Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Duiken in de Filipijnen? Dit zijn de beste eilanden + duikspots

duiken Filipijnen

Als je net als ons helemaal verslaafd bent aan duiken, dan zijn de Filipijnen een dikke aanrader. De onderwaterwereld is heel divers, van met koraal begroeide scheepswrakken in Coron en ontmoetingen met voshaaien in Malapascua tot aan bijzonder macroleven in Anilao. En dan is er ook nog het ongerepte Tubbataha Reef, alleen bereikbaar met een liveaboard. De Filipijnen zijn een ideale duikbestemming voor zowel beginnende als ervaren duikers. Ben jij klaar voor een onvergetelijke duikervaring? Dit zijn de beste duikplekken in de Filipijnen, in willekeurige volgorde, want kiezen is onmogelijk 😉

In dit blog:

kaart duiken filipijnen

Anilao (Batangas)

Dit is een populaire bestemming voor liefhebbers van macrofotografie. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je vindt het wel in Anilao, waaronder zeepaardjes, mandarijnvissen, hengelaarsvissen, schildpadden, naaktslakken, garnalen, rifhaaien, octopus en barracuda’s. Anilao ligt in de koraaldriehoek, en heeft een enorme diversiteit aan zeeleven. De regio staat bekend om muckduiken, maar ook nachtduiken en blackwater duiken zijn een optie. Met een gemiddelde watertemperatuur van 28°C, kun je hier het hele jaar door duiken. Enkele favoriete duikplekken in Anilao:

• Secret Bay (Manit Muck)
• Sombrero Island
• Maricaban Island
• Cathedral
• Mapating

Vervoer naar Anilao

Vanaf Manilla is het zo’n drie uur rijden richting het zuiden (130 km). De snelste en meest comfortabele optie is een privé transfer. Je kunt ook met de lokale bus naar Batangas City en vanaf daar een tricycle (ongeveer 300 PHP ($6 USD) of jeepney nemen naar Mabini. Afhankelijk van het verkeer, ben je ongeveer een uur onderweg. 

Overnachten in Anilao

De meeste resorts liggen in het zuiden of zuidoosten van Mabini, direct aan de zee. Hou er rekening mee dat er verder weinig in de buurt ligt, en je vooral op je resort zit. Ga je duiken, dan is een resort met eigen duikschool het makkelijkste. Onze aanraders:

harige squat kreeft
murene filipijnen

Apo Reef (Mindoro)

Dit op één na grootste koraalrif ter wereld, ligt voor de kust van Mindoro. Door de afgelegen liggen, is het nog grotendeels onaangetast. Het door UNESCO beschermde National Park bestaat uit twee grote riffen die door een kanaal van zo’n 30 meter diep worden gescheiden. Je vindt er een spectaculaire onderwaterwereld met gezonde koraalriffen met een divers zeeleven zoals mantaroggen, (walvis)haaien, scholen vissen en zeeschildpadden. In het Apo rif liggen drie kleine eilanden, waarvan de grootste Apo Island is. Een beetje verwarrend, aangezien er ook een Apo Island voor de kust van Negros ligt.

Deze duikspot is voor de wat meer ervaren duikers, vooral vanwege de stromingen en duiken op open zee. Het zicht is vaak goed, tussen de 20 en 40 meter. Maart en april zijn de beste maanden om te duiken. Enkele favoriete duikplekken bij het Apo Reef:

• Shark Ridge
• Hunter’s Rock
• Merope Rock
• Apo 29
• Barracuda Hill

Reizen naar Apo Reef

Aangezien Apo Reef niet dichtbij het vasteland ligt, kan er het beste gedoken worden vanaf een liveaboard. Gemiddeld betaal je voor een liveaboard rond de € 200 per persoon, per nacht. Dit is inclusief alle maaltijden, basis drankjes en een aantal duiken. Comfort en veiligheid zijn het belangrijkste, kijk bij het vergelijken niet alleen naar de prijs. De meeste liveaboards die Apo Reef bezoeken, zoals de Discovery Palawan en Infiniti, gaan ook langs de wrakken van Coron. Vertrek is meestal vanaf de havens in Batangas (Luzon) en Puerto Galera (Mindoro). Er gaan ook liveaboards vanaf Puerto Princesa (Palawan).

