Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Reizen & tijd: Wat is het verschil tussen AM en PM?

am pm

Tijd is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven, maar soms kan het wat verwarrend zijn. Vooral als het gaat over de tijdsaanduidingen AM en PM. Reis je naar andere landen of heb je internationale afspraken, dan kom je dit regelmatig tegen. AM en PM worden gebruikt om de uren van de dag aan te geven, maar wat betekenen ze eigenlijk? In dit blog leggen we het verschil uit tussen AM en PM en alles wat hiermee te maken heeft. Zo voorkom je verwarring en problemen en weet je precies hoelaat het is.

In dit blog:

Wat zijn AM en PM?

De termen “AM” en “PM” zijn afkortingen van Latijnse woorden. “AM” staat voor “ante meridiem”, wat “voor de middag” betekent, terwijl “PM” staat voor “post meridiem”, wat “na de middag” betekent. Deze termen worden gebruikt om het verschil aan te geven tussen de ochtend- en middag- en avonduren. Dit wordt ook wel de zogenaamde 12-uurs klok genoemd, waarbij de dag wordt opgedeeld in twee periodes van 12 uur. De AM-uren verwijzen naar de tijd van middernacht tot en met 11:59 uur ’s ochtends, terwijl de PM-uren lopen van 12:00 uur ’s middags tot en met 11:59 uur ’s avonds. Deze aanduidingen zijn vooral belangrijk bij het plannen van afspraken, reisschema’s en het begrijpen van openingstijden.

verschil am pm nacht en ochtend
NACHT / OCHTEND
verschil am pm middag en avond
MIDDAG / AVOND

De overgang tussen AM en PM vindt plaats op het middaguur, 12:00 uur ’s middags. Op dit moment verandert de tijdsaanduiding van AM naar PM. Het is belangrijk om te onthouden dat 12:00 uur ’s middags wordt aangeduid als 12:00 PM en niet als 12:00 AM (middernacht). Je zal niet de eerste zijn die hiermee de mist in gaat 😉

Enkele landen waar de 12-uurs klok wordt gebruikt:

  • Verenigde Staten
  • Canada
  • Verenigd Koninkrijk
  • Australië

Waar komt AM en PM vandaan?

De basis van AM en PM heeft te maken met de positie van de zon aan de hemel. AM verwijst naar de tijd voor de middag, wanneer de zon opkomt en de ochtend begint. PM verwijst naar de tijd na de middag, wanneer de zon ondergaat en de avond begint. Dit systeem was vooral belangrijk in een tijd waarin mensen afhankelijk waren van de zon om de tijd bij te houden. De 12-uurs tijdindeling werd door verschillende oude culturen gebruikt, dit gaat helemaal terug tot de oude Babyloniërs en Egyptenaren.

Tijdaanduiding met de 24-uurs klok

Naast de 12-uurs klok, wordt er in veel landen de 24-uurs klok gebruikt, ook wel bekend als de militaire tijd of internationale tijd. De 24-uurs klok gebruikt een telling van 0:00 uur (middernacht) tot 23:59 uur (een minuut voor middernacht). In plaats van bij het middag uur ‘opnieuw’ te beginnen (2 x 12 uur = 24 uur in een dag), tel je gewoon door. Je hebt dan geen AM of PM nodig, omdat elk tijdstip uniek is. Het klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het is makkelijker dan je denkt. Enkele landen waar de 24-uurs klok wordt gebruikt:

  • Europese landen (Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië etc.)
  • Scandinavische landen (Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland)
  • Zuid-Amerikaanse landen (Brazilië, Argentinië en Chili)
  • Aziatische landen (China, Japan en Zuid-Korea)
verschil am pm

Sommige landen gebruiken zowel de 12-uurs klok als de 24-uurs klok, afhankelijk van de situatie. Zo heeft India officieel een 24-uurs klok, maar wordt de 12-uurs klok met AM en PM nog steeds veel gebruikt in het dagelijks leven. Hetzelfde geldt voor Nieuw-Zeeland; de 12-uurs klok met AM en PM wordt het meest gebruikt bij informele zaken. Bij officiële documenten, schema’s voor openbaar vervoer of het plannen van evenementen, wordt vaak de 24-uurs klok gebruikt. Ben je niet helemaal zeker van de tijd? Vraag het gewoon!

Heb jij je weleens vergist in de tijd vanwege AM en PM?  Laat het ons hieronder in een berichtje weten. Gelukkig hebben wij er nog nooit problemen mee gehad. We kunnen ons wel voorstellen dat het erg vervelend is als je bijvoorbeeld denkt een (online) afspraak te hebben om 09.00 ’s ochtends, maar die persoon 21.00 ’s avonds bedoelt. Vaak doe je dit maar één keer fout 😉

Volg ons op Instagram, Tiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

salty beachbums logo