’s. Als ze er langs willen, doen ze dat toch wel.
Tips scooter rijden op Bonaire
Over het algemeen is met een scooter rijden op Bonaire niet heel lastig. Er zijn geen files en buiten het centrum van Kralendijk om, is het vaak rustig op de weg. Rondom het eiland loopt een geasfalteerde hoofdweg. De meeste wegen bestaan uit een smalle tweebaansweg. De wegen zijn redelijk onderhouden en vaak verhard, maar er zijn ook een aantal onverharde wegen. Ga je een scooter huren op Bonaire, dan hebben we nog een aantal tips voor je:
1. Pas op voor dieren op de weg
Op Bonaire komen flink wat ezels in het wild voor. Ook kun je geiten tegenkomen of overstekende leguanen en zelfs flamingo’s. Rijd daarom niet te hard en blijf opletten. Vooral rondom zonsopgang en zonsondergang worden de dieren actiever en is de kans groot dat je ze tegenkomt. Wij zijn bijna elke dag wel ezels tegengekomen. Meestal staan ze rustig te grazen, maar soms steken ze ook zonder waarschuwing over. Verminder vaart en rijd er rustig langs.
2. Doe voorzichtig bij slecht weer
Op Bonaire is het vaak heerlijk warm en zonnig, maar wij hebben ook weleens flinke plensbuien meegemaakt. Bij regenval is het wegdek al snel glad en soms lopen de wegen zelfs helemaal onder water. Als dit gebeurt, zie je ook niet meer de gaten in de weg. Met een scooter kan dit echt gevaarlijk zijn! Is het noodweer, laat je scooter dan staan. Better safe, then sorry!
3. Laat geen waardevolle spullen achter
Een scooter heeft niet super veel opslagruimte, maar in de buddy (ruimte onder het zadel) kun je toch nog wat kwijt. Wij nemen altijd een daypack mee met camera, handdoek, zonnebrand etc. Hoeveel ruimte je hebt, hangt af van het type scooter. Houd er rekening mee dat er al een kettingslot in ligt, dus je hebt hooguit ruimte voor een paar waterflessen. Heb je geen zicht op je scooter, neem dan waardevolle spullen mee.
4. Download Maps.me
De wegen op Bonaire zijn niet heel moeilijk te navigeren, maar soms is het toch handig als je even kan spieken op een wegenkaart. Aangezien je tijdens het scooter rijden geen wifi hebt (tenzij je een simkaart koopt), zijn offline wegenkaarten het makkelijkst. Download de app Maps.me en de gratis wegenkaart van Bonaire. Als je per ongeluk verkeerd rijdt, heb je de juiste route zo weer gevonden.
5. Smeer je goed in met zonnebrand
Daar ga je dan, lekker op de scooter met je gezicht in de wind en zonnetje op je bol. Juist door dat verkoelende windje merk je niet dat je verbrand. Dit gaat heel snel, dus smeer je vooraf goed in met een hoge factor reefsafe zonnebrand. Voor je het weet, ben je zo rood als een kreeft!
Ontdek Bonaire met de scooter
Ben jij klaar om Bonaire te ontdekken met je huurscooter? Doe het rustig aan en neem je tijd. Stop onderweg bij één van de mooie stranden, neem een duik in het heldere water of ga lunchen bij de vele goede restaurants. Dit zijn leuke routes / plekjes om met de scooter te bezoeken:
- Sorobon
Dit is een heerlijke plek om te relaxen, lekker eten en te windsurfen. Je bent er met de scooter in ongeveer een kwartier rijden (12 km). Vanaf Kralendijk zijn er twee routes om bij Sorobon te komen. De eerste gaat in zuidelijke richting langs het vliegveld naar Bachelor’s Beach (ook een aanrader). Hier neem je de lange weg naar links richting het Donkey Sanctuary. Deze weg rijdt je helemaal uit, totdat je bij de afslag komt naar links, richting Sorobon. De tweede route gaat langs de Van den Tweel supermarkt door de wijken Nikiboko en Tera Kora. Volg de weg Kaminda Sorobon tot het einde en sla daar twee keer links af. Beide routes hebben wel wat en qua reistijd scheelt het niet veel..
- Pink Beach
Een prachtig strand met een paar palmbomen en helder turquoise water. Net als bij Sorobon, ben je ook op Pink Beach in nog geen 15 minuten rijden met de scooter. Volg vanaf Kralendijk de hoofdweg richting het zuiden en je komt er vanzelf. Onderweg valt er van alles te zien, zoals Te Amo beach, de zoutpier en slavenhuisjes. Wil je het hele zuidelijke rond maken, kan dat ook natuurlijk, daar doe je zonder te stoppen ongeveer een uur over. Doe dit niet midden op de dag, want er is amper schaduw langs deze route. Voordeel is dat je met je scooter makkelijk kunt stoppen en parkeren, handig als je bijvoorbeeld flamingo’s ziet.
- 1000 Steps
Deze route gaat richting het noorden van Bonaire. Rijd vanaf Kralendijk langs de kust, je hoeft alleen maar de hoofdweg te volgen. Let wel goed op gaten in de weg. want in het noorden zijn de wegen een stuk slechter dan in het zuiden. Onderweg kom je langs allemaal mooie snorkelplekken zoals Andrea II. Bij Caribbean Club Bonaire / Oil Slick Leap wordt de weg erg smal, pas goed op tegenliggers. Na 5 minuten rijden kom je aan bij de bekende snorkelplek 1000 Steps. Vanaf hier kun je – als je wilt – door naar Rincon en een stukje oostkust meepakken, de weg terug naar Kralendijk is alleen vrij saai. Dit rondje is zo’n 30 km.
BELANGRIJK: Je mag het Washington Slagbaai Nationaal Park niet in met een scooter. De eerste keer dat we Bonaire bezochten, reden we naar de entree om vervolgens geweigerd te worden. Toen we eenmaal met een 4×4 truck erin reden, begrepen we ook wel waarom haha. Bespaar je de tijd en moeite.
Met een scooter ben je zo op de mooiste plekjes van Bonaire. Wij huren meestal een week een scooter en een week een pick-up truck. Wat handig is voor jou, hangt af van wat je allemaal wilt gaan doen. Wil je meer weten over Bonaire of heb je vragen of advies nodig voor één van jouw reizen? Volg ons op Instagram voor nog meer tips en reisinspiratie!
P.S. een van de beste boeken om mee te nemen naar Bonaire is de Lonely Planet Caribbean. Zo haal je alles uit je reis!