feather star
anemoon

Coron (Palawan)

Hou je van wrakduiken en kleurrijke koraaltuinen, dan is Coron een aanrader. Een voor de duidelijkheid: alle boten vertrekken vanuit de haven van Coron Town, dat in  het zuidwesten ligt van Busuanga Island. Er is op dit eiland nog een andere plek die Coron heet, maar daar moet je niet zijn. Om het nog verwarrender te maken, ligt er voor de kust ook nog een Coron Island 😉 

De onderwaterwereld heeft ons hier echt verrast! De meeste duikspots liggen op op maximaal 45 minuten varen. Let op bij het duiken naar de Japanse scheepwrakken uit de Tweede Wereldoorlog dat sommige duikgidsen erin gaan. Dit is erg onveilig, en raden we alleen aan als je daarmee ervaring hebt / gecertificeerd bent in wrakduiken. Een aantal mooie duikspots:

  • Irako
  • Morozan Maru
  • Akitsushima
  • Barracuda Lake
  • Siete Pecados
  • Coral Garden

Reizen naar Coron

Coron is eenvoudig te bereiken met een binnenlandse vlucht vanaf Manilla, bijvoorbeeld met Cebu Airlines. Vanaf Francisco B. Reyes Airport op Busuanga is het nog ongeveer een half uur rijden naar Coron Town. Een transfer per minibus is de beste optie. Reis je vanaf El Nido naar Coron, dan heb je twee opties: de rechtstreekse ferry of een meerdaagse tocht per boot waarbij je tropische eilanden en verlaten baaien aandoet.  

Overnachten in Coron

Coron Town is niet super groot, maar toch is er genoeg keuze. Het is handige basis om excursies en boottochten te doen. Er zijn een handjevol accommodaties die een duikschool hebben, verder vind je veel duikscholen en shops in het centrum en bij de haven. Een strand is er helaas niet echt, daarvoor kun je beter een resort boeken op één van de omliggende eilanden. Onze aanraders:

duiken coron palawan
koraal filipijnen
Coron duiken
haven coron

Tubbataha Reef (Palawan)

Duiken in het Tubbataha Reef Natural Park staat bij veel duikers hoog op de bucketlist. Niet zo gek, want het is een van de beste duikplekken in de Filipijnen, misschien zelfs ter wereld! Het rif ligt midden in de Sulu Zee en is een UNESCO beschermd natuurgebied. Wat deze duikplek nóg specialer maakt, is dat je er maar 3 maanden van het jaar kunt duiken: van midden maart tot half juni. Buiten deze maanden laat het weer het niet toe, en helpt de afgelegen ligging ook niet mee. Hou je van grote pelagische dieren zoals walvissen, haaien, dolfijnen en manta’s, dan zit je op het Tubbataha Reef helemaal op je plek.  

Reizen naar Tubbataha Reef

Deze duikplek ligt op bijna 165 kilometer vanaf Puerto Princesca, Palawan. De luchthaven van Puerto Princesca heeft goede verbindingen met andere eilanden in de Filipijnen zoals Cebu. De enige manier om bij het Tubbataha Reef te duiken, is door een trip te boeken met een (prijzige) liveaboard. We zijn er zelf nog niet geweest, maar hebben wel andere reizigers gesproken en die vonden het helemaal geweldig. Let op: deze duiklocatie is alleen geschikt voor ervaren duikers. Enkele goed beoordeelde liveaboards die het Tubbataha Reef bezoeken:

  • Stella Maris
  • Discovery Palawan
  • Philippine Siren
batfish
anemaooncrab

Malapascua Island (Cebu)

Het kleine eiland Malapascua is een walhalla voor duikers. Rondom het eiland liggen genoeg mooie duikplekken, en anders heb je altijd nog de beroemde duikspots Monad Shoal en Gato Island. Op Malapascua vind je zowel veel macroleven zoals nudibranch, zeepaarden, inktvissen en garnalen als mantaroggen en haaien (seizoensgebonden). De lokale voshaaien / thresher sharks zitten er gelukkig altijd, de kans dat je ze ziet bij Monad Shoal of Kimud Shoal is erg groot. Beide duikplekken liggen op ongeveer een uur varen vanaf Malapapascua. Je hebt hiervoor wel een Advanced duikbevet nodig, aangezien de voshaaien tussen de 25 en 30 meter diep rondzwemmen. Heb je die niet, kun je die in een paar dagen ter plekke halen.

Reizen naar Malapascua

Malapascua ligt in het noordelijke puntje van het eiland Cebu. Vanaf Cebu City doe je er zo’n 5 uur over met de lokale Ceres bus of minibus. Een taxi is ook een optie, maar dit kost bijna 10x zo duur (3000 PHP). Eenmaal aangekomen op de luchthaven neem je de openbare ferry naar Malapascua (200 PHP) of wacht een privétransfer je op. Vanaf de haven kun je in veel gevallen naar je accommodatie lopen, maar je kunt ook bij een local achterop de scooter springen.

Overnachten op Malapascua

De meeste accommodaties liggen om en nabij het ‘centrum’ de haven van Malapascua, in het zuiden van het eiland aan Bounty Beach. Dit zijn hele fijne plekjes om te overnachten én te duiken:

zeepaardjes
duik walhalla

Moalboal (Cebu)

Moalboal ligt aan de zuidwestkust van het eiland Cebu, op zo’n 85 kilometer van Cebu City. Het dorpje staat vooral bekend om het snorkelen en duiken met de enorme ‘baitballs’ van sardines, die vlak voor de kust zwemmen. Pescador Island is de meest bekende in Moalboal. Het rif rondom het eiland heeft zowel harde als zachte koralen en steile wanden. Hier zie je onder andere schildpadden, barracuda’s, rifhaaien, en verschillende soorten kleurrijke vissen. Het huisrif van Moalboal is ideaal voor nachtduiken en macrofotografie. Hier kun je pijlstaartroggen, zeepaardjes, naaktslakken en verschillende soorten garnalen vinden. Het rif begint al direct vanaf de kust, perfect voor beginnende duikers. Andere mooie duiklocaties bij Moalboal zijn Kasai Village Reef en Tuble Sanctuary.

Reizen naar Moalboal

Moalboal is het beste te bereiken met de auto, minibus of lokale bus. Er is geen luchthaven, dus  dit is de enige optie om er te komen. De rit vanaf Cebu City duurt ongeveer 3 tot 4 uur. De prijs voor een busticket ligt rond de 200 PHP per persoon, een taxirit kost ongeveer 3500 PHP. Hou er rekening mee dat als je met de bus reist, je ook nog een tricycle moeten nemen vanaf het busstation naar je accommodatie.  

Overnachten in Moalboal

Wij verbleven 4 nachten op deze plek en vonden dat precies goed. Je hoeft niet perse voor een duikresort te kiezen, want er zijn genoeg opties om te gaan duiken. Hieronder vind je een mix van zowel duikresorts als accommodaties zonder duikfaciliteiten, maar die wél heel fijn zijn. 

maolboal duiken filipijnen
duiken moalboal

Balicasag Island (Bohol)

Balicasag heeft een rijke biodiversiteit en kristalheldere wateren. Tijdens het duiken ontmoet je scholen jackfish, barracuda’s en tonijnen. Het rif rondom het eiland is bezaaid met kleurrijke koraaltuinen en een overvloed aan rifvissen, zoals anemoonvissen en zeepaardjes. Ook zie je hier veel schildpadden.

Een van de populaire duiklocaties is ‘Black Forest’, met indrukwekkende koraalformaties en de kans op rifhaaien. Bij ‘Rico’s Wall’ zie je verticale wanden bedekt met zachte en harde koralen, en ook ‘Divers Heaven’  is een geweldige plek, vooral voor macrofotografie. 

Reizen naar Balicasag Island

Dit kleine eiland ligt in de Bohol zee en is makkelijk bereikbaar vanuit het schiereiland Panglao op Bohol. De snelste manier om er te komen, is via Panglao International Airport. Zit je op Cebu, dan is een fast ferry (Oceanjet) vanaf Pier 1 in Cebu city naar Tagbilaran ook een prima optie. Pak vervolgens een tricycle of taxi naar je accommodatie in Panglao, deze rit duurt iets langer dan een half uur. 

Overnachten in de buurt van Balicasag Island

Panglao is het toeristische centrum van Bohol eiland. De meeste resorts en hotels liggen in de buurt van Alona Beach of White Beach. Naar onze smaak iets te druk, wij geven de voorkeur aan Anda (lees hieronder). Zoek je een leuke accommodatie op Panglao? Dit zijn een aantal toppers:

nudi
schildpad

Anda (Bohol)

Vind je Panglao iets te toeristisch, dan is er ook nog een andere plek op Bohol waar je mooi kunt duiken: Anda. Dit rustige kustdorpje ligt in het zuidoosten, aan de Boholzee. Op een heldere dag zie je het eiland Camiguin liggen. Vanaf Panglao is het met de bus of taxi zo’n 2,5 uur rijden naar Anda. In de wateren bij Anda kom je van alles tegen, zoals (pygmee)zeepaardjes, octopussen, schildpadden, hengelaarsvissen en nudibranch. Met een beetje geluk spot je onderweg een groep dolfijnen of een walvishaai. Rondom Anda vind je meer dan 30 duiklocaties, vrijwel onaangetast.

Overnachten in Anda

Anda heeft een klein centrum met wat winkels, barretjes en restaurants. Hier komen vooral duikers en natuurliefhebbers, het is er over het algemeen vrij rustig. De hotels en resorts liggen verspreid langs de kustlijn, waarvan bijna allemaal direct aan het strand. Onze aanraders:

baby frogfish anda
strand Anda

Dauin (Negros Oriental)

Dauin ligt op het eiland Negros Oriental, met in het oosten Siquijor en in het noorden Cebu. Het is een geweldige plek voor muckdiving en nachtduiken. Hou je onderwatercamera maar in de aanslag, want je raakt hier niet uitgekeken. Wij zagen nudibranch, frogfish, zeepaardjes, inktvissen, garnalen, murene, ghost pipefish en nog veel meer. Verder vind je hier ook prachtige koralen, riffen en een aantal wrakken. Het zijn geen moeilijke duiken, je loopt zo vanaf het vulkanische zandstrand de zee in. Duiken in de regio van Dauin kan het hele jaar door, maar het droge seizoen loopt van december tot en met half mei. Kom voor een bijzondere ervaring in oktober, wanneer het octopus paarseizoen plaatsvindt.

Reizen naar Dauin

Het dichtstbijzijnde vliegveld op Negros is Dumaguete, vanaf daar is het ongeveer 45 minuten rijden naar Dauin. Kies uit een taxi, lokale bus of tricycle. Wil je vanaf Moalboal naar Dauin, rijd dan naar het zuidelijkste puntje van Cebu: Liloan Port. Hou rekening met een rit van zo’n twee uur. Vanaf de haven vaar je in een kwartier naar  Sibulan Port op Negros (135 PHP). De ferry gaat elk uur vanaf 05.00 tot ongeveer 18.00 uur. 

Zit je op Bohol of Siquijor, dan kun je de Oceanjet Ferry nemen. Siquijor ligt op iets minder dan een uurtje varen (circa 9 euro / 500 PHP). Vanaf Tagbilaran Pier naar Dumaguete Pier is het ongeveer twee uur varen (17 euro). In de ferry kan nogal koud zijn door de airco, een trui of vest is dan geen overbodige luxe 😉

Overnachten in Dauin

Langs de kust liggen tal van hotels en resorts, waaronder veel duikresorts. Ook in de regio Zamboanguita, ten zuiden van Dauin vind je een aantal resorts. In de omgeving is niet heel veel te doen, tenzij je het binnenland in wilt trekken naar bergen, meren en watervallen. Dauin is ook een fijne plek als je na intensieve rondreis door de Filipijnen even tot rust wil komen. In deze resorts zit je helemaal goed:

nachtduik dauin
nudi Dauin

TIP ♥ Ben je nog op zoek naar een compacte onderwatercamera met een goede macrofunctie? Wij gebruiken de Olympus TG6, bijna alle onderwaterfoto’s die je in dit blog ziet, zijn daarmee gemaakt. Inmiddels is de Olympus TG7 uit, deze is bijna gelijk aan de vorige versie. Géén gesleep met zware apparatuur, wél mooie foto’s (en video’s). 

Apo Island (Negros Oriental)

De onderwaterwereld rondom Apo Island is erg mooi. Je vindt er allerlei soorten kleurrijke koralen, tropische vissen, schildpadden en macroleven. Tijdens het snorkelen zie je al veel, maar met duiken nog veel meer! Of je nou net begonnen bent met duiken of al jaren duikervaring hebt, Apo Island heeft geschikte duikspots voor iedereen. De meeste duikplekken hebben amper last van stroming en zijn niet dieper dan 18 meter. Rondom Apo Island liggen zo’n 11 duikplekken, waarvan 7 geschikt zijn voor Open Water duikers. Ga opzoek naar anemoonvissen, papegaaivissen en baarzen. Je komt bijna altijd een schildpad tegen en met een beetje geluk ook een rifhaai of rog.

Reizen naar Apo Island

Reizen naar Apo Island gaat in de meeste gevallen via de de ‘haven’ Malatapay in Dauin. Je kunt zowel op eigen gelegenheid gaan als met een tour die je eenvoudig via je accommodatie boekt. Ga je op eigen gelegenheid, is het voordeliger om meerdere mensen te vinden. Neem voldoende cash geld mee, want je kunt niet pinnen in Matapalay en ook niet op Apo Island. Een boot voor 8 personen kost ongeveer 3000 PHP (€ 50). De overtocht vanaf Malatapay naar Apo Island duurt een half uur. 

Zit je op het eiland Siquijor? Dan is het handiger om met een dagtrip naar Apo Island mee te gaan. Dit kost rond de 35  euro inclusief gids, lunch, water, koffie & thee. Neem je eigen snorkelspullen mee of huur deze op de boot. 

Overnachten op Apo Island

Het leven op Apo Island is vrij primitief, vind je dit niets, dan kun je beter kiezen voor een accommodatie op Negros en vanuit daar dagexcursies maken. Toch heeft het ook al wat als je het eiland bijna voor jezelf hebt als alle dagjesmensen weg zijn. dit zijn enkele leuke plekken om te overnachten:

apo island duiken
duiken Apo Island

Camiguin

Voor een bijzondere duikervaring zonder al teveel andere duikers, ga je naar Camiguin. Dit vulkanische eiland ligt ten zuiden van Bohol, voor de kust van Mindanao. Er zijn 12 goede duikspots op Camiguin, waaronder White Island, Mantigue Island, Black Forest en Sunken Cemetery. Je vindt hier koraaltuinen, steile wanden, driftduiken en macro. Sommige duiklocaties bereik je vanaf het strand, andere met een korte boottocht. In de wateren van Camiguin leven onder andere adelaarsroggen, schildpadden, zeeslangen, octopus, nudibranch, tonijn, annemoonvissen, frogfish en murene. 

Reizen naar Camiguin

Camiguin heeft een luchthaven, alleen gaat er momenteel alleen een directe vlucht vanaf Cebu City. Dit duurt een uur en kost rond de 50 euro. Vanaf andere vliegvelden in de Filipijnen, zoals Manilla of Puerto Princesa, heb je altijd een tussenstop op Cebu voordat je naar Camiguin doorvliegt.

Zit je op Bohol, dan kun je met de ferry naar Camiguin. De ferry vertrekt iets ten zuiden van Anda, vanaf Jagna Port. Vertrektijd is dagelijks om 14.30 uur, aankomst 18.30 uur in Balbagon Port. Een ticket kost rond de 15 euro. Neem vanaf de haven een tricycle naar je accommodatie, een ritje van hooguit 20 minuten.

Overnachten op Camiguin

De meeste hotels en resorts liggen in het noorden van Camiguin, in de regio Mambajao. In vergelijking met andere Filipijnse eilanden is Camiguin nog vrij rustig en niet zo toeristisch. Dit zijn fijne plekken om te overnachten:

duiken Camiguin
nudibranch Malapascua

Wil je meer weten over duiken in de Filipijnen of heb je vragen of advies nodig voor één van jouw tropische reizen? Volg ons op InstagramTiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

Een van de beste boeken om mee te nemen op jouw reis is de Lonely Planet Filipijnen. Zo ben je goed voorbereid en haal je alles uit je reis.